Η Εναλλακτική Επαυξητική Επικοινωνία (AAC) αναφέρεται στους διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να υποστηρίξουμε άτομα (παιδιά, ενήλικες) που έχουν δυσκολία στην παραγωγή και κατανόηση του προφορικού λόγου. Η παραπάνω δυσκολία συχνά αφορά μόνιμες καταστάσεις όπως εγκεφαλική παράλυση, διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού κ.α. . Επίσης επικοινωνιακή διαταραχή μπορεί να προκληθεί μετά από ένα πρόβλημα υγείας, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, κρανιοεγκεφαλική κάκωση, νόσος του Πάρκινσον, παθήσεις του κινητικού νευρώνα, άνοια κλπ.
Η AAC καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τεχνικών που υποστηρίζουν ή αντικαθιστούν την προφορική επικοινωνία. Αυτές περιλαμβάνουν πίνακες επικοινωνίας εικόνων, πίνακες γραμματοσήμων, υπογραφή, δείχνοντας σύμβολα ή αντικείμενα και συσκευές παραγωγής ομιλίας.
Όλοι χρησιμοποιούμε AAC όταν χρησιμοποιούμε χειρονομίες, εκφράσεις προσώπου ή εικόνες όπως το emojis για να επικοινωνήσουμε. Ωστόσο, για τα άτομα με σοβαρές επικοινωνιακές δυσκολίες, η χρήση AAC μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος να τους υποστηρίξουμε για να εκφράσουν τις ανάγκες τους, να λάβουν αποφάσεις και να συμμετάσχουν σε καθημερινές δραστηριότητες. Η AAC μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Αν νομίζετε ότι εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε μπορεί να ωφεληθεί από τη χρήση AAC, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν λογοθεραπευτή (SLT) για να ζητήσετε μια διεπιστημονική αξιολόγηση για να εντοπίσετε προσεγγίσεις ή εξοπλισμό που μπορεί να χρειαστείτε.
Θυμηθείτε, η αναπηρία να μην έχεις κάτι να πεις είναι χειρότερη από το να μην μιλάς!
Χαρά Αναστασοπούλου*
Λογοπαθολόγος-Λογοθεραπεύτρια
♦ Αν θέλετε να ενημερώνεστε μέσω facebook για όλες τις νέες δημοσιεύσεις, ακολουθήστε τη σελίδα μας επιλέγοντας τον σύνδεσμο: schooltime