Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017 θα πραγματοποιηθεί μια σειρά συναυλιών και άλλων εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους με τη φροντίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής άρχισε να γιορτάζεται από τις 21 Ιουνίου 1982 στο Παρίσι, με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Πολιτισμού Ζακ Λανγκ. Από το 1985 και με αφετηρία την Ελλάδα, η γιορτή αυτή λαμβάνει χώρα σε όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, έχοντας φτάσει σήμερα να διεξάγεται σε είκοσι δύο πόλεις.

Πιο αναλυτικά:  

ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Πατησίων 44, Αθήνα  
Αίθουσα Βωμού: Συναυλία Κλασσικής Μουσικής,   
Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017 ,ώρα έναρξης 13:00  

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει και φέτος στις εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής παρουσιάζοντας μια πρωτότυπη σύμπραξη διπλωματούχων μουσικών κλασσικής μουσικής στην «αίθουσα του Βωμού». Πρόκειται για ένα κουαρτέτο το οποίο απαρτίζεται από τη Κατερίνα Τοπαλίδου – Πιάνο, Μαρία Λούκα – βιολί, Κλεοπάτρα Κυρτάτα – φλάουτο και το Σταύρο Παργινό στο βιολοντσέλο

 
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα 
Κήπος του Μεγάρου Μουσικής, ώρα 20.00 

Το Μέγαρο Μουσικής συμμετέχει και φέτος στις εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους σε μια μεγάλη μουσική βραδιά στον καταπράσινο κήπο. 

– Santa Barbara Guitar Orchestra 
Ένα μελωδικό ταξίδι στις μουσικές του κόσμου: από το ανδαλουσιανό παραδοσιακό τραγούδι «El Vito» 

και την «Χαμπανέρα» της Κάρμεν του Georges Bizet μέχρι το κοσμαγάπητο «Libertango» του Ástor Piazzolla, καθώς και διασκευές για κιθάρα μουσικών θεμάτων από μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες όπως οι ταινίες «Δρόμοι της φωτιάς» και «Οι πειρατές της Καραϊβικής».  
 
Μαρίτα Παπαρίζου μετζοσοπράνο 
Γιάννης Γεωργιάδης βιολί 
Διονύσης Αγαλιανός τρομπέτα 
Μιχάλης Τασόπουλος πιάνο 
Γιάννης Κορδής τύμπανα 
Σολίστ Κιθάρας: Αχιλλέας Ακριτίδης, Σπύρος Κουκάκης, Ταξιάρχης Κούντριας

Μουσική διεύθυνση: Αλέξανδρος Παπαρίζος 

– Παιδική Χορωδία Ωδείου Αθηνών “Μικροί Μουσικοί” 
Αποσπάσματα από θρησκευτικά έργα, εβραϊκούς ύμνους, γαλλικά παιδικά τραγούδια, παραδοσιακά κομμάτια από την Τζαμάικα, την Αφρική, την Ελλάδα και την Αγγλία, και ένα μουσικό παιχνίδι από τη Νότια Αφρική. 

Διδασκαλία: Χριστίνα Μιχαλάκη 
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Καλλιόπη Γερμανού 
 
– Χρήστος Μαράντος 
Υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Αυστρίας 
Ο πιανίστας Χρήστος Μαράντος θα ερμηνεύσει το πρώτο μέρος της σονάτας Hammerklavier του Ludwig van Beethoven, το δεξιοτεχνικό Liebestraum (Όνειρο αγάπης) του Franz Liszt και ένα σύντομο απόσπασμα από το έργο «Askese» (2017), το οποίο συνέθεσε φέτος ο Herbert Lauermann για το Αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη που θα πραγματοποιηθεί στη Βιέννη τον ερχόμενο Οκτώβριο. 
 
– Ακαδημία Νέων Μουσικών της ΚΟΑ 
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι: Σερενάτα για έγχορδα σε ντο μείζονα, έργο 48  

Μουσική διεύθυνση: Φαίδρα Γιαννέλου

Είσοδος ελεύθερη

 

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ  – ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

25ης Μαρτίου και Παραλία, Θεσσαλονίκη 

Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, ώρα 21.00

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκηςγιορτάζουν για μία ακόμη χρονιά μαζί την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής προσφέροντας στο κοινό μία μοναδική συναυλία, που ενώνει επί σκηνής τους ταλαντούχους μουσικούς της MOYSA με τους καταξιωμένους συναδέρφους τους της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης σε μία πραγματική γιορτή της μουσικής.

