Ο καλός δάσκαλος… Έχουμε αναρωτηθεί πόσο σπουδαία και καταλυτική είναι η σημασία του για το παιδί; Ο ίδιος ο μέγας Αλέξανδρος είχε εξάρει την αξία του δασκάλου με την περιβόητη φράση: «το ζην το οφείλω στον πατέρα μου, ενώ το ευ ζην στο δάσκαλό μου».

Ο δάσκαλος είναι στην ουσία το σημαντικότερο πρόσωπο που βοηθάει στην κοινωνικοποίηση ενός παιδιού μετά την οικογένεια και τους γονείς. Βοηθάει το μαθητή να κατακτήσει τη γνώση, τον στηρίζει και ενθαρρύνει τα πρώτα του βήματα στη ζωή και στη συνειδητοποίηση της προσωπικής ταυτότητας.

Ποιος είναι ο καλός δάσκαλος; Μία ερώτηση εξαιρετικά σημαντική. Είναι βέβαιο πως πρέπει να διαπνέεται από αγάπη για το αντικείμενο που διδάσκει αλλά και για τα παιδιά. Αν ένας άνθρωπος που ασχολείται με την εκπαίδευση αποσκοπεί μόνο στο κέρδος, τότε δε θα μπορέσει ποτέ να είναι σωστός στο ρόλο του. Πρέπει να έχει υπομονή ώστε να μπορεί να αντέχει το δύσκολο χαρακτήρα των παιδιών και να προσπαθεί μεν να τα βοηθήσει να αφήσουν τους κακούς τρόπους, χωρίς όμως να εξαντλεί την αυστηρότητα και χωρίς αγάπη.

Είναι σημαντικό να έχει διαβάσει, να έχει ασχοληθεί με τον πολιτισμό και να έχει ταξιδέψει, διότι αυτό θα τον βοηθήσει να αποκτήσει εμπειρίες για να βελτιώσει και τη διαδικασία της μάθησης. Το να αρνείται να υπακούσει απόλυτα στο σύστημα και να ενθαρρύνει την κριτική σκέψη, το διάλογο και κάθε προσπάθεια για μάθηση, είναι το χαρακτηριστικό του καλού δασκάλου που ενδιαφέρεται πραγματικά για την πνευματική πρόοδο των μαθητών.

Ο δάσκαλος είναι ένα πρόσωπο που ηγείται μέσα στην τάξη την ώρα του μαθήματος. Είναι σημαντικό να μην επιτρέψει σε αυτό το γεγονός να τον φουσκώσει από αλαζονεία ώστε να ασκεί εξουσία, αλλά να συνεχίζει να εξελίσσεται και να μαθαίνει. Επιπλέον, πρέπει να παραμένει ταπεινός χωρίς να ισχυρίζεται πως κατέχει τη γνώση και να δέχεται τον αντίλογο. Ο δάσκαλος δεν είναι παντογνώστης, στηρίζει το μαθητή στα πρώτα του βήματα για την κατάκτηση της γνώσης και συμπορεύεται ταυτόχρονα μαζί του σε αυτόν τον τόσο δύσκολο και δύσβατο δρόμο.

Η αξία του δασκάλου έχει ιδιαίτερη σημασία, αν αναλογιστούμε πως όλοι οι άνθρωποι κατά καιρούς φέρνουμε στη μνήμη μας αναμνήσεις από καθηγητές που αγαπούσαμε ή αντιπαθούσαμε. Ο δάσκαλος είναι ένα πρόσωπο που παίζει καταλυτικό ρόλο στον τρόπο που εμείς θα αντιμετωπίσουμε τη γνώση και το σχολείο, συντελεί στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης και της ανακάλυψης του εαυτού μας.

Είναι σημαντικό εκείνοι που ηγούνται σε θέματα παιδείας να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ποιότητα και στην κατάρτιση των ανθρώπων οι οποίοι θα διδάσκουν τα παιδιά και γενικότερα θα προσφέρουν διδακτικό έργο. Ίσως, αυτό να βοηθήσει στο να δούμε ομορφότερες ημέρες στον τόσο διαβρωμένο πλέον και ταλαιπωρημένο χώρο της εκπαίδευσης.

Μαρία Σκαμπαρδώνη*
Δημοσιογράφος
email:[email protected]

 Αν θέλετε να ενημερώνεστε μέσω facebook για όλες τις νέες δημοσιεύσεις, ακολουθήστε τη σελίδα μας επιλέγοντας τον σύνδεσμο: schooltime