Το 44ο Ετήσιο συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων «Ηρόδοτος, ο πατέρας της Ιστορίας» θα πραγματοποιηθεί, από τις 9 έως τις 11 Νοεμβρίου 2017, στην Καβάλα.

Το Συνέδριο, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων θα το παρακολουθήσουν οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, οι Προϊστάμενοι Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης κλ. ΠΕ2, οι Σχολικοί Σύμβουλοι κλάδου ΠΕ2, οι Διευθυντές Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ2, οι Πρόεδροι των Τοπικών Συνδέσμων Φιλολόγων και του Συνδέσμου Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων, φιλόλογοι, εκπρόσωποι από τις Διευθύνσεις Β/θμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας και αντιπροσωπεία φιλολόγων από την Κύπρο.

Οι Θεματικοί άξονες του Συνεδρίου

1. Δομή και Περιεχόμενο του ηροδότειου έργου

Ιστορίαι – Ηροδότου Μούσαι

2. Μύθος και πραγματικότητα

  • Κυρίως ιστορική αφήγηση
  • Παρεκβάσεις (Λόγοι – Ελεύθερες λογοτεχνικές δημιουργίες)

3. Πηγές – Μέθοδος -Γλώσσα και ύφος

4. Η σκέψη του Ηροδότου

  • Η πολιτική σκέψη
  • Θρησκεία και ηθική στο έργο του Ηροδότου

5. Λαογραφικά, εθνολογικά και ανθρωπολογικά στοιχεία στο ηροδότειο έργο.

6. Επιδράσεις του έργου του σε μεταγενέστερους ιστορικούς.

7. Επιβιώσεις των μυθολογικών στοιχείων του ηροδότειου έργου στη λόγια και στη δημοτική παράδοση. Ο Ηρόδοτος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Ο Ηρόδοτος (485 – 425 π.Χ.) γεννήθηκε στην Αλικαρνασσό της Καρίας και τέσσερα σημαντικά κέντρα του ευρύτερου Ελληνισμού (η γενέτειρα, η Σάμος, η Αθήνα και οι Θούριοι) συνέβαλαν στη διαμόρφωση της πνευματικής προσωπικότητάς του. Το έργο του, Ιστορίαι, αποτελεί επιτομή του αρχαίου κόσμου και, συγχρόνως, επισκόπηση της αρχαιότητας με κύριο θέμα τη σύγκρουση Ελλήνων και Περσών: αντίθεση Ευρώπης και Ασίας, ελληνικού και ασιατικού κόσμου.

Ο Ηρόδοτος διέσωσε στην ανθρώπινη μνήμη κοσμοϊστορικής σημασίας γεγονότα, δικαιώνοντας έτσι το χαρακτηρισμό που του έδωσε ο Ρωμαίος ρήτορας Κικέρων, και κατέβαλε αξιόλογη προσπάθεια για αμερόληπτη και αντικειμενική έκθεση των συμβάντων.

Γενικά, το ηροδότειο έργο διακρίνεται για το επιστημονικό ενδιαφέρον, το βαθύ ανθρωπισμό και τον άμεσο και οικείο τόνο του.

Γενικές Πληροφορίες

44 Ετήσιο συνέδριο της Π.Ε.Φ «Ηρόδοτος, ο πατέρας της Ιστορίας»
Καβάλα, 9-11 Νοεμβρίου 2017

Οργανωτική επιτροπή: Αναστασία Αβραμίδου, Σύλια Ζέττα, Αντώνης Μαστραπάς, Μπάμπης Παπαδόπουλος, Μαρία Πεσκετζή, Μανώλης Στεργιούλης, Σπύρος Τουλιάτος.

Επιστημονική Επιτροπή: Χρύσα Αλεξοπούλου, Αριάδνη Γκάρτσιου-Τάττη, Ιωάννης Καζάζης, Φάνης Κακριδής, Τασούλα Καραγεωργίου, Μιχάλης Μερακλής, Ιωάννης Πανούσης, Ιωάννης Περυσινάκης, Ηλίας Σπυρόπουλος, Αναστάσιος Στέφος.

Προτείνουμε

 Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο facebook επιλέγοντας τον σύνδεσμο: schooltime

 Δείτε επιλεγμένα άρθρα και εκπαιδευτικό υλικό στις ομάδες: 

 © schooltime.gr – Ροή Ειδήσεων Facebook •Twitter •Google+