Kατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2016-2017 πραγματοποιήθηκε το 7ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας στο οποίο 6706 μαθητές με την υποστήριξη 795 εκπαιδευτικών από 546 σχολεία, σε 16 πόλεις, εργάστηκαν συλλογικά και παρουσίασαν 546 ψηφιακά έργα. Στοιχεία των έργων βρίσκονται αναρτημένα στα τοπικά ιστολόγια του Φεστιβάλ (http://www.digifest.info/contact). Το Φεστιβάλ υπολογίζεται ότι το επισκέφθηκαν δεκάδες χιλιάδες μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και άλλοι πολίτες.

Στην εκδήλωση αυτή, εκτός από τα μαθητικά έργα που παρουσιάστηκαν από τους ίδιους τους μαθητές, ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα παρουσίασαν τη δημιουργική και εκλαϊκευμένη εκδοχή της επιστήμης της Πληροφορικής μέσω διαδραστικών παρουσιάσεων και εργαστηριακών σεμιναρίων (workshops) για μαθητές και γονείς.

Το Φεστιβάλ διεξήχθη υπό την Αιγίδα του Υπουργείου (158058/Δ2/27-09-2016), ενώ διαβάστηκε χαιρετισμός του Υπουργού κ. Γαβρόγλου στην τηλεσυνάντηση μεταξύ των πόλεων, ο οποίος εξέφρασε την αρωγή του στον θεσμό αλλά και στην αξία της διδασκαλίας της επιστήμης της Πληροφορικής. Επιπλέον, το Φεστιβάλ, για μια ακόμη χρονιά, έλαβε την υποστήριξη  Συλλόγων και Ενώσεων Πληροφορικής (ΠΕΚΑΠ, ΕΠΕ, ΕΠΥ, ΕΤΠΕ)  καθώς και Τοπικών Φορέων (Δήμοι, Περιφερειακές Ενότητες κ.τ.λ.). 

Για το σχολικό έτος 2017-18

Το 8ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας

θα διεξαχθεί

την Τετάρτη 18, την Πέμπτη 19, την Παρασκευή 20, το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Απριλίου 2018

παράλληλα σε

Ηράκλειο, Άγιο Νικόλαο, Αγρίνιο, Ιωάννινα, Καβάλα, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Κομοτηνή, Λάρισα, Μυτιλήνη, Πάτρα, Πύργο Ηλείας, Ρόδο, Σύρο, Τρίκαλα, Φλώρινα και Χανιά

και σε όσες ακόμα πόλεις δηλώσουν συμμετοχή μέσω των Σχολικών τους Συμβούλων Πληροφορικής,

ενώ την Παρασκευή 20 Απριλίου θα υπάρξει διασύνδεση όλων των πόλεων

μεταξύ τους μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το Φεστιβάλ έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (Φ20.2/ 139401 /Δ2/23-8-2017).

Στο πλαίσιο του μαθητικού φεστιβάλ θα υπάρξει η δυνατότητα να παρουσιαστούν έργα ψηφιακής δημιουργίας, τα οποία δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο των μαθημάτων Πληροφορικής όλων των βαθμίδων (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο), στις Δημιουργικές Εργασίες του ΓΕΛ, στο μάθημα «Ερευνητικές Εργασίες (Project)» των ΓΕΛ και στη Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων στα ΕΠΑΛ. Επιπρόσθετα, είναι δυνατό να συμπεριληφθούν και έργα τα οποία δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο κάποιας Σχολικής δραστηριότητας (Περιβαλλοντική, Πολιτιστική, Αγωγής Υγείας κ.ά.) ή στο πλαίσιο κάποιου διαθεματικού/διεπιστημονικού σχεδίου συνεργασίας μεταξύ του μαθήματος της Πληροφορικής και άλλων μαθημάτων.

