Άρης Ιωαννίδης

Του Άρη Ιωαννίδη

Ιούλιος. Πρόκειται για τον έβδομο μήνα του έτους, που έχει 31 ημέρες. Το όνομά του το οφείλει στον πρώτο μονάρχη της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, τον Ιούλιο Καίσαρα, έναν από τους τρεις μεγάλους στρατηλάτες του αρχαίου κόσμου. Με απόφαση της Γερουσίας της Ρώμης, το 44 μ.Χ. ο εν λόγω μήνας   ονομάστηκε Ιούλιος.

Τον Ιούλιο, οι Ρωμαίοι στην αρχή τον έλεγαν «Κυϊντήλιο» (Quintilis), επειδή κατά το ημερολόγιο του Νουμά Πομπιλίου ήταν ο πέμπτος μήνας του έτους, με πρώτο το Μάρτιο. Το 153 π.Χ. ως πρώτη ημέρα του έτους ορίστηκε η 1η Ιανουαρίου.

Το 46π.Χ., ο Ιούλιος Καίσαρας ανέθεσε στον Σωσιγένη να αναμορφώσει το υπάρχον ρωμαϊκό ημερολόγιο, το οποίο βασιζόταν κυρίως στις φάσεις της σελήνης. Όμως, παρουσίαζε πολλές και μεγάλες ατέλειες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλες αποκλίσεις στην εαρινή ισημερία. Στο νέο ημερολόγιο, λοιπόν, που ονομάστηκε Ιουλιανό, προστέθηκαν 80 ημέρες. Οι μέρες αυτές, όμως, δεν είχαν καταμετρηθεί επίσημα και γι’ αυτό το λόγο το έτος 46 ονομάστηκε “έτος σύγχυσης”, διότι απλά είχε 445 ημέρες.

Στα αρχαία ελληνικά ο μήνας ονομαζόταν «Εκατομβαιών», επειδή γιόρταζαν τον θεό Απόλλωνα,  με θυσία εκατό βοδιών.

Εκτός, όμως,  από την επίσημη ονομασία των μηνών, ο  λαός μας έχει δώσει στους μήνες και άλλα διάφορα λαϊκά ονόματα, που είχαν κυρίως σχέση με τις γεωργικές ασχολίες που λάμβαναν χώρα τη συγκεκριμένη περίοδο. Μάλιστα, ο Ιούλιος λέγεται και Αλωνιστής, Αλωνάρης (γιατί εκείνη την περίοδο αλώνιζαν τα σιτάρια), αλλά και Άι – Λιάτης (γιατί στις 20 του μηνός  γιορτάζουμε τον Προφήτη Ηλία).

Άρης Ιωαννίδης*
Φιλόλογος

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook