Την Τετάρτη 11 Ιουλίου στις 18:00 ο επιμελητής του ΙΑΝΟΥ Κώστας Καζαμιάκης συνομιλεί με τον καθηγητή Ιατρικής και πρόεδρο της Κίνησης Πολιτών «Άνθη της Πέτρας», Γιάννη Τσιαούση. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24) και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Θέματα συζήτησης:

  • Η κίνηση πολιτών «Tα άνθη της πέτρας», η συμβολή στην αναδόμηση της λιθοξοϊκής τέχνης και οι δραστηριότητες της στο άμεσο μέλλον και αργότερα.
  • Η ατελείωτη και σημαντική προσφορά του καθηγητή, αρχιτέκτονα, αρχαιολόγου Αργύρη Πετρονώτη στην επιστημονική τεκμηρίωση και διάσωση της λιθοξοϊκής τέχνης.
  • Η ουσιαστική συμβολή στη γνώση και χρήση του λίθου, του καθηγητή αρχιτεκτονικής Ε.Μ.Π. ακαδημαϊκού και αναστηλωτή του Παρθενώνος Μανόλη Κορρέ.

Λίγα λόγια για τη συνάντηση

Η Παραδοσιακή Τέχνη της Πέτρας στα Λαγκάδια Αρκαδίας είναι η πρακτική γνώση για την εξασφάλιση και επεξεργασία των πρώτων υλών (πέτρα, χώμα κτλ.) και τη δημιουργία κατασκευών (κτηρίων, γεφυριών, μαντρών κ.ά.), όπως διαμορφώθηκε κυρίως κατά τον 18ο και 19ο αιώνα στην περιοχή των Λαγκαδίων Αρκαδίας. Μέρος της τέχνης ως πολιτιστικής κληρονομιάς είναι και η ζωντανή συλλογική μνήμη που σχετίζεται με αυτήν (πρακτικές, αφηγήσεις, τραγούδια κ.ά.). Στοιχεία της τέχνης διατηρούνται μέχρι σήμερα από τους λιγοστούς Λαγκαδινούς μάστορες της πέτρας στην περιοχή των Λαγκαδίων.

Οι Λαγκαδινοί μάστορες της πέτρας έχουν αφήσει διάσπαρτα τα υλικά ίχνη της εργασίας τους στον πελοποννησιακό χώρο. Πρόκειται για τα άλλοτε επιβλητικά και άλλοτε ταπεινά έργα της τέχνης τους, από τα σπουδαία κτήρια έως τα ταπεινότερα έργα διαμόρφωσης του χώρου, οικισμένου και μη, που αποτυπώνουν την κατασκευαστική γνώση σε όλες τις εκφάνσεις της.

Μάρτυρες της άλλοτε ακμάζουσας τέχνης εκτός από τα κάθε είδους κτίσματα και λίθινες κατασκευές, είναι και οι τοπικές προφορικές παραδόσεις, που αποτελούν ένα αρχείο συλλογικής μνήμης για την τέχνη της πέτρας και την πολυποίκιλη σημασία της στις τοπικές κοινωνίες και πολιτισμούς. Σημαντικό μέρος της τέχνης ως άυλης κληρονομιάς είναι η τοπική υπερηφάνεια όσων κατάγονται από τα Λαγκάδια, τόσο για τις ιδιαίτερες δεξιότητες και τη φήμη των μαστόρων που γέννησε ο τόπος τους όσο και για τα έργα της τέχνης τους, πολλά από τα οποία δεσπόζουν ακόμα αγέρωχα στη μοραΐτικη γη. Μέσω της άσκησης της τέχνης αναστηλώνονται και συντηρούνται μνημεία, όπως εκκλησίες, μοναστήρια, σχολεία, γεφύρια, παλιά αρχοντικά, κτήρια προβιομηχανικής τεχνολογίας (μύλοι, λιοτρίβια, δεξαμενές κτλ.), αναλημματικοί τοίχοι για στήριξη μονοπατιών, καλλιεργήσιμων εδαφών κ.ά., ερειπωμένες ή πεπαλαιωμένες κατοικίες. Επίσης, οικοδομούνται νέα κτήρια τα οποία δεν αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία των παραδοσιακών οικισμών στους οποίους είναι ενταγμένα. Τα Λαγκάδια Αρκαδίας είναι μία από τις τρεις-τέσσερις εστίες της παραδοσιακής τέχνης στον ελληνικό χώρο. Άλλες εστίες εντοπίζονται τόσο στην ενδοχώρα, π.χ. στην Ήπειρο (Μαστοροχώρια) και τη Δυτική Μακεδονία (Πεντάλοφος), όσο και στα νησιά των Κυκλάδων (π.χ. Ανάφη, Νάξος, Σαντορίνη, Τήνος κ.ά.).

