Το Βιβλιοπωλείο Ιανός και οι εκδόσεις ΖΗΤΗ διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου «Νεοελληνικός Λόγος» για την Α΄, Β΄και Γ΄Λυκείου, της Φιλολόγου Ευφροσύνης Καγιάρα – Περδικάκη, την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017, στις 7.00μ.μ. στο βιβλιοπωλείο Ιανός της Πλ. Αριστοτέλους.

Η κα. Καγιάρα Περδικάκη είναι φιλόλογος, συνταξιούχος εκπαιδευτικός της Μέσης Εκπαίδευσης στην οποία αφιέρωσε τη ζωή της.

Το βιβλίο θα παρουσιάσει η φιλόλογος Ελένη Κραββαρίτου – Ντελή και η εκδήλωση θα πλαισιωθεί καλλιτεχνικά με προβολή σκίτσων, θεατρική απόδοση κειμένου, ποίηση, μουσική, τραγούδι.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το βιβλίο «Νεοελληνικός Λόγος για την Α’, Β’ και Γ’ Λυκείου» της Φιλολόγου Ευφροσύνης Καγιάρα – Περδικάκη είναι ένα έργο που αποτελεί κατάθεση πνεύματος και ψυχής, γραμμένο με πίστη και προσήλωση στην αξία της γλώσσας μας και αφιερωμένο με πολλή αγάπη στους μαθητές και με διάθεση προσφοράς στους νέους φιλολόγους. Πρόκειται για καταστάλαγμα εκπαιδευτικής εμπειρίας 34 χρόνων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και καρπό «θητείας» σε Βαθμολογικό κέντρο των Πανελλαδικών Εξετάσεων για 25 συνεχή χρόνια.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη:

  1. Το Α΄ μέρος περιλαμβάνει 35 κείμενα διαφορετικών ειδών, πολλά από τα οποία είναι σύγχρονα, κεντρίζουν το ενδιαφέρον του μαθητή και «άπτονται» της επικαιρότητας. Γίνεται κειμενική προσέγγιση και ανάλυση με ανάλογες νοηματικές ερωτήσεις και ασκήσεις, που αφενός ανταποκρίνονται στη διδακτέα ύλη της Έκφρασης – Έκθεσης στο Λύκειο και αφετέρου στοχεύουν στη σωστή εκμάθηση της μητρικής μας γλώσσας. Οι ασκήσεις που τίθενται – 350 στο σύνολό τους – καλύπτουν όχι μόνο τις απαιτήσεις του εξεταστικού συστήματος αλλά και τις αναγκαιότητες της καθημερινής σχολικής πραγματικότητας.

Υποσημείωση: Αξίζει να αναφερθεί ότι το 30ο κείμενο του βιβλίου περιλαμβάνεται στις τρεις τελευταίες παραγράφους του κειμένου που τέθηκε στις Πανελλαδικές εξετάσεις  (7-6-2017) στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας των Γενικών Λυκείων «Επιστήμη και Επιστήμονες».

  1. Το Β΄ μέρος αποτελείται από:

α) τριανταπέντε (35) θέματα παραγωγής σε επικοινωνιακό πλαίσιο (άρθρα – ομιλίες – επιστολές), στα οποία γίνεται «προσομοίωση» (είτε με σχεδιαγράμματα είτε με συνεχή και διαρθρωμένο λόγο), που λειτουργεί ως υπόδειγμα για τον μαθητή.

β) τριανταπέντε (35) έννοιες αναπτυγμένες   σε «Επιτομή» Λεξικού (είτε με διαγραμματική μορφή είτε με ερμηνευτικό και αποδεικτικό λόγο), όπου μπορούν να προστρέξουν οι μαθητές για αναζήτηση χρήσιμου πληροφοριακού υλικού όσον αφορά στην Έκθεση.

  1. Το Γ΄ μέρος περιέχει τις ενδεικτικές περιλήψεις των κειμένων και τις αντίστοιχες απαντήσεις των ασκήσεων του Α΄ μέρους, οι οποίες καλύπτουν πιθανές απορίες ή κενά των μαθητών στη γλώσσα. Περιλαμβάνει ακόμη στατιστικό πίνακα με τα είδη των ασκήσεων που τέθηκαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις από το 2000 μέχρι σήμερα.

Η συγγραφέας  «ομαδοποιεί» με επαγωγικό τρόπο στις τελευταίες σελίδες: α) όλες τις ασκήσεις σε 35 γνωστικά αντικείμενα και β) όλες τις ανεπτυγμένες έννοιες σε 24 θεματικές ενότητες.

Η επαγωγική μέθοδος βοηθά τους μαθητές να αφομοιώσουν σταδιακά τα γλωσσικά φαινόμενα, τη θεωρία και την πράξη αναφορικά με την τέχνη του λόγου, πολλές γνώμες και απόψεις για διαχρονικά και σύγχρονα θέματα της ατομικής και κοινωνικής ζωής και τελικά να κατακτήσουν σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό τη γνώση της γλώσσας, που είναι ο απώτερος  στόχος του βιβλίου.

«Νεοελληνικός Λόγος για την Α’, Β΄και Γ΄τάξη Λυκείου»Αποτιμώντας γενικά το περιεχόμενο, ο αναγνώστης παρακολουθεί φυσικά και αβίαστα τη συστηματική οργάνωση της ύλης, την ανθρώπινη ευαισθησία και την τέχνη της δημιουργικής γραφής της συγγραφέως. Διαπιστώνει επίσης την επιστημονική κατάρτιση, την ικανότητα μετάδοσης της γνώσης και τον ιδιαίτερο ζήλο για τη γλωσσική καλλιέργεια των νέων. Τέλος, το βιβλίο είναι εύχρηστο, περιεκτικό, ελκυστικό και γίνεται «οικείο» στους μαθητές, αφού το χρησιμοποιούν και στις τρεις τάξεις του Λυκείου.

Το βιβλίο εικονογραφεί η κ. Ζέφη Αλκαλάι, έμπειρη σκιτσογράφος που εργάστηκε στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.  Τα νεανικά, «φρέσκα», χιουμοριστικά σκίτσα της «ερεθίζουν» το μάτι του μαθητή, «ξεκλειδώνουν» τη σκέψη του και ενεργοποιούν τη θέλησή του για μελέτη και αυτενέργεια.

Το βιβλίο «Νεοελληνικός Λόγος για την Α’, Β’ και Γ’ Λυκείου» εκδόθηκε από τις εκδόσεις ΖΗΤΗ στη Θεσσαλονίκη στις 30-01-2017, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Λαμία στις 22-2-2017 από το Σύνδεσμο Φιλολόγων Νομού Φθιώτιδας και απέσπασε ευνοϊκές κριτικές.

Προτείνουμε

♦ Δείτε επιλεγμένα άρθρα και εκπαιδευτικό υλικό στις ομάδες μας: Εκπαιδευτικές Σελίδες & Φιλολογικές Σελίδες

 Αν θέλετε να ενημερώνεστε μέσω facebook για όλες τις νέες δημοσιεύσεις, ακολουθήστε τη σελίδα μας επιλέγοντας τον σύνδεσμο: schooltime