Δεν υπάρχει τέλειος γονιός, ούτε τέλειο παιδί. Όμως, μπορούμε να αποφεύγουμε όσο μπορούμε περισσότερο συμπεριφορές οι οποίες ‘’τραυματίζουν’’ το παιδί και μπορούν να δημιουργήσουν στο μέλλον έναν πληγωμένο ενήλικα.

Γονείς, τα παιδιά σας δεν είναι κτήμα σας. Είναι αυτόνομες υπάρξεις, μοναδικές και αυτόφωτες που ήρθαν σε αυτή τη ζωή για να ζήσουν ως μοναδικοί και ανεπανάληπτοι άνθρωποι και όχι ως συνεχιστές του έργου κάποιου άλλου. Τα παιδιά δεν είναι κτήμα σας, δεν είναι συνεχιστές ή υλοποιητές των δικών σας ανεκπλήρωτων ονείρων. Πρέπει να γίνουν οι μουσικοί, οι μάγειρες , οι χορευτές, οι συγγραφείς , οι αθλητές που επιθυμούν και όχι οι δικηγόροι ή οι γιατροί που εσείς ονειρεύεστε για να συνεχίσουν το έργο σας ή που δεν καταφέρατε να γίνετε.

Αφήστε τα παιδιά να αναπνεύσουν, να χαμογελάσουν, μην τα πιέζετε και εξαντλείτε με ατελείωτες μελέτες και επαναλήψεις. Όχι άλλες ανούσιες και ενοχικές φράσεις όπως ‘’εγώ σε μεγάλωσα, σε σπούδασα, θυσίασα τα πάντα για σένα’’. Όχι άλλα μάτια ανοιχτά σαν κουκουβάγιας επάνω σε επαίνους και ελέγχους. Όχι άλλες χαζές και παρωχημένες φράσεις όπως ‘’σπουδάσαμε, περάσαμε, διαβάσαμε’’. Τα παιδιά είναι αυτόφωτες υπάρξεις που διαβάζουν και πετυχαίνουν μόνα τους.

Τα παιδιά είναι ο ήλιος, είναι η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Αφήστε την προσωπικότητά τους να αναπτυχθεί ελεύθερα, να παίξει κλέφτες και αστυνόμους, κυνηγητό, κρυφτό , κάντε τους σκιές στον τοίχο λίγο πριν κλείσουν τα μάτια να αποκοιμηθούν. Αφήστε τα παιδιά να ζήσουν ως παιδιά και εμφυσήστε μέσα τους τη διάθεση για αυτονομία και ελευθερία.

Μαρία Σκαμπαρδώνη*
Δημοσιογράφος
email:[email protected]

 Αν θέλετε να ενημερώνεστε μέσω facebook για όλες τις νέες δημοσιεύσεις, ακολουθήστε τη σελίδα μας επιλέγοντας τον σύνδεσμο: schooltime