Πάνω από 100 μαθητές από όλη την Ελλάδα συζητούν, επιχειρηματολογούν και προτείνουν για τους σεισμούς.

Από 30 Μαρτίου έως 1 Απριλίου 2018 οι μαθητές μετέχουν σε πραγματικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες, δρώντας ως ερευνητές επιστημονικών θεμάτων.

Τι θα μπορούσε να βελτιώσει τους τρόπους αντιμετώπισης σεισμών ή ποιοι επιπλέον θα μπορούσαν προταθούν και να εφαρμοστούν; Θα μπορούσαν οι νέες τεχνολογίες να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των σεισμών και πώς; Πως μπορούν να βελτιωθούν οι προληπτικές ενέργειες σε σχέση με ενημερωτικές ενέργειες, ενέργειες για την κατασκευή ασφαλών κτιρίων; Ποιες μέθοδοι θεωρείτε ότι είναι οι πιο αποτελεσματικές ή ποιες νέες θα μπορούσατε να προτείνετε; Τα τελευταία χρόνια γίνονται αρκετές προσπάθειες από την εκπαιδευτική κοινότητα για την εκπαίδευση και ενημέρωση των μαθητών. Τι ενέργειες θα μπορούσαν να υλοποιηθούν στα σχολεία; Ποιοι θα μπορούσαν να συνεργαστούν με μαθητές σε αυτή την προσπάθεια;

Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα τα οποία θα συζητήσουν και για τα οποία θα προτείνουν ιδέες μαθητές από από ολόκληρη την Ελλάδα οι οποίοι έχουν δημιουργήσει 15 διαφορετικές ομάδες εργασίας στο πλαίσιο του Ελληνικού Μαθητικού Κοινοβουλίου της Επιστήμης. Η δράση πραγματοποιείται για τρίτη φορά στην Ελλάδα από τη Science View με την υποστήριξη του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και της Ελληνογερμανικής Αγωγής.

Η κεντρική εκδήλωση του Ελληνικού Μαθητικού Κοινοβουλίου της Επιστήμης θα πραγματοποιηθεί 30 Μαρτίου με 1 Απριλίου 2018  και θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις της Ελληνογερμανικής Αγωγής στην Αθήνα, ενώ  τα σχολεία έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και διαδικτυακά.

Το Ελληνικό Μαθητικό Κοινοβούλιο της Επιστήμης, είναι ένας θεσμός του Eυρωπαϊκού Μαθητικού Κοινοβουλίου της Επιστήμης (European Student Parliaments on Science) ο οποίος στοχεύει στην ενίσχυση του διαλόγου και την ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων ανάμεσα στους μαθητές και τους επιστήμονες, εμπλέκοντας τα παιδιά στις διαδικασίες του κοινοβουλευτισμού σε θέματα που καλύπτουν ποικίλους τομείς της επιστήμης και της έρευνας.

Σεισμοί: Εξερευνώντας τα σημερινά επιτεύγματα, τις μελλοντικές προκλήσεις και προσδοκίες σε σχέση με την εκπαίδευση, αντιμετώπιση και πρόληψη 

Η κεντρική θεματική ενότητα για το 2018 είναι σεισμοί και σε αυτήν περιλαμβάνονται τρεις υποενότητες:

  • Εκπαίδευση
  • Αντιμετώπιση
  • Πρόληψη

Τι θα γίνει
Στην 3ήμερη εκδήλωση οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να συνδιαλεχθούν με επιστήμονες, εξειδικευμένους σε κάθε θεματική και να ανταλλάξουν ιδέες και προτάσεις, με σκοπό να τις καταγράψουν στην τελική τους αναφορά. Θα υπάρξουν ομάδες μαθητών – μια ομάδα ανά θεματική- που θα προέρχονται από διαφορετικά σχολεία και θα συζητήσουν και θα επιχειρηματολογήσουν για τις ιδέες τους ανα θεματική. Θα καταλήξουν σε μια τελική αναφορά (ψήφισμα), όπου θα αποτυπωθούν οι τελικές ιδέες των παιδιών για το θέμα. Μέσα από διαδικασία ψηφοφορίας θα επιλεγούν 6 μαθητές (δύο από κάθε θεματική)  για να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Κοινοβούλιο Επιστήμης το οποίο θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του Euroscience Open Forum – ESOF, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Τουλούζη της Γαλλίας, τον Ιούλιο του 2018 (9-14/7/2018). Το ESOF αποτελεί το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό συνέδριο για επιστήμονες και ερευνητικούς οργανισμούς σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Εκεί θα συγκεντρωθούν οι μαθητές από τα μαθητικά κοινοβούλια των συμμετεχόντων χωρών, θα συζητήσουν τα θέματά τους και θα συνδιαλεχθούν με επιστήμονες διεθνούς φήμης.

Περισσότερες πληροφορίες:
https://studentparliament2018.weebly.com/
http://www.student-parliaments.eu/

Λίγα λόγια για τη Science View
Η Science View (Ελληνική Ένωση Δημοσιογράφων, Συγγραφέων & Επικοινωνιολόγων Επιστήμης) είναι ένας αστικός, μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που προωθεί την επικοινωνία της επιστήμης και τη διασύνδεση της επιστημονικής κοινότητας με την κοινωνία και αποτελεί ενεργό μέλος της EUSJA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός των Δημοσιογράφων της Επιστήμης, http://www.eusja.org). 
W: http://www.scienceview.gr
E: info@scienceview.gr
T: 210 9231955

Εκπαιδευτικά νέα # Ροή ειδήσεων

 Αν θέλετε να ενημερώνεστε μέσω facebook για όλες τις νέες δημοσιεύσεις, ακολουθήστε τη σελίδα μας επιλέγοντας τον σύνδεσμο  schooltime