Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Είναι καλό να αποφεύγουμε να δημιουργούμε ενοχές στα παιδιά. Η ενοχή είναι ένα συναίσθημα δευτερογενές, διότι σε αντίθεση με τα άλλα βασικά συναισθήματα όπως η αγάπη, το μίσος, η χαρά, καλλιεργείται μέσα από τη συναναστροφή με τους ανθρώπους. Η ενοχή μπορεί να είναι υγιής -όταν πχ πραγματικά έχουμε βλάψει κάποιον και επιθυμούμε να επανορθώσουμε- και νοσηρή. Η νοσηρή ενοχή θέλει να κάνει τον άνθρωπο να αισθάνεται διαρκώς ένοχος για οτιδήποτε πράττει και τον αναγκάζει να θυσιάζει διαρκώς αυτό που είναι για να ευχαριστεί τους άλλους.

Πώς μπορώ να αποτρέψω ένα παιδί από τη νοσηρή ενοχή;

  • Δεν πρέπει να επιδιώκω το παιδί να φοβάται την τιμωρία, τη φασαρία και τις φωνές. Οφείλω να του διδάσκω τις αξίες και τις ηθικές αρχές όχι μόνο με λόγια αλλά και με το δικό μου παράδειγμα. Τα παιδιά διδάσκονται περισσότερα όταν βλέπουν τους γονείς και τους ενήλικες να συμπεριφέρονται με τον τρόπο που οι ίδιοι αποζητούν.
  • Δε χρησιμοποιώ σκληρές και βαριές εκφράσεις που μπορεί να τραυματίσουν το παιδί και τον ευαίσθητο ψυχισμό του. Αν μία πράξη του παιδιού ήταν κακή το συμβουλεύω, αλλά αποφεύγω να λέω φράσεις όπως ‘’η συμπεριφορά σου με στεναχώρησε’’ ή ‘’πάντοτε δημιουργείς προβλήματα’’, διότι αυτό μπορεί να ερμηνευτεί από το παιδί ως κατηγορία και να αρχίσει να αισθάνεται ενοχή ακόμα και για το γεγονός πως υπάρχει στη ζωή των γονιών του.
  • Δεν κατηγορώ τα παιδιά μου για τις δικές μου αποφάσεις: Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσεις γονείς (και τους δικούς μας), να αναμασάνε γνωστές και μη εξαιρετέες φράσεις όπως: ‘’θα πεθάνω αν δεν κάνεις αυτό που λέω, ‘’έμεινα παντρεμένη με τον πατέρα σου για να σε μεγαλώσω’’, το κλασικό ‘’θυσιάζομαι για εσένα’’. Στην ουσία κατηγορείς το παιδί σου για μία δική σου επιλογή ακριβώς επειδή δεν μπορείς να αντέξεις το γεγονός πως τελικά αποδείχτηκε λανθασμένη και ευθύνεσαι εσύ. Κανένα παιδί δε ρωτήθηκε για το αν θέλει να έρθει στον κόσμο αυτό… Από τη στιγμή που κάποιος φέρνει έναν άνθρωπο στον κόσμο οφείλει να τον φροντίζει.

Είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε ελεύθερα παιδιά χωρίς τοξική ενοχή που θα δηλητηριάσει την πορεία της ζωής τους.

Μαρία Σκαμπαρδώνη*
Δημοσιογράφος
email:[email protected]

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook