Την ουκρανικής καταγωγής νικήτρια της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας 2016, κυρία Anna Vynnyk, υποψήφια διδάκτορα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υποδέχθηκε και βράβευσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης.

Η Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας διοργανώθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εορτασμού του Έτους Αριστοτέλη, όπως με πρωτοβουλία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ανακηρύχθηκε το 2016 από την UNESCO.

Η Ουκρανή φοιτήτρια πρώτευσε μεταξύ 120 συμμετεχόντων σε εξετάσεις που διεξήχθησαν σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, Αυστραλίας, Γερμανίας, Ρωσίας, Ουκρανίας, Γεωργίας, Αρμενίας, Αζερμπαϊτζάν και Μολδαβίας, καθώς στην Ολυμπιάδα διαγωνίστηκαν νέοι και νέες, φοιτητές και φοιτήτριες που κατοικούν εκτός Ελλάδας και δεν έχουν ζήσει περισσότερο από τρεις μήνες αθροιστικά στη χώρα μας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής συνεχάρη την κυρία Vynnyk για την εξαιρετική παγκοσμίως επίδοσή της αλλά κυρίως για την έμπρακτη αγάπη της στη χώρα μας, τον πολιτισμό και τη γλώσσα μας. Ως βραβείο, συμβολικό της εμβέλειας του ελληνικού πνεύματος, της προσέφερε πανόδετο φάκελο με το λογότυπο της Βουλής των Ελλήνων, που απεικονίζει έργα δύο σπουδαίων διανοουμένων του Οικουμενικού Ελληνισμού: στη δεξιά πλευρά μεταξοτυπία της χρωματογραφίας «Καλυψώ» του Κωνσταντίνου Παρθένη –από τη Συλλογή Έργων Τέχνης της Βουλής– και στην αριστερή πλευρά απόσπασμα από το ποίημα «Ιθάκη» του Κωνσταντίνου Καβάφη.

Στην συνάντηση παρέστησαν, από τη Βουλή των Ελλήνων, ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ουκρανίας κ. Αθανάσιος Αθανασίου, ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων κ. Δημήτρης Σεβαστάκης, ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς κ. Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ουκρανίας κυρία Ελένη Αυλωνίτου, καθώς και ο Διπλωματικός Σύμβουλος της Βουλής Πρέσβυς ε.τ. κ. Σπύρος Θεοχαρόπουλος. Παραβρέθηκαν, επίσης, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας κ. Άλκης Αναστασιάδης, ο Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνικού κ. Μιχαήλ Κόκκινος, καθώς και η επιτετραμμένη της Πρεσβείας της Ουκρανίας στην Αθήνα κυρία Nataliia Kosenko.

Τη βραβευθείσα συνόδευαν ο Πρύτανης του Α.Π.Θ. κ. Περικλής Μήτκας, καθώς και η Πρόεδρος του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Α.Π.Θ. και υπεύθυνη για τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας κυρία Μαρίνα Μαθιουδάκη.

* Φωτογραφία © Βουλή των Ελλήνων – Σπύρος Τσακίρης

© schooltime.gr