Η Πρέβεζα αποτελεί πόλη και σημαντικό λιμάνι της Ηπείρου. Παρά την στρατηγική γεωγραφική της θέση και τη φυσική ομορφιά που την περιβάλλει υπήρξε ελάχιστα γνωστός προορισμός με αποτέλεσμα για μεγάλο χρονικό διάστημα να μένει ανεξερεύνητη. Από το 2002 όμως τα πράγματα άλλαξαν· χάρη σε μια υπερσύγχρονη υποθαλάσσια σήραγγα η πόλη συνδέεται με το Άκτιο της Αιτωλοακαρνανίας, έργο που την ανάδειξε σε κομβικό σημείο-πέρασμα προς ποικίλους προορισμούς, όπως η Λευκάδα. Έκτοτε θα λέγαμε ότι η Πρέβεζα κέρδισε περισσότερους επισκέπτες και ξαναζωντάνεψε.

Από την άλλη πλευρά, δεν θα μπορούσε κανείς να πει πως υπήρξε αδιάφορη περιοχή στην ιστορία της Ελλάδας. Ιστορικά δρώμενα και γεγονότα την έχουν ως σημείο αναφοράς:

  • Η αυτοκτονία του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη το 1928 συντάραξε όχι μόνο την τοπική κοινωνία αλλά και ολόκληρο το πανελλήνιο.
  • Οι Τούρκοι μαθαίνουν για την Πρέβεζα από τα μαθητικά τους κιόλας χρόνια λόγω της ναυμαχίας που έλαβε χώρα εκεί μεταξύ δυνάμεων του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς και συνασπισμένων δυνάμεων επτά Χριστιανικών κρατών. Η νίκη των Οθωμανών στη ναυμαχία αυτή τιμάται ως εθνική εορτή, ενώ υπάρχουν υποβρύχια που φέρουν το όνομα «Preveza I», «Preveza II» κ.τ.λ.
  • Για τους Ιταλούς αποτελεί ένα είδος «χαμένης πατρίδας». Η ναυμαχία που έλαβε χώρα στο Άκτιο και όσα συνέβησαν εκεί είναι γνωστά σε όλο τον ιταλικό πληθυσμό. Επιπλέον, η περιοχή τους είναι γνωστή και λόγω της ναυτικής βάσης που διέθεταν την περίοδο 1941-1944.
  • Παλαιότερα, φημιζόταν ιδιαιτέρως για τις γαρίδες του Αμβρακικού Κόλπου.

Η ευρύτερη περιοχή του νομού Πρεβέζης διαθέτει μια ξεχωριστή ομορφιά συνδυάζοντας το παρελθόν και το παρόν με αρμονία. Η αρχαία Νικόπολη αποτελεί αναμφισβήτητα το στολίδι της περιοχής · ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους και είναι σήμερα η μεγαλύτερη σε έκταση αρχαία πόλη της χώρας μας. Εργασίες συντήρησης και ανάδειξης την καθιστούν επισκέψιμη και πολλά υποσχόμενη. Πηγαίνοντας εκεί μπορεί κανείς να θαυμάσει τα Τείχη, το Στάδιο, το Μνημείο του Αυγούστου, τις δύο Βασιλικές, Αλκίσωνος και Δουμετίου, το Θέατρο του Οκταβιανού και τη δυτική Κεντρική Πύλη των Παλαιοχριστιανικών Τειχών. Μια περιήγηση εκεί μόνο μαγεμένο μπορεί να αφήσει τον επισκέπτη: αρκεί να έχει κανείς τις αισθήσεις σου ελεύθερες και θα παρασυρθεί σε μια άλλη εποχή, σε έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο συμβίωσης από τα καθιερωμένα.

Σε μικρή απόσταση βρίσκεται και το περίφημο Νεκρομαντείο δίπλα στον ποταμό Αχέροντα, κτισμένο σε ένα λόφο. Εκεί έφθαναν όσοι ήθελαν επικοινωνήσουν με τις ψυχές των αγαπημένων προσώπων τους. Εκτενής περιγραφή της περιοχής δίνεται από τον Όμηρο κατά την κάθοδο του Οδυσσέα στον Άδη.

