Άρης Ιωαννίδης

Του Άρη Ιωαννίδη

Οι ρίζες του κινητού τηλεφώνου, του αγαπημένου για πολλούς και πολλές ανεξαρτήτως ηλικίας «αξεσουάρ», ανάγονται αρκετά χρόνια πριν, στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια.  Τότε, λοιπόν, Σουηδοί, Αμερικανοί και Φιλανδοί έκαναν τις πρώτες ανεπιτυχείς – όπως αποδείχθηκε – προσπάθειες.

Λίγες δεκαετίες αργότερα το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Και σ’ αυτό έβαλε το χεράκι του το Σταρ Τρεκ, η σειρά που άφησε το στίγμα της και σημάδεψε μία ολόκληρη γενιά. Η συνομιλία του James Kirk με το αγαπημένο σε όλους μας Spock μέσω του «communicator», μιας συσκευής που έμοιαζε κατά πολύ με τα σημερινά κινητά αφής, έμελλε να αποτελέσει την κινητήριο δύναμη που θα πυροδοτούσε  τη φαντασία του Μάρτιν Κούπερ και λίγο αργότερα ολόκληρης της ανθρωπότητας. Και όλα αυτά τη δεκαετία του ΄70. Ένα απλό «ζάπιγκ» στην τηλεόραση άλλαξε τον ρου της ιστορίας. Μέσα σε τρεις μήνες κατάφερε να δημιουργήσει με την ομάδα του το πρώτο κινητό τηλέφωνο 800 MHz της Motorola. Όνειρό του να «απογειώσει» την εταιρεία του και να «μπει στο μάτι» του βασικού του ανταγωνιστή του Τζόελ Ένγκελ, της Bell Labs. Και το κατάφερε. Κάνοντας τον καθημερινό του περίπατο τηλεφώνησε τον βασικό του ανταγωνιστή, κρατώντας στο χέρι του το πρώτο κινητό τηλέφωνο. Ο κόσμος που τον έβλεπε απορούσε. Ο ίδιος ο Ένγκελ μάλλον παραδεχόταν την ήττα του. Άλλοι λένε ότι το έκανε στην πρώτη συνέντευξη τύπου μπροστά στα έκθαμβα βλέμματα όλων των παρισταμένων. Βέβαια, λίγα χρόνια αργότερα η Bell θα πάρει μία άτυπη ρεβάνς, δημιουργώντας το πρώτο ουσιαστικά δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, αλλά ο πρώτος είναι αυτός που μένει πάντα  στην ιστορία.

 Η πρώτη, λοιπόν, παρουσίαση  του κινητού έγινε σε μία εντυπωσιακή συνέντευξη τύπου. Στις 3 Απριλίου του 1973, κάνει την εμφάνισή του στο κοινό το πρώτο κινητό τηλέφωνο. Μετά την επίσημη παρουσίασή του, δόθηκε η δυνατότητα στους ρεπόρτερ να επικοινωνήσουν με όποιο πρόσωπο ήθελαν, δοκιμάζοντας τις δυνατότητές του.

Η αρχή έγινε. Την επόμενη δεκαετία δημιουργείται και το πρώτο αυτοματοποιημένο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στη Σκανδιναβία. Στην αρχή βέβαια ο όγκος του κινητού ήταν τέτοιος (33 εκατοστά και βάρος 1 κιλού)  που δεν επέτρεπε την εύκολη μεταφορά του. Γι’ αυτό το λόγο ήταν εγκατεστημένα σε αυτοκίνητα. Περάσαμε στα κινητά δεύτερης και τρίτης γενιάς. Σήμερα ούτε καν αντιλαμβάνεσαι το βάρος τους.

 «Η ανάγκη είναι η μητέρα κάθε εφεύρεσης», θα δηλώσει χρόνια αργότερα σε συνέντευξή του ο Μάρτιν Κούπερ. Μάλιστα, θα πει ότι αυτό που τον ενοχλεί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο σήμερα στην εφεύρεσή του είναι «οι ίδιοι οι χρήστες». Πόσο δίκιο είχε. Μια τόσο αθώα και εύχρηστη συσκευή δυστυχώς σήμερα έχει φτάσει στο σημείο να αντικαταστήσει ακόμη και τις αληθινές ανθρώπινες σχέσεις, έχοντας δημιουργήσει μια πρωτόγνωρη εξάρτηση για τους χρήστες της.

Άρης Ιωαννίδης*
Φιλόλογος

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook