Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Κανένας γονιός δεν είναι τέλειος. Υπάρχουν όμως γονείς που μπορούν και αγαπάνε με καλό και ωφέλιμο τρόπο τα παιδιά τους και, δυστυχώς, γονείς που κάνουν σοβαρά λάθη και πληγώνουν τις ψυχές εκείνες που χωρίς να ρωτήσουν έφεραν στον κόσμο.

Δυστυχώς, ένας άνθρωπος που έχει κατασταλάξει σε έναν χαρακτήρα δεν μπορεί να αλλάξει εντελώς. Ακόμα και αν είναι γονιός. Πώς θα μπορούσε ένας άνθρωπος όταν αρχίσει να στέκεται στα πόδια του, να μην επιτρέψει στον κακό χαρακτήρα ενός γονιού να τον πληγώνει διαρκώς και πώς θα μπορούσε, εντέλει, να αποδεχτεί το γεγονός πως έτσι είναι οι γονείς του;

  • Αποδέχομαι το γεγονός πως και ο γονιός μου είναι ένας άνθρωπος και έχει και αυτός τα δικά του ελαττώματα, όπως έχει και ο κάθε άνθρωπος. Πρέπει να διαχωρίσω μέσα μου το γεγονός πως άλλο είναι ο κακός χαρακτήρας και η τοξικότητα του γονιού, και άλλο η δική μου ευθύνη. Δεν έχει σχέση με την αξία ενός παιδιού ο ανεύθυνος ή κακός χαρακτήρας ενός γονιού, αφορά τον ίδιο.
  • Συνειδητοποιώ πως και ο γονιός κουβαλάει και εκείνος τα δικά του τραύματα και τον δικό του τρόπο με τον οποίο έχει μεγαλώσει. Μπορεί και η δική μου μητέρα ή ο δικός μου πατέρας να μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον σκληρό, τοξικό ή επικριτικό και να κουβαλάνε και εκείνοι μέσα τους τις δικές τους πληγές οι οποίες δεν τους επέτρεψαν να δουν ένα καλύτερο πρότυπο οικογένειας.
  • Δε διστάζω να απομακρυνθώ από έναν τοξικό άνθρωπο, ακόμα και αν είναι γονιός: Όσο περισσότερο μεγαλώνει ένας άνθρωπος, τόσο πρέπει να χτίζει την υποδομή για ανεξαρτησία. Και οικονομική και συναισθηματική. Έρχομαι κοντά σε άλλους ανθρώπους που με αγαπούν πραγματικά και με λυτρώνουν από την όποια συναισθηματική έλλειψη, βρίσκω εργασία και στέκομαι οικονομικά στα πόδια μου διότι το χρήμα έχει δύναμη και οι γονείς το χρησιμοποιούν πολλές φορές για να ασκούν εξουσία, επισκέπτομαι έναν ειδικό ψυχικής υγείας και προσπαθώ να αναβιώσω από την αρχή και να ξεπεράσω το άσχημο περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσα. Ακόμα και αν ένα παιδί είναι μικρό ηλικιακά, πρέπει να μιλάει ανοιχτά χωρίς φόβο αν βιώνει συναισθηματική, σωματική, λεκτική ή κάθε άλλου είδους κακοποίηση μέσα στο σπίτι.

Η αποδοχή έρχεται και μας λέει πως ακόμα και αν μεγάλωσα με τοξικούς γονείς και αυτό είναι ένα γεγονός που δεν μπορώ όσο και να το θέλω να το αλλάξω, είναι στο χέρι μου να γεμίσω την υπόλοιπη και ενήλικη ζωή μου με ευτυχία!

Μαρία Σκαμπαρδώνη*
Δημοσιογράφος
email:[email protected]

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook