Έκθεση Γ’ Λυκείου – Η πειθώ στον διαφημιστικό λόγο

Του Γιώργου Μέρκατα*

Πρόκειται για τις τεχνικές και τα μέσα πειθούς που χρησιμοποιεί η διαφήμιση, προκειμένου να προβάλει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το διαφημιστικό μήνυμα, ώστε αυτό να καταστεί ελκυστικό και να ωθήσει τους δέκτες στην αγορά του προϊόντος.

Τεχνικές και μέσα της διαφημιστικής πειθούς:

α) Αναλυτική περιγραφή και επίδειξη των ιδιοτήτων του προϊόντος (προσπάθεια μέσω της παρουσίασης του προϊόντος και των ιδιοτήτων του να επηρεάσει τον δέκτη).

β) Επίκληση στην λογική (χρήση επιχειρημάτων ή τεκμηρίων, ακόμα και σοφισμάτων υπέρ του προϊόντος).

γ) Επίκληση στο συναίσθημα (στόχος είναι η πρόκληση συγκεκριμένων συναισθημάτων στον δέκτη που θα τον ωθήσουν στην αγορά του προϊόντος, όπως για παράδειγμα η ευχαρίστηση, η καταξίωση από την κατοχή του προϊόντος, ενοχές από την μη απόκτησή του, συναίσθημα ευθύνης απέναντι σε κάτι…).

δ) Επίκληση στην αυθεντία (παρουσίαση του προϊόντος ή της υπηρεσίας από κάποιον ειδικό, επιστήμονα ή δημοφιλές πρόσωπο, ώστε το κύρος της άποψής του να επηρεάσει τον δέκτη).

ε) Συνειρμός ιδεών (αναφορά σε νοήματα ή προβολή εικόνων που προκαλούν διάφορους συνειρμούς στον δέκτη, όπως σεξουαλικού περιεχομένου συνειρμοί).

στ) Λανθάνων αξιολογικός χαρακτηρισμός (υπολανθάνει κάποιου είδους αξιολόγησης, η οποία επηρεάζει άμεσα τον δέκτη. Για παράδειγμα το μήνυμα «οι έξυπνοι οδηγούν Ρενό» ενέχει πολλαπλή αυτο-αξιολόγηση που επηρεάζει τον δέκτη, όπως: αν θεωρεί τον εαυτό του «έξυπνο», πρέπει να το αποδείξει αγοράζοντας το εν λόγω αυτοκίνητο, αν θέλει να δείχνει «έξυπνος» ή να μην αφήσει υπόνοιες «μη έξυπνου» και πάλι θα πρέπει να αγοράσει το εν λόγω αυτοκίνητο).

Μέρκατας Γιώργος*
Φιλόλογος, ΜSC Συστηματικής Φιλοσοφίας

Πλήρες εκπαιδευτικό υλικό για την Έκφραση – Έκθεση του Λυκείου

1. Έκφραση-Έκθεση Α’ Λυκείου, 2. Έκφραση-Έκθεση Β’ Λυκείου, 3. Έκφραση-Έκθεση Γ’ Λυκείου, 4. Υποστηρικτικό υλικό, 5. Σχεδιαγράμματα, 6. Γραμματική-Συντακτικό

Βρείτε επιλεγμένα άρθρα και εκπαιδευτικό υλικό στις ομάδες μας

 schooltime – Εκπαιδευτικό υλικό  Φιλολογικές Σελίδες  • Εκπαιδευτικές σελίδες

 Αν θέλετε να ενημερώνεστε μέσω facebook για όλες τις νέες δημοσιεύσεις, ακολουθήστε τη σελίδα μας επιλέγοντας τον σύνδεσμο: schooltime