Βλέποντας τις τελευταίες μέρες άρθρα για τους επιτυχόντες των Πανελληνίων αποφάσισα και εγώ να γράψω ένα άρθρο για αυτούς που δεν κατάφεραν φέτος να περάσουν ή να πετύχουν τους στόχους τους. Φυσικά η επιτυχία στις Πανελλήνιες είναι κάτι πολύ σημαντικό δεν σημαίνει όμως ότι η μη επιτυχία είναι το τέλος του κόσμου).

Πρώτον, όσοι δεν πέτυχαν φέτος έχουν κάθε δικαίωμα να δώσουν ξανά εξετάσεις. Οι συνθήκες θα είναι διαφορετικές. Πλέον θα έχουν έναν ολόκληρο χρόνο να προετοιμαστούν επιλέγοντας έναν δικό τους ρυθμό και έχοντας ήδη κάποιες βάσεις. Οι μετα-λυκειακοί (όπως τους λέμε εμείς οι καθηγητές) μπορούν να φτιάξουν ένα πρόγραμμα, να το ακολουθήσουν και με στόχευση την κάλυψη των κενών τους ή την διαχείριση του άγχους τους όχι απλά να πετύχουν αλλά να στοχεύσουν και σε πολύ υψηλές σχολές. Αυτή η διαδικασία μπορεί να συνδυαστεί και με την ανεύρεση μίας εργασίας (έστω περιστασιακής).

Δεύτερον, μετά το λύκειο υπάρχουν κάποιες άλλες δομές που προσφέρουν γνώσεις πάνω σε κάποια ειδικότητα όπως τα ΙΕΚ. Οι δομές αυτές προσφέρουν ειδικότητες, κάποιες από τις οποίες είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και ίσως έχουν και κάποια επαγγελματική αποκατάσταση. Τα δίδακτρα στα δημόσια ΙΕΚ δεν είναι ιδιαίτερα υψηλά και βρίσκονται σε όλες τις πόλεις.

Τρίτον, υπάρχει πάντα η ευκαιρία του ΕΑΠ. Το ΕΑΠ είναι ανοιχτό πανεπιστήμιο με αρκετά τμήματα και δεν συνδέεται με τις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Δυστυχώς, υπάρχουν δίδακτρα αλλά η εκπαίδευση γίνεται εξ αποστάσεως (κυρίως) πράγμα που σημαίνει ότι παράλληλα μπορείτε να εργάζεστε. Καλό θα ήταν να επισκεφθείτε το site και να αναζητήσετε τμήματα που πιθανόν να σας ενδιαφέρουν.

Τέταρτον, μία καλή επιλογή για όσους δεν πέτυχαν αλλά και για αυτούς που μπήκαν σε κάποια σχολή είναι η ενασχόληση και η εκμάθηση ξένων γλωσσών. Με ό,τι και αν ασχοληθείτε στο μέλλον η γνώση ξένων γλωσσών είναι σημαντική. Το επαγγελματικό και μαθησιακό φάσμα που επηρεάζουν είναι μεγάλο.

Αυτές φυσικά είναι κάποιες επιλογές. Υπάρχουν ακόμη περισσότερες. Χρειάζεται προσπάθεια, σοβαρή αναζήτηση και επαφή αν είναι δυνατόν με ειδικούς (π.χ. σύμβουλους επαγγελματικού προσανατολισμού).

ΥΓ: Όσοι πέρασαν σε κάποια σχολή να μπουν στη διαδικασία να ενημερωθούν για κληροδοτήματα. Υπάρχουν διάφορα κληροδοτήματα για υποτροφίες σε όλη την Ελλάδα. Συνήθως τα γνωρίζουν λίγοι αλλά πλέον υπάρχουν στο Διαδίκτυο.

Καλή αρχή σε όλους ό,τι και αν επιλέξετε να κάνετε. Και να θυμάστε ότι όλα κρίνονται στην προσπάθεια και στην συνεχή ενημέρωση. Τίποτα δε τελειώνει. Τώρα αρχίζουν όλα.

Μέρκατας Γιώργος*
Φιλόλογος, ΜSC Συστηματικής Φιλοσοφίας

 Αν θέλετε να ενημερώνεστε μέσω fb για όλες τις νέες αναρτήσεις, ακολουθήστε τη σελίδα μας επιλέγοντας τον σύνδεσμο: schooltime

© schooltime.gr – Αρθρογραφία Facebook •Twitter •Google+