Ο Μάρτιος σύμφωνα με το αρχαίο ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο πρώτος μήνας του χρόνου και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο ονομαζόταν κάποτε «Primus» (= πρώτος). Συνεπώς, η Πρωτοχρονιά γιορταζόταν την 1η Μαρτίου (Καλένδες Μαρτίου). Την Πρωτοχρονιά γιορτάζονταν, επίσης, και τα «Ματρωνάλια», μια γιορτή προς τιμή της θεάς Ήρας, μητέρας του Άρη, όπως επίσης και τα γενέθλια του ίδιου του θεού Άρη (λατινικά Mars).
Φτάνουμε, λοιπόν, στο 46 π.Χ. («έτος σύγχυσης», όπως ονομάστηκε, διότι είχε 445 ημέρες), που ο Ιούλιος Καίσαρ αντικαθιστά το Ρωμαϊκό ημερολόγιο με το Ιουλιανό (δίνοντας του και το όνομά του, παρόλο που το δημιούργησε ο αστρονόμος Σωσιγένης, από την Αλεξάνδρεια, για να μετονομαστεί σε Γρηγοριανό το 1582, όταν ο πάπας Γρηγόριος ο ΙΓ΄ μεταρρύθμισε το Ιουλιανό). Έτσι, ο Μάρτιος γίνεται επίσημα πλέον ο τρίτος μήνας του χρόνου και αφιερώνεται στον θεό «Μαρς» (Mars), που αρχικά ήταν ο θεός της γονιμότητας και των αγρών, αλλά αργότερα ταυτίστηκε με τον Άρη, θεό του πολέμου. Κατά μία άλλη συναφή εκδοχή οι γιοι του θεού Άρη, Ρέμος (Ρώμος) και Ρωμύλος, έδωσαν στον Μάρτιο το όνομα του πατέρα τους, γενάρχη των Ρωμαίων (μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ήταν καθαρά μιλιταριστική), ενώ κατ’ άλλους προέρχεται από το λατινικό «martius» (=άρειος), που παραπέμπει όμως πάλι στο όνομα του ίδιου θεού.
Όλοι στα χέρια σας, λοιπόν, τον «Μάρτη ή αλλιώς τη Μαρτιά», το μικρό αυτό βραχιολάκι από άσπρο και κόκκινο νήμα, που οι μαμάδες και οι γιαγιάδες κάποτε μάς έφτιαχναν, για να μην καούμε από τον ήλιο. Ας κάνουμε όμως λίγο υπομονή ακόμη, καθώς ο χειμώνας καλά κρατεί. Άλλωστε, «Μάρτης, γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης», καθώς φαίνεται πως κάποιοι στο παρελθόν έκαιγαν τα «παλούκια» του φράκτη για να ζεσταθούν, πιστεύοντας ότι με την έλευση του Μαρτίου τελείωναν και τα κρύα, αμελώντας να κάνουν τις κατάλληλες προετοιμασίες. Όμως, καλά νέα είναι ότι το Πάσχα πλησιάζει, καθώς «Δεν λείπει ο Μάρτης από την Σαρακοστή».
Καλό μήνα να έχουμε…
Άρης Ιωαννίδης*
Φιλόλογος