Μπορούμε να πούμε χονδρικά ότι από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και μετά, το animation μπήκε σε ένα νέο στάδιο, σε όλα τα επίπεδα και ο λόγος είναι κυρίως οι υπολογιστές, αν και όχι μόνο.
Το πρώτο που μπορούμε να παρατηρήσουμε είναι την εμφάνιση σειρών για ενήλικες σε prime time, με κορυφαίο παράδειγμα του Simpsons, σειρά που ξεκίνησε να προβάλλεται το 1989 και συνεχίζει μέχρι και σήμερα! Το παράδειγμά της ακολούθησαν και άλλες σειρές.
Η είσοδος του υπολογιστή έφερε το 3D animation σε πρώτο πλάνο και τα μεγάλα στούντιο άρχισαν σταδιακά να επενδύουν χρήματα στον τύπο αυτό. Η μεγάλη επιτυχία της ταινίας Toy Story στα 1995 έδειξε τον δρόμο. Μάλιστα, πολλοί θεώρησαν ότι το 2D animation «πέθανε», όμως αυτό είναι μία λάθος αντίληψη. Αντιθέτως, και το 2D animation αλλά και τα άλλα παραδοσιακά είδη του animation (όπως οι διάφοροι τύποι του stop motion) γνώρισαν και γνωρίζουν άνθιση και μας έδωσαν εκπληκτικές ταινίες. Η τεχνολογία άνοιξε νέους ορίζοντες και στα παραδοσιακά είδη δηλαδή (επιπλέον, για να είναι κάποιος καλός στο 3D, πρέπει να είναι ήδη καλός στο σχέδιο στο χέρι, επομένως δύσκολα ξεφεύγει κάποιος από την «παράδοση»).
Η χρήση των υπολογιστών έφερε και το εξής: Σε πλήθος ταινιών live action πλέον χρησιμοποιείται η τεχνολογία και το animation είτε σε σκηνές δράσης, είτε για να μειωθεί το κόστος από την επίσκεψη σε ένα μέρος, είτε ακόμα και για να «καλυφθεί» κενό πρωταγωνιστών ηθοποιών σε κάποιες περιπτώσεις! Χωρίς την χρήση του animation, επιτυχίες ταινιών όπως του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», «Χάρρυ Πότερ», σειρές όπως το “Game of Thrones” και πλήθος άλλων θα ήταν αδύνατο να επιτευχθούν.
Ίσως όμως το κύριο χαρακτηριστικό και αυτό που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο δημιουργείται πια το animation αλλά και διακινείται, είναι η επίδραση της τεχνολογίας και του διαδικτύου, που επέφεραν έναν «εκδημοκρατισμό» της τέχνης. Η τεχνολογία έριξε κατά πολύ το κόστος δημιουργίας ταινιών animation και πρακτικά, όποιος έχει υπολογιστή στο σπίτι του, μπορεί να ασχοληθεί με το animation. Επίσης, η ύπαρξη του διαδικτύου επιτρέπει στον καθένα να παρουσιάσει το έργο του – δυνητικά – σε ένα παγκόσμιο κοινό. Με αυτόν τον τρόπο, αναδείχθηκαν και αναδεικνύονται συνεχώς νέες ιδέες και νέοι δημιουργοί από κάθε γωνιά του πλανήτη. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η διανομή – ειδικά – έχει φύγει από τα χέρια των επιχειρηματιών. Όμως, πλέον οι ευκαιρίες είναι περισσότερες για οποιονδήποτε να προσεγγίσει ένα κοινό που μέχρι πριν δύο δεκαετίες θα ήταν αδύνατο ίσως. Έχει ενδιαφέρον να δούμε και τι έχει γίνει στην Ελλάδα.
Βαγγέλης Καραδήμας*
Είναι animator και «τρέχει» την vktoons
Προτείνουμε:
♦ Δείτε επιλεγμένα άρθρα και εκπαιδευτικό υλικό στις ομάδες μας: Εκπαιδευτικές Σελίδες & Φιλολογικές Σελίδες
♦ Αν θέλετε να ενημερώνεστε μέσω facebook για όλες τις νέες δημοσιεύσεις, ακολουθήστε τη σελίδα μας επιλέγοντας τον σύνδεσμο: schooltime