Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη*

Πρέπει τα παιδιά να ενημερώνονται για δυσάρεστα γεγονότα που μπορεί να υπάρξουν στην οικογένεια, όπως ένας θάνατος, μία ασθένεια ή ένα σοβαρό οικονομικό πρόβλημα;

Τα παιδιά διαπνέονται από μία ισχυρή ενσυναίσθηση, τρομερή αντίληψη και αξιοθαύμαστη παρατηρικότητα. Είναι βέβαιο πως προβληματίζονται, αναγνωρίζουν και αισθάνονται φόβο όταν βιώνουν μία δυσάρεστη κατάσταση μέσα στην οικογένεια. Οι υπόλοιποι συγγενείς είναι καλό να ενημερώνουν το παιδί  για το  γεγονός πως υπάρχει μία άσχημη κατάσταση στην οικογένεια, αλλά δε χρειάζεται να το τραυματίζουν αναφέροντάς τους λεπτομέρειες και αναλύσεις για το συμβάν που ταλαιπωρεί την οικογένεια.

Τα παιδιά πρέπει να διαβεβαιώνονται πως δε θα μείνουν ποτέ μόνα και πάντα θα έχουν συναισθηματική και υλική κάλυψη, δεν πρέπει να σε καμία περίπτωση να αισθάνονται μόνα, αφημένα και απροστάτευτα. Τα προστατεύουμε αλλά μπορούμε σε έναν μικρό βαθμό να τους δώσουμε να καταλάβουν πως η οικογένεια βιώνει μία δύσκολη στιγμή.

Ενημερώνουμε το παιδί με μέτρο και ευαισθησία, αλλά το αφήνουμε να ζήσει την παιδική του ηλικία χωρίς να το εξαναγκάσουμε να  μεγαλώσει απότομα και να αναλάβει ευθύνες που δεν αρμόζουν στην ηλικία του.

Μαρία Σκαμπαρδώνη*
Δημοσιογράφος
email:[email protected]

 Αν θέλετε να ενημερώνεστε για όλες τις νέες δημοσιεύσεις, ακολουθήστε τη σελίδα μας στο facebook επιλέγοντας τον σύνδεσμο: schooltime

Ακολουθήστε μας στο facebook