Της Χαράς Αναστασοπούλου
Λογοπαθολόγου-Λογοθεραπεύτριας
Ένας από τους καλύτερους τρόπους να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να αναπτύξουν το λεξιλόγιο τους είναι απλά να σταματήσουμε τις ερωτήσεις ανάκρισης. Αν και δεν το καταλαβαίνουμε οι λάθος ερωτήσεις είναι αυτές που τερματίζουν τον διάλογο και δεν βοηθούν την επικοινωνία.
Στην πραγματικότητα μόλις κάποιος μας δώσει την απάντηση στην ερώτησή μας η συνομιλία μας έχει τελειώσει. Για να διατηρηθεί θα πρέπει να κάνουμε μια νέα ερώτηση. Άλλοτε πάλι η απάντηση ή η μη απάντηση μπορεί να μας απογοητεύσει περισσότερο. Όποτε μην ρωτάτε άσκοπα, χωρίς πραγματικό ενδιαφέρον… μιλήστε… επικοινωνήστε!
Η δήλωση, η έκφραση μιας άποψης, προσθέτει πληροφορίες στην συζήτηση, “ντύνει” με λέξεις, ιδέες, συναισθήματα αυτό που έχει τραβήξει το ενδιαφέρον του συνομιλητή μας .
Don’t panic εύκολα οι ερωτήσεις μετατρέπονται σε απλές δηλώσεις. Αφαιρέστε το ερωτηματικό, χρωματίστε κατάλληλα τη φωνή σας και είστε έτοιμοι! π.χ. Η ερώτηση “τι τρως;” εύκολα μπορεί να απορριφθεί από τον συνομιλητή ως ανούσια, προσβλητική (ακόμα και αν είναι το 2 χρόνο παιδί μας). Αν όμως αλλάξει και γίνει “Το μήλο που τρως φαίνεται καλό. Μυρίζει υπέροχα!”, τότε όλα αλλάζουν. Όχι μόνο γίνεστε το γλωσσικό μοντέλο για το παιδί σας αλλά του μαθαίνεται ταυτόχρονα τις σημοσιολογικές συσχετίσεις των λέξεων- εννοιών και τον σωστό τρόπο που χρησιμοποιούνται.
Πώς μπορείτε να βοηθήσετε;
- Κατονομάστε ένα αντικείμενο “Α, ένα αυτοκίνητο”
- Χρησιμοποιήστε επίθετα: “Τι μεγάλη μπάλα!” (δείξτε πόσο μεγάλη είναι με τα χέρια σας)
- Προσθέστε μια ενέργεια: “Η μπάλα κυλάει!” (έκπληξη προσώπου)
- Δώστε μια επιπλέον ιδιότητα : “Η μπάλα που πέταξες!”
- Προσθέστε αντωνυμίες: “Αυτό είναι το κουτάλι σου. Αυτό είναι δικό μου !”
- Βάλτε χρώματα στη συζήτηση: “πάρε το κόκκινο αυτοκίνητο”
- Βάλτε ήχους: “Άκου πώς κάνει η μηχανή μου, βββββρουμ!”
Να θυμάστε όμως πάντα:
Το κάθε παιδί έχει διαφορετικό ρυθμό εξέλιξης, με συνέπεια να υπάρχουν διάφορες αποκλίσεις κατά την ανάπτυξη. Αυτό που προέχει όμως πάντα είναι η επικοινωνία με το παιδί με τον τρόπο που μπορεί αυτό.
Χαρά Αναστασοπούλου*
Λογοπαθολόγος-Λογοθεραπεύτρια
Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr