Το πιο δύσκολο κομμάτι ως μαμά ή μπαμπάς είναι να διαχειριστείς καταστάσεις έντασης όταν τα παιδιά διαφωνούν, γκρινιάζουν, έχουν “εκραγεί”!
Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να χρησιμοποιήσετε επιχειρήματα. Ό,τι τους λέτε… είναι σαν να χτυπάτε σε τοίχο… Δεν θέλουν να το ακούσουν. Δεν θέλουν να συμφωνήσουν με τις οδηγίες σας. Θα αντιταχθούν όποιες και αν είναι οι σκέψεις σας κάθε φορά που προσπαθείτε να ανοίξετε συζήτηση μαζί τους.
Είναι εύκολο να πείτε πολύ αυστηρά “Άκουσε με!” ή “Γιατί δεν με ακούς ;” αλλά δεν βοηθά την κατάσταση. Τα παιδιά εξακολουθούν να μην συμμορφώνονται σε τέτοιου τύπου εντολές, και όχι τυχαία.
Γιατί πρέπει να σας ακούσουν;
Τι ξέρετε?
‘Ισως να σας ακούγονται σκληρές οι ερωτήσεις. Να νιώθετε ένα κόμπο στο στομάχι ή ένα δυνατό χαστούκι στο μάγουλο. Ίσως να μην μπορείτε καν να απαντήσετε στις ερωτήσεις, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτά σκέφτονται τα παιδιά.
Τι μπορείτε να κάνετε για να μην τραβάτε τα μαλλιά σας, να μην ξεφωνίζετε ή να μην συμβιβάζεστε απλά για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο;
Αντιμετωπίστε τους καβγάδες σας με τα παιδιά, χτίζοντας σχέση επικοινωνίας μαζί τους και όχι σύγκρουσης!
- Παρατηρήστε και επαινέστε το παιδί σας σωστά και δίκαια, ζητώντας την δική του άποψη. Είναι καλό που έχει τις δικές του σκέψεις για το τι θέλει να κάνει και πότε θέλει να το κάνει. Ακούστε σιωπηλά!
- Κοιτάξτε το παιδί σας στις συγκρούσεις ως ολότητα, πέρα από τα λόγια που “εκσφενδονίζει” και “δείτε” τα θετικά χαρακτηριστικά που έχει. Μην το θεωρείτε μόνο αντιρρησία ή καβγατζή.
- Σκεφτείτε ποιες φράσεις χρησιμοποιεί το παιδί σας, ποιες λέξεις. Χρησιμοποιήστε λεξιλόγιο ίδιο με το παιδί (αποφεύγοντας υπερβολές) για να επικοινωνήσετε. Είναι οι λέξεις αυτές που θα το κάνει να ακούσει τι του ζητάτε.
- Κόψτε την πολυλογία, τις υπερβολικές εξηγήσεις, τους μεγάλους λόγους. Κάνει τα πράγματα χειρότερα, εξοργίζεστε περισσότερο και έπειτα εξαγγέλλετε ποινές και συνέπειες που είναι εξωπραγματικές. Προσοχή πόσα λέτε!
- Μπορείτε να του προσφέρετε επιλογές όσον αφορά το αίτιο της έντασης. Ακούστε τι έχει να αντιπροτείνει!
- Αναγνωρίστε του πότε σας άκουσε και πόσο ικανοποιημένοι είστε που σας άκουσε και ενήργησε με τον τρόπο που του ζητήσατε. Επαινέστε το για τα αποτελέσματα του και όχι για το ότι σας άκουσε!
Να θυμάστε: Τα παιδιά από τη φύση τους είναι πολύ αυθόρμητα, δεν μπορούν εύκολα να χειριστούν τα συναισθήματά τους γεγονός που τα οδηγεί σε συγκρούσεις. Η ισχυρή θέληση τους και το πάθος τους σε ό,τι πιστεύουν και υποστηρίζουν, συνοδευόμενη από έλλειψη πείρας τα οδηγεί σε επαναστατική διάθεση και τάση για αμφισβήτηση.
Συμπεριφερθείτε ως γονείς γεμάτοι αγάπη και όχι ως κριτές, escape your comfort zone… γιατί οι άνθρωποι βλέπουν μόνο αυτά που είναι προετοιμασμένοι να δουν.
Χαρά Αναστασοπούλου*
Λογοπαθολόγος-Λογοθεραπεύτρια
♦ Αν θέλετε να ενημερώνεστε μέσω facebook για όλες τις νέες δημοσιεύσεις, ακολουθήστε τη σελίδα μας επιλέγοντας τον σύνδεσμο: schooltime
Δείτε επίσης
«Παίξτε χτίζοντας τον λόγο στο παιδί σας!» της Λογοπαθολόγου-Λογοθεραπεύτριας Χαράς Αναστασοπούλου