Η συγκεκριμένη μαθητική συνάντηση θα δώσει την ευκαιρία:

α) της ανάδειξης και ενίσχυσης της δημιουργικότητας των μαθητών και των εκπαιδευτικών Πληροφορικής, και της παρουσίασης των ψηφιακών έργων τους σε συμμαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και την ευρύτερη κοινωνία,

β) της ενημέρωσης και της διάχυσης των μαθησιακών δραστηριοτήτων, οι οποίες καλλιεργούν τη δημιουργικότητα και την ολόπλευρη μάθηση μέσω των σχεδίων εργασίας και της επίλυσης πρακτικών προβλημάτων, και

 γ) της επικοινωνίας των μελών της σχολικής κοινότητας (μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς) μεταξύ τους και με την ευρύτερη κοινωνία.

Σημειώνεται ότι το Μαθητικό Φεστιβάλ δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα, αλλά βραβεύεται κάθε συμμετοχή.

Προϋπόθεση συμμετοχής ενός μαθητικού έργου στο Φεστιβάλ αποτελεί η συμμετοχή εκπαιδευτικού Πληροφορικής στην ομάδα των εκπαιδευτικών που συντονίζει το έργο, αν δεν το συντονίζει αποκλειστικά ο ίδιος.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν σχολεία από όλη την Ελλάδα, ανεξάρτητα από την έδρα τους, με την επισήμανση ότι η οργάνωση του Φεστιβάλ δεν μπορεί να καλύψει έξοδα μετακίνησης και διαμονής.

Παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί Πληροφορικής οι οποίοι μαζί με τους μαθητέςτους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν εκπροσωπώντας το σχολείο τους να ενημερωθούν από την ιστοσελίδα www.digifest.info για τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις συμμετοχής (http://www.digifest.info/requirements). 

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να απευθυνθείτε στην  τοπική οργανωτική επιτροπή της πόλης στην οποία  επιθυμείτε να παρουσιαστεί η δουλειά των μαθητών (http://www.digifest.info/contact). Η αποδοχή ή όχι εξ αποστάσεως συμμετοχών είναι αποκλειστικά απόφαση της κάθε πόλης. Σε κάθε περίπτωση όμως ο αριθμός των εξ αποστάσεως συμμετοχών θα είναι εξαιρετικά περιορισμένος.

Η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή

Γεώργιος Πανσεληνάς, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Αν. Κρήτης (Συντονιστής της Δράσης)

Τσαμπίκα Καράκιζα, Προϊσταμένη Επιστ. και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δ/θμιας Εκπ. Κυκλάδων

Παύλος Γκάσταρης, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Δυτικής Μακεδονίας

Γεώργιος Γώγουλος, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Δυτ. Κρήτης

Τιμολέων Θεοφανέλλης, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Βορείου Αιγαίου & Δωδεκανήσου

Δημήτριος Κολοκοτρώνης, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Λάρισας και Καρδίτσας

Λένα Μπαμπαλώνα, Σχολικός Σύμβουλος  Πληροφορικής Αν. Μακεδονίας & Θράκης

Αθανάσιος Μπασούνας, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Πρέβεζας και Θεσπρωτίας

Ιωάννα Μπέλλου, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Ιωαννίνων και  Άρτας

Θεόδωρος Μπίρμπας, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Αχαΐας και Ηλείας

Θεοδώρα Ναλμπάντη, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Θράκης

Σπύρος Παπαδάκης, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Αιτωλοακαρνανίας

Γεράσιμος Πολυμέρης, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Ιονίων Νήσων

Γεωργία Σπάλα, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Μεσσηνίας και Λακωνίας

Χαράλαμπος Σταχτέας, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Μαγνησίας & Τρικάλων

Δείτε περισσότερες ειδήσεις στην ενότητα: Εκπαίδευση

 Αν θέλετε να ενημερώνεστε μέσω facebook για όλες τις νέες δημοσιεύσεις, ακολουθήστε τη σελίδα μας επιλέγοντας τον σύνδεσμο: schooltime