Το Νεκρομαντείο του Αχέροντα

Στο εσωτερικό της πόλης τώρα και ξεκινώντας από τη περιοχή του λιμανιού, εντύπωση προκαλεί το πλήθος των αραγμένων σκαφών αναψυχής που φέρουν σημαίες ξένων χωρών, κυρίως Ιταλίας και Γερμανίας. Ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες το σημείο αυτό «δονείται» από τα αταίριαστα συχνά πολιτισμικά στοιχεία που ωστόσο του δίνουν κι αυτή την ιδιαίτερη χάρη και μαγεία. Άνθρωποι άγνωστοι και διαφορετικοί μεταξύ τους συναντώνται με τον ίδιο σκοπό: να γευτούν στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς κάτω από τον πρεβεζιάνικο ουρανό και τα καταγάλανα νερά του Ιονίου. Απέναντι από το λιμάνι υπάρχει πληθώρα καταστημάτων, κυρίως καφετεριών, που καλύπτει το γούστο ακόμα και του πιο ιδιόμορφου πελάτη. Ξεχωριστής ομορφιάς είναι και το Ενετικό Ρολόι που δεσπόζει από το 1750, ενώ αξίζει να επισκεφθεί κανείς το Κάστρο του Παντοκράτορα. Η θέα από εκεί θα σας ανταμείψει.

Η αγαπημένη μου και ίσως η πιο ζεστή γωνιά της πόλης είναι στο σημείο όπου το ένα ταβερνάκι συνορεύει ερμητικά με το άλλο, δίνοντας την αίσθηση της απόλυτης φιλοξενίας. Εκεί που οι καλόκαρδοι και πάντα χαμογελαστοί μαγαζάτορες δε διστάζουν να σε πάρουν από το χέρι και να σε φιλέψουν όλα τα καλούδια που παράγει ο τόπος, από φρέσκα θαλασσινά μέχρι ντόπια κι εκλεκτά κρέατα της γύρω ορεινής περιοχής. Εκεί που θα σε κεράσουν απλόχερα τσιπουράκι «που ταιριάζει με την αρμύρα της θάλασσας» για να ανοίξει η όρεξη. Εκεί που η αγνότητα είναι ζωγραφισμένη στα μάτια των ανθρώπων. Ναι όλα αυτά μαζί. Κάτι ξέρουν οι σπουδαστές της Πρέβεζας που κάνουν στέκι τους αυτά τα μαγαζάκια.

«Γνωρίζοντας την Πρέβεζα»

Φυσικά, δεν νοείται να εγκαταλείψει κανείς τη Πρέβεζα χωρίς να δοκιμάσει τις καταγάλανες ακτές της. Από τις πιο γνωστές είναι η παραλία του Παντοκράτορα, το Αλωνάκι και το Μονολίθι. Ανάλογα με τα προσωπικά κριτήρια και γούστα ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε οργανωμένες ή πιο ήσυχες παραλίες. Σίγουρα όμως θα ενθουσιαστεί με τις αμμώδεις εκτάσεις και τα καθαρά νερά.

Κλείνοντας δεν θα μπορούσε να μη γίνει αναφορά στη Πάργα. Μόλις μία ώρα από την Πρέβεζα, βρίσκεται ίσως ένας από τους πιο γνωστούς και πιο μαγευτικούς προορισμούς του νομού Πρεβέζης αλλά και της Ηπείρου γενικότερα, η Πάργα. Η κωμόπολη είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις παρυφές ενετικού κάστρου και επηρεασμένη από την επτανησιακή αρχιτεκτονική. Ακριβώς απέναντι βρίσκεται το νησί της Παναγίας όπου υπάρχει η εκκλησία αλλά και υπολείμματα ενετικών κτισμάτων. Το φυσικό κάλλος του τόπου και οι καθάριες παραλίες την καθιστούν σημαντικό τουριστικό θέρετρο.

Μια εκδρομή στη Πρέβεζα συνδυάζει πολλά στοιχεία και δεν είναι καθόλου μονότονη: από τη μια πλευρά υπάρχουν χώροι ιστορικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος και από την άλλη τοπία φυσικής ομορφιάς που αποφορτίζουν τον επισκέπτη από τυχόν αγωνίες και άγχη. Γι’ αυτό αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό και αναμφισβήτητα επιβεβαιώνει την μεσογειακή ομορφιά της χώρας μας.

Παναγιώτα Κόττα*
Φιλόλογος

© schooltime.gr Facebook •Twitter •Google+