Άρης Ιωαννίδης

Του Άρη Ιωαννίδη

Όσο πλησιάζει ο καιρός που η χώρα μας θα κινείται στους ρυθμούς των Πανελλαδικών εξετάσεων, τόσο στο μυαλό των υποψηφίων ολοένα και περισσότερο θα ηχούν οι «Σειρήνες» πολλών σχολών που πέρα από μία όμορφη φοιτητική ζωή θα τούς δώσουν και το πολυπόθητο διαβατήριο μιας καλής επαγγελματικής εξέλιξης. Στο άκουσμα βαρύγδουπων τίτλων διάφορων σχολών, ακόμη και σήμερα στον 21ο αιώνα, ρίγη συγκίνησης διαπερνούν όλους και όλες, μαθητές – τριες και δη γονείς. Ιατρική, Νομική, Πολυτεχνείο… ακόμη και σήμερα θεωρούνται οι «top» σχολές, αρνούμενες πεισματικά να παραδώσουν τα σκήπτρα τους, καθώς μάλιστα η νοοτροπία των περισσοτέρων μας διακρίνεται από απομεινάρια παλαιοτέρων δεκαετιών.

Παρ’ όλα αυτά, νέες σχολές έρχονται σιγά σιγά να καταλάβουν μία σημαντική θέση στην προτίμηση των υποψηφίων, σπάζοντας σταδιακά το κατεστημένο και αλώνοντας το απόρθητο κάστρο των «παλαιών» πρωτοκλασάτων σχολών. Ας δούμε μερικές απ’ αυτές που καθημερινά αποτελούν είδηση πλέον σε πολλά άρθρα της επικαιρότητας κι έχουν να κάνουν με το επάγγελμα του οικονομολόγου, που για πολλούς αποτελεί ένα από τα περιζήτητα επαγγέλματα του μέλλοντος, καθώς πρόκειται για ένα χώρο με πολλές διεξόδους.

 Το «περίεργο», λοιπόν, έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν χρειάζεται ο υποψήφιος – α να ακολουθήσει απαραιτήτως την ομάδα προσανατολισμού σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, αλλά καταφέρνει το σκοπό του και με την ομάδες των Ανθρωπιστικών Σπουδών, προκειμένου να αποκτήσει επαγγελματικά δικαιώματα Οικονομολόγου και μάλιστα να έχει το δικαίωμα εγγραφής στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος. Και μάλιστα – εδώ είναι το πλέον περίεργο της υπόθεσης, χωρίς να εξεταστεί πανελλαδικώς – ούτε καν σε ενδοσχολικό επίπεδο – σε μαθήματα οικονομικών (ΑΟΘ) και μαθηματικών προσανατολισμού ως μαθητής –τρια. Περίεργο μεν, δυνατόν δε. Το αν μπορέσει βέβαια ο μαθητής – τρια της πάλαι θεωρητικής κατεύθυνσης να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των εν λόγω σχολών, αυτό είναι κάτι που πρέπει να το προσέξει, εξερευνώντας εξονυχιστικά το πρόγραμμα σπουδών τους. Κι αυτό βέβαια καλείται να το κάνει κάθε υποψήφιος – α, για κάθε σχολή, πριν λάβει τη μεγάλη απόφαση που θα στιγματίσει ενδεχομένως ολόκληρη τη ζωή του – της.

Ας προχωρήσουμε, λοιπόν, στη γνωριμία μας με τα τμήματα του 1ου πεδίου, που παρέχουν δικαιώματα Οικονομολόγου:

Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πειραιά και Παντείου. Τα μαθήματα των εν λόγω σχολών έχουν να κάνουν κυρίως με τη διεθνή διπλωματία, τις διεθνείς σχέσεις, τη διεθνή οικονομική και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Μάλιστα, οι απόφοιτοι του τμήματος του Πειραιά, εάν επιλέξουν την κατεύθυνση της διεθνούς οικονομικής, έχουν το δικαίωμα εγγραφής στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος και κατ’ επέκταση να ασκήσουν το επάγγελμα του οικονομολόγου. Από την άλλη, οι απόφοιτοι του Παντείου, έχουν το δικαίωμα εγγραφής στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος , εάν πρωτίστως επιλέξουν την κατεύθυνση διεθνούς πολιτικής οικονομίας και πολιτισμικών σχέσεων, με την προϋπόθεση όμως ότι το 50% των μαθημάτων κορμού είναι οικονομικής κατεύθυνσης.

Δημόσιας Διοίκησης Αθήνας . Το συγκεκριμένο τμήμα χορηγεί πτυχίο με κατεύθυνση Δημόσιας Οικονομικής και Δημοσίων Θεσμών. Οι απόφοιτοι του τμήματος της Δημόσιας Οικονομικής έχουν το δικαίωμα εγγραφής στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος και μάλιστα εντάσσονται στον κλάδο εκπαιδευτικού προσωπικού της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ΠΕ09 Οικονομολόγων.

Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών Θεσσαλονίκης. Οι φοιτητές του συγκεκριμένου διεπιστημονικού τμήματος, εάν επιλέξουν την κατεύθυνση «Οικονομικά και Διεθνείς Επιχειρήσεις», μπορούν να εργαστούν και ως οικονομολόγοι, καθώς έχουν δικαίωμα εγγραφής στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος. Παράλληλα, το τμήμα παρέχει γνώσεις σε γλώσσες όπως τα Ρωσικά και τα Τουρκικά, καθώς οι φοιτητές, καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών τους παρακολουθούν εντατικά μαθήματα της ρωσικής ή της τουρκικής γλώσσας. Δεν είναι κι άσχημο…

Για μια ακόμη φορά, λοιπόν, προσοχή στις επιλογές σας. Ψάξτε καλά πριν αποφασίσετε. Επιλογές υπάρχουν πολλές και καλές. Αρκεί να είστε προσεκτικοί και να αποφασίζετε με βάση το τι «θέλω» και προπάντων το τι «μπορώ»…

Άρης Ιωαννίδης*
Φιλόλογος

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook