Τα Ψηφιακά Εκπαιδευτικά Βοηθήματα του Υπουργείου Παιδείας είναι μια από τις πιο χρήσιμες πηγές άντλησης εκπαιδευτικού υλικού σε ψηφιακή μορφή για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Από το 2010 μέχρι και σήμερα

Η δημιουργία του δικτυακού τόπου ξεκίνησε το 2010 και η ανάρτηση του υλικού ολοκληρώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2013. Από το Σεπτέμβριο του 2013, εθελοντές εκπαιδευτικοί συνεισέφεραν στη βελτίωση του περιεχομένου.

Το 2016 εγκρίθηκε νέο έργο με αντικείμενο τον εμπλουτισμό του Διαθέσιμου Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Περιεχομένου και τη δημιουργία Βοηθήματος για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας της Γ’ Λυκείου. Επίσης για το σχολικό έτος 2017-18 σχεδιάζεται η δημιουργία ενός επιπλέον Βοηθήματος που θα επιλεγεί σε συνεργασία με το Υπουργείο.

Ο ιστοσελίδα είναι διαθέσιμη για τα μαθήματα, Αρχαία Ελληνικά – Φιλοσοφικός Λόγος, Βιολογία Γενικής Παιδείας, Λατινικά Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας, Μαθηματικά Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών / Οικονομίας & Πληροφορικής, Φυσική Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών.

Η πρόσβαση στο περιεχόμενο του κάθε βοηθήματος είναι ελεύθερη, χωρίς κανένα περιορισμό.

Περιεχόμενο

Τα Ψηφιακά Εκπαιδευτικά Βοηθήματα έχουν υλοποιηθεί στην πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα Moodle και όλο το περιεχόμενο που φιλοξενούν διατίθεται υπό την άδεια Creative Commons.

Το σύνολο της ύλης κάθε βοηθήματος είναι οργανωμένο σε κεφάλαια με βάση τη δομή του σχολικού βιβλίου. Το υλικό κάθε κεφαλαίου είναι χωρισμένο σε ενότητες.

Κάθε ενότητα περιλαμβάνει:

  • Βιντεοδιάλεξη, που απαρτίζεται από επιμέρους βίντεο, τα οποία αποτελούν τη βιντεοσκοπημένη παράδοση της ενότητας.
  • Σημειώσεις της ενότητας.
  • Λυμένα θέματα ερωτήσεων και ασκήσεων για την κατανόηση της θεωρίας οργανωμένα κατά βαθμό δυσκολίας.
  • Θέματα ερωτήσεων και ασκήσεων προς επίλυση για την εξάσκηση του μαθητή.

Στον ιστότοπο υπάρχουν επίσης επαναληπτικές ασκήσεις κεφαλαίων ή ασκήσεις που αναφέρονται στο σύνολο της ύλης του βοηθήματος. Περιοδικά θα αναρτώνται για κάθε βοήθημα επαναληπτικά διαγωνίσματα.

Σε κάθε βοήθημα υπάρχει η δυνατότητα μεταφόρτωσης (download) σε μορφή pdf, των σημειώσεων και των ασκήσεων κάθε ενότητας.

Ειδικότερες οδηγίες για την πλοήγηση στο περιεχόμενο υπάρχουν στη σελίδα κάθε Βοηθήματος.

Οδηγίες χρήσης

Για να πλοηγηθείτε στα μαθήματα των Ψηφιακών Εκπαιδευτικών Βοηθημάτων πρέπει να επιλέξετε μια από τις στήλες που εμφανίζονται δεξιά. Κάθε στήλη αναφέρει το όνομα του μαθήματος που αντιπροσωπεύει.

Επιλέγοντας ένα από τα μαθήματα και στη συνέχεια «Έλεγχος», μπορείτε να δείτε το λογισμικό που απαιτείται για την περιήγησή σας στο βοήθημα. Στη σελίδα αυτή σας δίνονται οδηγίες εγκατάστασης για το λογισμικό που δεν διαθέτει ο υπολογιστής σας.

Επιλέγοντας και πάλι τη στήλη του μαθήματος και στη συνέχεια «Είσοδος», μπορείτε να εισέλθετε στην κεντρική σελίδα του βοηθήματος του συγκεκριμένου μαθήματος, που ανοίγει σε νέα καρτέλα.

(Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα των Ψ.Ε.Β.)

Επισκεφτείτε τα Ψηφιακά Εκπαιδευτικά Βοηθήματα: εδώ

 Δείτε επιλεγμένα άρθρα και εκπαιδευτικό υλικό στις ομάδες μας: Εκπαιδευτικές Σελίδες & Φιλολογικές Σελίδες

 Αν θέλετε να ενημερώνεστε μέσω facebook για όλες τις νέες δημοσιεύσεις, ακολουθήστε τη σελίδα μας επιλέγοντας τον σύνδεσμο: schooltime