 1ο Εργαστήρι Πέτρας: 1-5 Αυγούστου 2017: Με μεγάλη επιτυχία, ολοκληρώθηκαν οι ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΕΤΡΑΣ, που πραγματοποιήθηκαν 1-5 Αυγούστου 2017, στα Λαγκάδια Αρκαδίας και διοργανώθηκαν από τα ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Γορτυνίας.

Άνθη της πέτρας μπροστά στην πράσινη θάλασσα

με φλέβες που μου θύμιζαν άλλες αγάπες

γυαλίζοντας στ’ αργό ψιχάλισμα,

άνθη της πέτρας φυσιογνωμίες

που ήρθαν όταν κανένας δε μιλούσε και μου μίλησαν

που μ’ άφησαν να τις αγγίξω ύστερα από την σιωπή

μέσα σε πεύκα σε πικροδάφνες και σε πλατάνια.

Γιώργος Σεφέρης, Σχέδια για ένα καλοκαίρι, Άνθη της πέτρας

Χρήσιμες πληροφορίες

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΙΑΝΟΥ, θα προβάλλεται ζωντανά (ήχος και εικόνα) διαδικτυακά σ` όλον τον κόσμο και θα παραμείνει για πάντα στο διαδίκτυο.

Βιβλία, των καθηγητών Αρχιτεκτονικής Αργύρη Πετρονώτη, Μανόλη Κορρέ, Βασίλη Γκανιάτσα, θα βρείτε στο χώρο της εκδήλωσης και στο ισόγειο του ΙΑΝΟΥ.

Στην εκδήλωση θα παρίστανται πολλά μέλη της  Κίνησης Πολιτών “Άνθη της Πέτρας”.

Λίγα λόγια για τον κύκλο συζητήσεων «Από το Αμπέλι στο Θέατρο»

Ο Κώστας Καζαμιάκης έχει συνομιλήσει από το 2015 με πλήθος εικαστικών καλλιτεχνών στο Cafe του ΙΑΝΟΥ. Ο νέος κύκλος παρουσιάσεων που θα πραγματοποιηθεί από τον Σεπτέμβριο 2017 έως και τον Ιούλιο 2018,εκτός από εικαστικούς καλλιτέχνες, εμπλουτίζεται με συζητήσεις και συνομιλίες με φιλοσόφους, συγγραφείς, αρχαιολόγους καθώς και ανθρώπους του θεάματος. Σε κατευθύνσεις εφαπτόμενες και συγγενικές με όσα μέχρι τώρα πραγματεύεται.

Link Εκδήλωσης: https://www.ianos.gr/events/kostis-kazamiakis-omilei-kai-sinomilei-me-iiannis-tsiaoussis-ekd.html

Η είσοδος στις συναντήσεις είναι ελεύθερη

Οι εκδηλώσεις θα προβάλλονται ζωντανά και στο ianos.gr

IANOS | Σταδίου 24, Τ. 210 3217810, www.ianos.gr

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις στην ενότητα «Πολιτισμός»

 

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook