Η συντροφιά ενός κατοικίδιου ζώου μπορεί να ευεργετήσει σε τεράστιο βαθμό τον ψυχικό κόσμο ενός παιδιού. Όταν η απόφαση απόκτησης ενός κατοικίδιου είναι απόρροια ώριμης σκέψης και συνοδεύεται από την επιλογή του παιδιού, αλλά και  από το σεβασμό προς εκείνο, η σχέση που θα αναπτυχθεί ανάμεσα σε αυτούς τους δύο θα τους ευεργετήσει ισάξια.

Ποια είναι τα ευεργετήματα που θα πάρει ένα παιδί όταν έρθει κοντά με ένα ζώο και αποκτήσει ένα κατοικίδιο;

Ένα κατοικίδιο ζώο προσφέρει άδολη, άνευ όρων αγάπη και αυτό βοηθάει το μικρό παιδί να αισθανθεί «αγαπήσιμο» και αποδεκτό. Το κατοικίδιο ζώο σε αγαπάει γι’ αυτό ακριβώς που είσαι, δε σου ζητάει ποτέ να αλλάξεις και δε σε κρίνει με βάση τις επιτυχίες και τις αποτυχίες σου. Το παιδί μαθαίνει να μοιράζεται με τον τετράποδο φίλο τις χαρές και τις λύπες του, έχει μία συντροφιά που δεν το εγκαταλείπει ποτέ και μέσα από αυτή την αλληλεπίδραση διδάσκεται την αξία της φιλίας.

Το παιδί δίπλα στο κατοικίδιο διδάσκεται όλα τα σπουδαία γεγονότα και μυστήρια της ζωής: μαθαίνει τη γέννηση, την ενηλικίωση και στο τέλος το θάνατο. Το ενδιαφέρον του ζώου απέναντι στο παιδί, ενισχύει μέσα του το αίσθημα της ασφάλειας και της προστασίας. Το παιδί πάντοτε γνωρίζει πως υπάρχει ένα μικρό πλάσμα που νοιάζεται για εκείνο, δεν το κατηγορεί ποτέ και το αγαπάει για αυτό που είναι πραγματικά. Ποτέ δεν υποτιμά τη φαντασία του παιδιού, ποτέ δεν το παραγκωνίζει και πάντοτε έχει χρόνο για εκείνο. Ποτέ δε θα του φωνάξει για την ακεφιά, τους κακούς βαθμούς, τα νεύρα και το κλάμα του.

Το παιδί αισθάνεται ισότιμο με τον μικρό του φίλο, χωρίς να νιώθει την υποχρέωση να το υπακούει επειδή είναι μεγαλύτερος, πιο δυνατός οικονομικά ή το οτιδήποτε άλλο. Η αγάπη είναι αμοιβαία, αμφίδρομη και ισότιμη.

Το κατοικίδιο είναι ένα πλάσμα που δίνει μεν στον ιδιοκτήτη του μεγάλη χαρά, αλλά έχει πολλές υλικές και συναισθηματικές ανάγκες. Όπως ανέφερα στην αρχή, είναι σημαντικό να έχει εξηγηθεί και στο παιδί πως πρέπει να του φέρεται με σεβασμό και να του δείχνει αγάπη.

Η γειτνίαση με ένα κατοικίδιο θα δώσει πολλά όμορφα πράγματα στο παιδί και θα το διδάξει πως η αγάπη είναι ελεύθερη, αβίαστη και πως σε εκείνη κρύβεται το νόημα και η ομορφιά της ζωής.

Μαρία Σκαμπαρδώνη*
Δημοσιογράφος
email:[email protected]

 Αν θέλετε να ενημερώνεστε μέσω facebook για όλες τις νέες δημοσιεύσεις, ακολουθήστε τη σελίδα μας επιλέγοντας τον σύνδεσμο: schooltime