Το πρόγραμμα ξεκινά με την Εισαγωγή από την τρίπρακτη όπερα μπούφα ‘Ο φαρμακοποιός’ του Haydn, μία εξωστρεφής και συνάμα βαθιά συναισθηματική κωμωδία. Η μουσική του Χάυντν αφηγείται με ευαισθησία την ιστορία της Grilletta που την διεκδικούν ο γέρος φαρμακοποιός Sempronio και ο νεαρός μαθητευόμενός του Mengone, αλλά τη χάνουν και οι δυο τους από τον γοητευτικό και πολυμήχανο Volpino. Η Κ.Ο.Θ. και η MOYSA θα βρεθούν μαζί επί σκηνής σε αυτό το δροσερό έργο του Χάυντν.

Στη συνέχεια δύο ιδιαιτέρως ταλαντούχες νέες βιολονίστριες, οι οποίες επιλέχθηκαν μετά από ακροάσεις, θα ερμηνεύσουν με τη συνοδεία της Κ.Ο.Θ. τα πρώτα μέρη από δύο υπέροχα και απαιτητικά έργα του σχετικού ρεπερτορίου. Η Αριέτα Λιάτσηθα ερμηνεύσει το πασίγνωστο α’ μέρος από το αριστουργηματικό ‘Κοντσέρτο για βιολί σε μι ελάσσονα, op. 64’ του Mendelssohn, ενώ η Μαρία Τσόγια-Ραζάκοβα το πλούσιο σε αντιθέσεις και ιδιαίτερα λυρικό α’ μέρος από το ‘Κοντσέρτο για βιολί αρ.5, έργο 37’ του Vieutemps.

Στο δεύτερο μέρος η Κ.Ο.Θ. παρουσιάζει ολόλκληρη την ‘5η Συμφωνία’ του Τσαϊκόφσκι, η οποία είναι δομημένη γύρω από το χαρακτηριστικό ‘θέμα της Μοίρας’, όπως έχει ονομαστεί, πάνω στο οποίο ο συνθέτης αναπτύσσει διάφορες νοητικές διαδρομές υπαρξιακού χαρακτήρα, ξεκινώντας από το θάνατο για να καταλήξει σε ένα θριαμβευτικό φινάλε, με το οποίο υμνεί τη ζωή. Διευθύνει οΜιχάλης Οικονόμου.

Διεύθυνση ορχήστρας: Μιχάλης Οικονόμου

Βιολί: Αριέτα Λιάτση

Βιολί: Μαρία Τσόγια-Ραζάκοβα

Πρόγραμμα:

Joseph Haydn: Εισαγωγή από “Lο Speziale’ (Κ.Ο.Θ. και Μούσα) 
Felix Mendelssohn-Bartholdy: Κοντσέρτο για βιολί σε μι ελάσσονα, έργο 64

Α’ μέρος (βιολί: Αριέτα Λιάτση) – (Κ.Ο.Θ) 
Henri Vieutemps: Κοντσέρτο για βιολί αρ.5, έργο 37

Α’ μέρος  (βιολί: Μαρία Τσόγια-Ραζάκοβα) – (Κ.Ο.Θ). 
Pyotr Ilyich Tchaikovsky: Συμφωνία αρ.5 σε μι ελάσσονα, έργο 64 ( Κ.Ο.Θ.)

Είσοδος δωρεάν, με δελτία εισόδου

Πληροφορίες: 2310 895938-9

 

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ 
Σταθμός Μετρό Συντάγματος, ώρα 12.30 μ.μ.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της  Ευρωπαϊκής ημέρας Μουσικής η Εθνική Λυρική Σκηνή  θα δώσει συναυλία  την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017 στις 12.30 το μεσημέρι στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Μετρό – Σταθμός Μετρό Συντάγματος.

Συντελεστές Συναυλίας Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Μαρία Μητσοπούλου (υψίφωνος)

Δημήτρης Πακσόγλου (τενόρος) 
Ελένη Βουδουράκη (μεσόφωνος)  
Πέτρος Μαγουλάς (βαθύφωνος)

Πιάνο Φρίξος Μόρτζος

Είσοδος Ελεύθερη

 © schooltime.gr – Πολιτισμός Facebook •Twitter •Google+