Φιλοσοφικός λόγος – Αρχαία Ελληνικά Γ’ Λυκείου, Εισαγωγή: Ερωτήσεις (Σωστό – Λάθος, Σελ. 43 – 46)
Ερώτηση: Να γράψετε δίπλα στο γράμμα που αντιστοιχεί σε καθεμία από τις παρακάτω θέσεις, τη λέξη Σωστό, αν είναι σωστή, ή τη λέξη Λάθος, αν είναι λανθασμένη.
- Βγαίνοντας από το σπίτι του Καλλία, ο Σωκράτης συναντά έναν φίλο του και, απαντώντας στις ερωτήσεις του, αρχίζει να του διηγείται πώς και γιατί βρέθηκε στου Καλλία.
- Η επιλογή της εισαγωγής του έργου «Πρωταγόρας» (αφηγημένος διάλογος), είναι τυχαία.
- Ως λογοτεχνικό έργο ο «Πρωταγόρας» κερδίζει σε ζωντάνια και αμεσότητα με τη συγκεκριμένη εισαγωγή.
- Ο Σωκράτης διηγείται σε έναν ανώνυμο φίλο του πώς βρέθηκε στο σπίτι του Καλλία, όπου φιλοξενείται ο διάσημος σοφιστής Πρωταγόρας.
- Ο Ιπποκράτης θέλει να γίνει μαθητής του Πλάτωνα και παρακαλεί τον Σωκράτη να τον βοηθήσει να παρουσιαστεί στον φιλόσοφο.
- Βλέπουμε έτσι, ήδη από την αρχή του έργου «Πρωταγόρας», να αναδεικνύεται το θέμα της φιλοσοφικής συζήτησης που θα ακολουθήσει.
- Ο Σωκράτης και ο Ιπποκράτης φτάνουν στο σπίτι του Καλλία και καταφέρνουν να μπουν, παρά την αγανάκτηση του θυρωρού που τους ανοίγει.
- Γύρω από τον Σωκράτη, στο σπίτι του Καλλία, σχηματίζεται ο κύκλος των γνωστών συντρόφων του, του Ιπποκράτη, που τον συνοδεύει, του Αλκιβιάδη και του Ιππία.
- Ο Καλλίας είναι πιο ευγενής και συμβιβαστικός, ο Ιπποκράτης, βεβαίως, πολύ πιο έντονος και ορμητικός.
- Ο Πρόδικος και ο Ιππίας είναι μάλλον γελοιογραφικά σχεδιασμένο.
- Ο Πρωταγόρας παρουσιάζεται ως αλαζονικός και γεμάτος αυτοπεποίθηση.
- Ο πρωταγορικός στοχασμός αντιμετωπίζεται αντιμετωπίζεται από τον Πλάτωνα χωρίς κανένα δείγμα σεβασμού.
- Ο Πρωταγόρας απαντά στην ερώτηση πως, ως σοφιστής, είναι σε θέση να καθοδηγήσει τον Ιπποκράτη έτσι, ώστε να βελτιώνεται συνεχώς και ο μαθητής θα αποκτήσει τελικά την ικανότητα να σκέφτεται και να αποφασίζει σωστά (εὐβουλία) για κάθε θέμα που έχει σχέση τόσο με τον ιδιωτικό βίο (τῶν οἰκείων), όσο και με τον δημόσιο (το πράττειν και λέγειν στις υποθέσεις της πόλης).
- Στην αθηναϊκή εκκλησία του δήμου, σύμφωνα με τον Πρωταγόρα, εάν παρουσιαστεί κάποιος μη ειδικός σε μια συζήτηση για τεχνικό θέμα και θελήσει να συμβουλεύσει σχετικά με αυτό τους συμπολίτες του, τον διώχνουν κοροϊδεύοντάς τον.
- Ο Πρωταγόρας απαντά στις αντιρρήσεις που του προέβαλε ο Σωκράτης με ένα σύντομο λόγο.
- Ο μύθος του Προμηθέα αποδεικνύει, κατά τον Πρωταγόρα, πως οι Αθηναίοι έχουν δίκιο να παραχωρούν σε κάθε πολίτη το δικαίωμα της τοποθέτησης πάνω σε ζητήματα που αφορούν την καλή διοίκηση της πόλης.
- Η αρετή σύμφωνα με τον Πρωταγόρα είναι η αναγκαία εκείνη ιδιότητα που επιτρέπει σε κάθε άνθρωπο να συμμετέχει στην κοινωνική και πολιτική ζωή, είναι η ιδιότητα που κάνει δυνατή την ύπαρξη κοινωνιών και πόλεων.
Απαντήσεις:
- Σωστό
- Λάθος
- Σωστό
- Σωστό
- Λάθος
- Σωστό
- Σωστό
- Σωστό
- Λάθος
- Σωστό
- Σωστό
- Λάθος
- Σωστό
- Σωστό
- Λάθος
- Σωστό
- Σωστό
Άρης Ιωαννίδης*
Φιλόλογος
Πλήρες εκπαιδευτικό υλικό για τα Αρχαία Ελληνικά Λυκείου
1. Αρχαία Α’ Λυκείου, 2. Αρχαία Β’ Λυκείου, 3. Αρχαία Γ’ Λυκείου, 4. Υποστηρικτικό υλικό, 5. Γραμματική, 6. Συντακτικό 7. Άγνωστο κείμενο
Φιλοσοφικός Λόγος Γ’ Λυκείου, Εισαγωγή: Ερωτήσεις (Σωστό – Λάθος, Σελ. 35 -36)