Ανακοίνωση σχετικά με την επαναφορά της διδασκαλίας του Επιταφίου λόγου του Θουκυδίδη εξέδωσε η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων. Το κείμενο υπογράφουν για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΦ, η Πρόεδρος, Τασούλα Καραγεωργίου και ο Γενικός Γραμματέας, Αντώνης Μαστραπάς.

Αναλυτικά η Ανακοίνωση

Η επαναφορά της διδασκαλίας του Επιταφίου λόγου του Θουκυδίδη υπήρξε πάγιο αίτημα της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, μετά την κατάργηση διδασκαλίας του σημαντικού αυτού έργου της κλασικής γραμματείας από τα μαθήματα Γενικής Παιδείας της Γ΄ Λυκείου, στην οποία διδασκόταν μία ώρα την εβδομάδα καθ’ όλο το διδακτικό έτος.

Ωστόσο, η πρόσφατη απόφαση της Πολιτείας, που προβλέπει διδασκαλία του Επιταφίου Λόγου στη Β΄ Λυκείου, μόνο για ένα δίμηνο (συνολικά για 15 διδακτικές ώρες), δεν μας επιτρέπει να εκφράσουμε την ανεπιφύλακτη ικανοποίησή μας. Η ένσταση της ΠΕΦ οφείλεται στους εξής πολύ σημαντικούς παιδαγωγικούς και επιστημονικούςλόγους:

 Η εισαγωγή του Επιταφίου στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα της Β΄ Λυκείου γίνεται εις βάροςτης διδασκαλίας της Σοφοκλέους Αντιγόνης από την οποία αφαιρείται ένα διδακτικό δίμηνο.

 Η συρρίκνωση των ωρών διδασκαλίας επιφέρει διδακτική υποβάθμιση και των δύο κειμένων.

 Η απουσία κατατοπιστικής εισαγωγής από το σχολικό εγχειρίδιο, το οποίο ανατυπώθηκε βιαστικά, και η χρησιμοποίηση φωτοτυπιών από ηλεκτρονικό βιβλίο (όπως προβλέπουν οι Οδηγίες Διδασκαλίας του ΙΕΠ) δυσχεραίνουν την ουσιαστική προσέγγιση τουΕπιταφίου.

 Η βιβλιογραφία, που αναφέρεται στις σχετικές Οδηγίες, είναι ελλιπής. Απουσιάζουν δε οι πλέον έγκυρες φιλολογικές μελέτες, ενώ γενικώς οι Οδηγίες είναι σε πολλά σημεία βιαστικά και πρόχειρα γραμμένες .

Δυστυχώς τα παραπάνω εντάσσονται στο πλαίσιο μιας γενικότερης απαξίωσης των Αρχαίων Ελληνικών, η οποία εκφράζεται επίσης με την αφαίρεση φιλολογικών ωρών και την κατάργηση του μαθήματος από τα εξεταζόμενα στο Γυμνάσιο.

Η ΠΕΦ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται σθεναρά την ποιότητα και το κύρος μιας ουσιαστικής και όχι διεκπεραιωτικής διδασκαλίας του Επιταφίου λόγου και την ανάδειξη της ανεκτίμητης μορφωτικής αξίας του συνόλου των κειμένων της Κλασικής Γραμματείας.

Προτείνουμε

 Αν θέλετε να ενημερώνεστε μέσω fb για όλες τις νέες αναρτήσεις, ακολουθήστε τη σελίδα μας επιλέγοντας τον σύνδεσμο: schooltime

 Δείτε επιλεγμένες δημοσιεύσεις μας στις ομάδες:

 © schooltime.gr – Ροή Ειδήσεων Facebook •Twitter •Google+