Φιλοσοφικός Λόγος Γ’ Λυκείου – Αρχαία Ελληνικά, Εισαγωγή: Ερωτήσεις (Σωστό – Λάθος, Σελ. 83 – 84)

Του Άρη Ιωαννίδη

Ερώτηση: Να γράψετε δίπλα στο γράμμα που αντιστοιχεί σε καθεμία από τις παρακάτω θέσεις, τη λέξη Σωστό, αν είναι σωστή, ή τη λέξη Λάθος, αν είναι λανθασμένη.

  1. Όπως ομολογεί ο ίδιος ο Πλάτωνας στην 7η Επιστολ του, όταν ήταν ακόμη νέος, φιλoδοξούσε να ασχοληθεί με την πολιτική.
  2. Ο Πλάτωνας παρακολουθούσε με επιφύλαξη   την κίνηση των ολιγαρχικών στα 404 π.Χ.
  3. Δύο συγγενείς του Πλάτωνα , ο Κριτίας και ο Ιππίας , ανήκαν στην ηγετική ομάδα των ολιγαρχικών.
  4. Η τυραννία των Τριάκοντα διήρκεσε οκτώ μήνες (405-404) και είχε άδοξο τέλος.
  5. Στην καταδίκη του Σωκράτη σε θάνατο ασφαλώς συνέβαλε και η υποψία ότι ο φιλόσοφος διαπνεόταν από αντιδημοκρατικά φρονήματα.
  6. Οι απογοητεύσεις που βίωσε από την πολιτική της Αθήνας, καθώς και η αρνητική εμπειρία που αποκόμισε από την παραμονή του στην αυλή του τυράννου των Συρακουσών Διονυσίου Α´, δημιούργησαν στον Πλάτωνα την πεποίθηση ότι όλα τα πολιτεύματα της εποχής του ήταν διεφθαρμένα.
  7. Πυρήνας της πολιτικής σκέψης του Πλάτωνα είναι η ιδέα της ισοτιμίας.
  8. Τις απόψεις για την ιδεώδη πολιτεία, την καλλπολιν, που διασφαλίζει στον πολίτη της τον άριστον βίον, εκθέτει ο Πλάτων στον διάλογό του Πολιτεα περ δικαου.
  9. Η διαίρεση του έργου Πολιτεία σε 10 βιβλία δεν  προέρχεται από τον Πλάτωνα και  ανταποκρίνεται σε θεματικές ενότητες.
  10. Ο δραματικός χρόνος, δηλαδή ο χρόνος κατά τον οποίον υποτίθεται ότι διεξάγεται ο διάλογος, είναι το 421 π.Χ.
  11. Ο Σωκράτης και ο Γλαύκων, ο μεγαλύτερος αδελφός του Πλάτωνα είχαν κατεβεί στον Πειραιά για να παρακολουθήσουν τη γιορτή της Βενδίδας, μιας θρακικής θεότητας που ταυτιζόταν με την Άρτεμη.
  12. Στη συζήτηση που έγινε στο σπίτι του Κέφαλου πήραν μέρος ο ίδιος ο Κέφαλος (ο πατέρας του ρήτορα Λυσία), ο μεγαλύτερος γιος του ο Πολέμαρχος, ο σοφιστής Θρασύμαχος, ο Κλειτοφών, οι δυο μεγαλύτεροι αδελφοί του Πλάτωνα, ο Γλαύκων και ο Αδείμαντος, και ο Σωκράτης.
  13. Θέμα του διαλόγου είναι η φύση της δικαιοσύνης και της ισοτιμίας μεταξύ των μελών μιας κοινωνίας.
  14. Με τον όρο πλις δηλώνεται η πόλη – κράτος, που αναπτύχθηκε ήδη από την αρχαϊκή εποχή στον ελληνικό χώρο.
  15. Με τον όρο πολιτεα δηλώνεται το πολίτευμα, οι βασικές δηλαδή αρχές που υπόκεινται στη νομοθεσία και στους θεσμούς της πόλης.

Απάντηση:

  1. Σωστό
  2. Λάθος
  3. Λάθος
  4. Λάθος
  5. Σωστό
  6. Σωστό
  7. Λάθος
  8. Σωστό
  9. Λάθος
  10. Σωστό
  11. Σωστό
  12. Σωστό
  13. Λάθος
  14. Σωστό
  15. Σωστό

Άρης Ιωαννίδης*
Φιλόλογος

Πλήρες εκπαιδευτικό υλικό για τα Αρχαία Ελληνικά Λυκείου

1. Αρχαία Α’ Λυκείου, 2. Αρχαία Β’ Λυκείου, 3. Αρχαία Γ’ Λυκείου, 4. Υποστηρικτικό υλικό, 5. Γραμματική, 6. Συντακτικό 7. Άγνωστο κείμενο

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook

Φιλοσοφικός Λόγος Γ’ Λυκείου, Εισαγωγή: Ερωτήσεις (Σωστό – Λάθος, Σελ. 49 – 51)