Καλοκαιρινά μαθήματα… στο δικό σας ρυθμό, από το πρόγραμμα mathesis

Φέτος το καλοκαίρι το πρόγραμμα Mathesis προσφέρει 2 παλαιότερα μαθήματά του σε επανάληψη -ένα μάθημα νέας ελληνικής ιστορίας και ένα ακόμα αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας- και δίνει τη δυνατότητα στους σπουδαστές τους να τα παρακολουθήσουν στο δικό τους ρυθμό.

Στο πλαίσιο αυτό, οι σπουδαστές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις διαλέξεις και να υποβάλουν τα τεστ σε όποιον χρόνο αυτοί επιλέξουν από την έναρξη των μαθημάτων, στις αρχές Ιουλίου, έως και την ημερομηνία λήξης τους, στο τέλος του Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά τα μαθήματα του θερινού κύκλου μαθημάτων του Mathesis είναι τα εξής:

Ένα τέλος, μια αρχή: Ιστορία του Νέου Ελληνισμού, 11ος – 18ος αιώνας (Ε)
Μαρία Ευθυμίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Έναρξη: 2 Ιουλίου 2018 • Λήξη: 30 Σεπτεμβρίου 2018

Περιγραφή του μαθήματος

Από τον 11ο αιώνα τα συμπτώματα σταδιακής παρακμής της άλλοτε κραταιάς Βυζαντινής Αυτοκρατορίας γίνονται εμφανή. Οι Σταυροφορίες, η άνοδος της δύναμης τόσο των ιταλικών πόλεων όσο και εκείνης των Σέρβων, των Βουλγάρων και των Τούρκων θα συμβάλουν στην συρρίκνωση και στην —εν μέσω εσωτερικών συγκρούσεων— τελική κατάρρευση μιας κοινωνίας που είχε, για αιώνες, στα κεντρικά χαρακτηριστικά της την ελληνική γλώσσα και την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη. Οι μεγάλοι κερδισμένοι των εξελίξεων, Βενετοί και Οθωμανοί, παρόλη την μεταξύ τους σύγκρουση, θα ελέγξουν ευρείες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου και της Ελληνικής χερσονήσου. Στα πλαίσια αυτά και μέσα από επίπονες διαδικασίες, θα αναδυθούν οι συνιστάμενες της φυσιογνωμίας του Νέου Ελληνισμού.

Το μάθημα απευθύνεται σε όλους. Δεν ζητά παρά εγρήγορση, φιλομάθεια και προσοχή.

Τι θα αναπτυχθεί

  • Tα κοινωνικά, πολιτικά, ιδεολογικά, οικονομικά χαρακτηριστικά της μακρόσυρτης παρακμής της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
  • Η σημασία της σύγκρουσης Ενωτικών–Ανθενωτικών.
  • Τα χαρακτηριστικά του διοικητικού συστήματος τόσο των Δυτικών όσο και των Σελτζούκων και των Οθωμανών στις περιοχές ελέγχου τους.
  • Η προσαρμογή του ελληνικού στοιχείου στις νέες πραγματικότητες: oι ήττες του, οι μεταλλαγές του, οι επιτυχίες του.

Αριστοτελική Ηθική (Ε)
Παύλος Κόντος, Πανεπιστήμιο Πατρών
Έναρξη: 2 Ιουλίου 2018 • Λήξη: 30 Σεπτεμβρίου 2018

Περιγραφή του μαθήματος

Γιατί να ασχοληθούμε με την αριστοτελική ηθική; Διότι όλες οι σύγχρονες ηθικές θεωρίες βρίσκονται σε διάλογο μαζί της. Και διότι υπόσχεται ότι θα εξηγήσει τι είναι ηθική αρετή και ευδαιμονία. Ίσως, μαθαίνοντας για την αρετή και την ευδαιμονία γίνουμε ενάρετοι και ευδαίμονες, ή μήπως όχι; Έχουμε πολλούς λόγους, συνεπώς, να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τις βασικές έννοιες που εισάγει ο Αριστοτέλης στα Ηθικά Νικομάχεια και το πώς αυτές οδηγούν στην επίλυση ηθικών διλημμάτων και αποριών. Αλλά ο μόνος τρόπος να επιτύχει κανείς μια ουσιαστική εξοικείωση με την αριστοτελική ηθική είναι να παρακολουθήσει τη γέννησή της μέσα στο ίδιο το αριστοτελικό κείμενο. Ας απολαύσουμε μαζί, λοιπόν, την ανάγνωση και αποκωδικοποίηση ενός από τα ωραιότερα κείμενα που γράφτηκαν ποτέ και το οποίο αναμφίβολα καθοδηγεί, ακόμα και σήμερα, την ηθική μας σκέψη.

Οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει στο mathesis.cup.gr

Γιώργος Σκάθαρος*

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr 

Ακολουθήστε μας στο facebook