ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΔΕΙΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Πληροφορηθήκαμε ότι με πρόσφατη εγκύκλιο που εστάλη στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναφορικά με τη χορήγηση άδειας ασθένειας τέκνων σε εκπαιδευτικούς « γνωστοποιείται ότι οι υπάλληλοι που έχουν ανήλικα τέκνα δικαιούνται άδεια με αποδοχές έως τέσσερις (4) εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος σε περίπτωση ασθένειας των τέκνων τους…»

Χαιρετίζουμε την ανωτέρω ρύθμιση και επικροτούμε τον ανθρώπινο χαρακτήρα της σε εποχές ιδιαίτερα δύσκολες για τις εργασιακές συνθήκες των εκπαιδευτικών, ωστόσο  πολλαπλά ερωτήματα και αίσθημα δυσαρέσκειας προκαλεί στον εκπαιδευτικό κόσμο το γεγονός ότι η εν λόγω ρύθμιση αφορά αποκλειστικά μόνιμους εκπαιδευτικούς, χωρίς να γίνεται καμία αναφορά στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.

Την ίδια στιγμή οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί που στελεχώνουν το δημόσιο σχολείο πλήττονται ιδιαίτερα από το καθεστώς των αδειών μητρότητας (κύησης και λοχείας), καθως δεν υπάρχει για αυτές καμία ρύθμιση ευνοϊκή. Αντίθετα με το καθεστώς αδειών μητρότητας στις μόνιμες συναδέλφους, οι άδειες κύησης και λοχείας για τις αναπληρώτριες συναδέλφους τους είναι 56 και 63 ημέρες αντίστοιχα! Τίθενται, έτσι ουσιαστικά, ανυπέρβλητα εμπόδια και δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο η απόκτηση τέκνων για  τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Σε μία μάλιστα εποχή που το μεγάλο ζήτημα της υπογεννητικότητας υφίσταται πιο έντονο από ποτέ…

Κυρία Υπουργέ,

Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί  ζητάμε τα αυτονόητα ως εργαζόμενοι  σε ένα εργασιακό περιβάλλον που συνεχώς αλλάζει, αλλά πρέπει να υπηρετεί τη βασική παιδαγωγική αρχή πως «οι συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών καθορίζουν τις συνθήκες μάθησης των μαθητών». Σας ζητάμε να μεριμνήσετε όχι απλώς για μία υποομάδα με τα δικά της ξεχωριστά  αιτήματα, αλλά αντίθετα, για έναν κλάδο συμβασιούχων, ο οποίος μετρά κάθε χρόνο πάνω απο 25. 000 ελαστικά εργαζόμενους.

Για αυτό τον λόγο σας ζητούμε συνάντηση για να σας υποβάλλουμε τις προτάσεις μας ελπίζοντας πως θα τύχουν της κατανόησης και της  ενεργούς συμπαράστασής σας.

Με εκτίμηση

Το Δ.Σ του ΠΑ.Σ.Α.Φ

(Το σχετικό έγγραφο αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα του Πανελληνίου Συλλόγου Αναπληρωτών Φιλολόγων στη διαδικτυακή πλατφόρμα facebook)

• Ειδήσεις για τον εκπαιδευτικό • Εκπαιδευτικά νέα

 Αν θέλετε να ενημερώνεστε μέσω facebook για όλες τις νέες δημοσιεύσεις, ακολουθήστε τη σελίδα μας επιλέγοντας τον σύνδεσμο: schooltime