Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Π.Ε., για τη θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στο δημόσιο Νηπιαγωγείο.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Π.Ε., με αφορμή την επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου για την ίδρυση του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αττικής, το οποίο περιέχει ρυθμίσεις σχετικά με τη θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στο δημόσιο Νηπιαγωγείο, έχει να επισημάνει τα εξής:

  1. Η ένταξη των παιδιών από την ηλικία των 4 ετών στο Νηπιαγωγείο, σε μια οργανωμένη μονάδα που δεν έχει την αυστηρή δομή της υπόλοιπης τυπικής  εκπαίδευσης, αλλά αποτελεί το πρώτο συστηματικό σχολικό περιβάλλον του παιδιού υπό την επίβλεψη άρτια καταρτισμένων εκπαιδευτικών,  αποτελεί μια αναμφίβολα θετική ενέργεια στην κατεύθυνση εκσυγχρονισμού του εκπαιδευτικού μας συστήματος και γεφύρωσης των εκπαιδευτικών  και κοινωνικών ανισοτήτων.
  2. Η καθυστερημένη ένταξη των παιδιών σε περιβάλλον Νηπιαγωγείου στη χώρα μας έχει δυσμενέστατες κοινωνικές και εκπαιδευτικές συνέπειες και στερεί σε μεγάλο κομμάτι νηπίων, τα οποία διέπονται από ιδιαίτερες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, την πρόσληψη κρίσιμου μορφωτικού και πολιτισμικού κεφαλαίου, με αποτέλεσμα οι ανισότητες να διευρύνονται σχεδόν από την αφετηρία της ζωής των παιδιών. Επίσης, είναι καιρός να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία χιλιάδων οικογενειών που αναγκάζονται να  καταβάλλουν υπέρογκα δίδακτρα για υπηρεσίες που θα έπρεπε να τους προσφέρει δωρεάν εδώ και δεκαετίες η Πολιτεία.
  3. Καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Π.Ε.Θ. να προχωρήσει πρωτίστως στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων και νομοθετικών ρυθμίσεων (ενίσχυση κτηριακών υποδομών και υλικοτεχνικής υποδομής, ίδρυση νέων νηπιαγωγείων, μόνιμοι διορισμοί νηπιαγωγών), προκειμένου να υλοποιηθεί αποτελεσματικά η θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, αποκλειστικά στο δημόσιο Νηπιαγωγείο, σε ολόκληρη τη χώρα, το συντομότερο δυνατό.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος  –  Τηλέμαχος Κουντούρης                                                
Ο Γεν. Γραμματέας – Νικόλαος  Μακεδών

• Ειδήσεις για τον Εκπαιδευτικό • Εκπαιδευτικά νέα

 Αν θέλετε να ενημερώνεστε μέσω facebook για όλες τις νέες δημοσιεύσεις, ακολουθήστε τη σελίδα μας επιλέγοντας τον σύνδεσμο  schooltime