Κι έρχονται εκείνες οι στιγμές που αναρωτιέσαι πώς γίνεται άτομα που σε γνωρίζουν ελάχιστα να κάνουν για σένα ό,τι περνάει πραγματικά από το χέρι τους χωρίς να προλάβεις να το ζητήσεις. Πώς μπορούν και είναι σίγουροι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ότι το αξίζεις; Κι όμως μπορούν. Πρόλαβαν έτσι σύντομα να σε ψυχολογήσουν και να πιστέψουν σε σένα. Από την άλλη, ίσως να μην τους ενδιαφέρει αν αξίζεις ή όχι. Τους αρκεί να προσφέρουν χωρίς να περιμένουν κάποιο αντάλλαγμα. Γιατί έτσι τους έπλασε η φύση, με απλοχεριά και διάθεση προσφοράς.

Υπάρχουν πολλά είδη φίλων αλλά θα επικεντρωθώ σε δύο κυρίως. Μια κατηγορία είναι αυτή που προανέφερα. Είναι τα άτομα εκείνα που χρειάζονται λίγο διάστημα  για να αποκρυπτογραφήσουν τον εσωτερικό σου κόσμο και να σε ψυχολογήσουν, να καταλάβουν τι πραγματικά είσαι. Και τότε είναι εκεί για σένα, για κάθε στιγμή που έχεις ανάγκη, για κάθε χαρά και λύπη. Και εσύ ξέρεις ότι είσαι τυχερός που τους έχεις, ναι το νιώθεις. Γι’ αυτό και βγάζεις τον καλύτερο σου εαυτό, εκείνοι σε ωθούν. Μπορεί να είναι καταβάθος και φύσει αλτρουιστές. Έχουν γεννηθεί με την τάση και την διάθεση για προσφορά και θυσία χωρίς να αποζητούν αντάλλαγμα τις περισσότερες φορές. Δίνουν, δίνουν, δίνουν χωρίς να ζητούν κάτι. Τι κι αν έχουν πιαστεί κορόιδα πολλές φορές; Μυαλό δεν βάζουν, δεν θυμώνουν με την ξεδιαντροπιά των άλλων και την δική τους αφέλεια. Έτσι πλάστηκαν, είναι στοιχείο της ιδιοσυγκρασίας τους, κομμάτι της ψυχής τους και αυτό δεν αλλάζει.

Στην αντίπερα όχθη, υπάρχουν εκείνα τα άτομα που τα ξέρεις μια ολόκληρη ζωή κι ακόμα δεν έχουν καταφέρει να σε νιώσουν στο έπακρο. Βρίσκονται δίπλα σου αλλά κάπως τυπικά κι όχι ουσιαστικά. Είναι κοντά σου γιατί το επιβάλλουν οι συνθήκες, τα «τόσα χρόνια φιλίας που σας δένουν». Ακόμα προσπαθούν να σε κωδικοποιήσουν και να σε καταλάβουν. Θα το καταφέρουν ποτέ άραγε; Κανείς δεν ξέρει. Κι αν πραγματικά θέλουν να σε νιώσουν και να διαβάσουν την ψυχή σου έχει καλώς, αξίζει τότε να προσπαθήσετε μαζί και να χτίσετε λιθαράκι λιθαράκι κάτι όμορφο και αληθινό. Αν όμως δεν θέλουν γιατί έτσι τους βολεύει; Τότε μάλλον εσύ πρέπει να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου και να κάνεις ένα καλό ξεκαθάρισμα. Και αν έχεις αμφιβολία και ενδοιασμούς άκου αυτό:

«Οι φίλοι είναι ο τρόπος του Θεού να ζητήσει συγγνώμη για τους συγγενείς που μας έδωσε»

Παναγιώτα Κόττα*
Φιλόλογος

 Αν θέλετε να ενημερώνεστε μέσω fb για όλες τις νέες αναρτήσεις, ακολουθήστε τη σελίδα μας επιλέγοντας τον σύνδεσμο: schooltime

© schooltime.gr – Αρθρογραφία Facebook •Twitter •Google+