Μέσα από την ευκολία των εργαλείων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, οι spammers μπορούν να αποκτήσουν εύκολα πρόσβαση στα προσωπικά σας στοιχεία μέσω φαινομενικά ακίνδυνων (και συνήθως παραπλανητικών) αναρτήσεων στον τοίχο σας, βίντεο και συνδέσμους. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά απλά προληπτικά μέτρα που μπορείτε να πάρετε για να αποφύγετε να γίνετε εν αγνοία σας οι ίδιοι spammer! Αυτό το άρθρο παρέχει βήματα για το πώς να αποφύγετε malware μέσω Facebook.
1. Μάθετε τι να αναζητάτε: οι Facebook spammers γίνονται όλο και πιο δημιουργικοί και μπορούν να σας κάνουν να την πατήσετε για κάτι επιβλαβές και πιο ασαφές όσον αφορά τον εντοπισμό τους. Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά για μια ανάρτησε σε τοίχο, ομάδα, σελίδα, κλπ., συνιστάται να μην κάνετε κλικ.
- Μπορεί να δείτε μια ανάρτηση σε τοίχο από έναν φίλο με τον οποίο ποτέ δεν αλληλεπιδράτε. Σχεδόν πάντα αποτελείται από ένα αισθητά αυτοματοποιημένο χαιρετισμό με έναν άγνωστο σύνδεσμο στο τέλος. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν “Γεια σου Χαρά, δεν θα το πιστέψεις, αλλά αυτή η δίαιτα λειτουργεί πραγματικά [σύνδεσμος σε ιστοσελίδα]!” ή “Χάρη δεν θα το πιστέψεις, αλλά μόλις παρέλαβα δωρεάν ένα iPad στην πόρτα μου, κάνε κλικ εδώ -! [σύνδεσμος σε ιστοσελίδα]”
- Μπορεί να δείτε μια ανάρτηση σε τοίχο από έναν φίλο να σας ζητά να παρακολουθήσετε ένα βίντεο από το YouTube στο οποίο υποτίθεται ότι απεικονίζεστε. Αυτό μπορεί να προηγηθεί από ένα αυτοματοποιημένο χαιρετισμό, όπως “Θεέ μου Χάρη, τι κάνεις σε αυτό το βίντεο; LOL!”
- Έχετε προσκληθεί σε μια ομάδα ή ένα γεγονός που έχει να κάνει με δωρεάν ηλεκτρονικά ή παραχώρηση ρούχων, συχνά με τα πρώτα 50.000 άτομα που συμμετέχουν ή υποτίθεται μετά την ολοκλήρωση μια μακράς έρευνας.
- Θέλετε να αρχίσετε να παίζετε ένα παιχνίδι στο Facebook ή να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή, και προτού ξεκινήσετε, σας ζητείται να εξιουσιοδοτήσετε το πρόγραμμα για να δημοσιεύσει στον τοίχο σας, στους τοίχους των φίλων σας, πρόσβαση σε όλες τις προσωπικές σας πληροφορίες, κλπ.
2. Μην ξεγελιέστε από τα σύντομα links: οι Facebook spammers σχεδόν πάντα αποκρύπτουν τις συνδέσεις με επιβλαβείς ιστοσελίδες σε υπολογιστή χρησιμοποιώντας μια υπηρεσία URL συντόμευσης, η οποία μπορεί να σας παραπλανήσει και να νομίζετε ότι κάνετε κλικ πάνω σε ένα νόμιμο άρθρο ή blog. Στην πραγματικότητα, αυτοί οι σύνδεσμοι οδηγούν σε ιστοσελίδες που μπορούν να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό, spyware, και άλλους ιούς στον υπολογιστή σας.
3. Αποφεύγετε να εξουσιοδοτείτε αναξιόπιστα παιχνίδια και εφαρμογές: Αν σας ζητηθεί να επιτρέψετε σε ένα πρόγραμμα Facebook να δημοσιεύει στο δικό σας ή/και στους τοίχους των φίλων σας, να αποκτήσει πρόσβαση σε ιδιωτικές πληροφορίες και τα δίκτυα σας, να έχει πρόσβαση στα δεδομένα σας ανά πάσα στιγμή, κλπ., κλείστε το παιχνίδι ή την εφαρμογή. Σκεφτείτε το – θα παραχωρούσατε στην πραγματική ζωή πρόσβαση σε όλες αυτές τις πληροφορίες σε ένα παντελώς άγνωστο άτομο;
4. Ψάξτε για αποκαλυπτικά σημάδια του spam: Αν δείτε ένα φίλο να αναρτά πολλαπλές συνδέσεις ή βίντεο σε τοίχους πολλών φίλων, είναι πολύ πιθανό να είναι το έργο ενός spammer. Αν δείτε μια ανάρτηση σε τοίχο φίλου που ισχυρίζεται ότι το Facebook προσφέρει επιτέλους έναν τρόπο για να δείτε ποιος βλέπει το προφίλ σας, για παράδειγμα, μην το πιστέψετε και προπαντός αποφύγετε να κάνετε κλικ στο σύνδεσμο spam “Ενεργοποίηση Ειδοποιήσεων Προφίλ Viewer”. Επιπλέον, οι σελίδες που προειδοποιούν ότι δεν έχουν εγκριθεί από το Facebook θα μπορούσαν (αν και όχι πάντα) να είναι επιβλαβείς για τον υπολογιστή σας.
5. Ενεργήστε το ταχύτερο δυνατό αν πέσατε θύμα spam συνδέσμου ή σελίδας. Υπάρχουν μερικοί τρόποι που μπορείτε να χειριστείτε την κατάσταση, αν καταλάβατε ότι έχετε ανεπιθύμητα μηνύματα ή κάνετε spamming σε άλλους.
- Αφαιρέστε τις spam αναρτήσεις στον τοίχο, είτε κάνοντας κλικ στο “Χ” στα δεξιά της ανάρτησης, ή επισημαίνοντας την ως spam μέσω του ίδιου αναπτυσσόμενου μενού.
- Απαλλαγείτε από τα παιχνίδια που μπορεί να είναι spam με τη μετάβαση σε «Ρυθμίσεις λογαριασμού», και στη συνέχεια “Διαχείριση Εφαρμογών”. Έτσι θα είστε σε θέση να επεξεργαστείτε και να καταργήσετε τα δικαιώματα.
- Αλλάξτε τον κωδικό πρόσβασης στο Facebook! Ένας συνδυασμός από σύμβολα, γράμματα και αριθμούς αποτελεί ένα ισχυρό και καλό κωδικό.
- Σκεφθείτε να επιτρέψετε την ασφαλή πλοήγηση μέσω του Facebook μέσα από τις Ρυθμίσεις ασφαλείας. Επίσης, σπεύσατε για λήψη δωρεάν και αξιόπιστου προγράμματος ανίχνευσης ιών (ή αγορά μιας πιο προηγμένης έκδοσης λογισμικού) για να ελέγξετε την ασφάλεια στον υπολογιστή σας. Όσο νωρίτερα γίνει αυτό, τόσο το καλύτερο.
Προέλευση άρθρου: Ασφάλεια στο διαδίκτυο-sch, Άδεια διάθεσης: Creative Commons
*Πρώτη δημοσίευση στο schooltime.gr – Σεπτέμβριος 2013
Διαβάστε ακόμα: