«Ο Σαρανταένας / Λαϊκό Παραμύθι»«Ο Σαρανταένας / Λαϊκό Παραμύθι»

Δωρεάν e-book

Συγγραφέας: Αχιλλέας Ε. Αρχοντής
Έκδοση: Εκδόσεις schooltime.gr
Εκδοτική επιμέλεια: Γιώργος Β. Σκάθαρος
Σχεδιασμός εξωφύλλου: Εκδόσεις schooltime.gr
Έτος Έκδοσης: 2017, Απρίλιος

Μια φορά κι έναν καιρό, λοιπόν… Η χαρά του παιδιού (ανεξαρτήτως ηλικίας….), το παραμύθι! Θυμήθηκα, λοιπόν, ένα που μου έλεγαν ο παππούς μου και ο πατέρας μου. Φυσικά, σαν κάθε αξιοπρεπές παραμύθι, έχει Δράκο! Όμως εδώ ο Δράκος δεν είναι το γνωστό φτερωτό τέρας που σκότωσε ο Αη Γιώργης. Εδώ ο Δράκος είναι ένας γιγαντόσωμος, άγριος και αιμοβόρος άνθρωπος. Βλέπουμε, επίσης, ότι έχει σπίτι, χωράφια και δάση δικά του, μια εικόνα που μας φέρνει στο νου τους Δυνατούς, τους βυζαντινούς φεουδάρχες οι οποίοι, πολλές φορές, αγνοούσαν την κυριαρχία και τις εντολές του αυτοκράτορα.

Δεν είναι η πρώτη φορά, φυσικά, που ο Δράκος έχει αυτή την εικόνα στη λαογραφία μας. Ο Διγενής Ακρίτας, π.χ., όταν καλεί τους συντρόφους του στην κηδεία του, συγκαταλέγει ανάμεσά τους τον “γιο του Δράκου” ( “…νά ρθει κι Τρεμαντάχειλος, νά ρθει κι ο γιος του Δράκου…”). Δεν είμαι σίγουρος αν το όνομα “Σαρανταένας” έχει καμιά σύνδεση με τους “Σαραντάπηχους” Ακρίτες της λαϊκής μας παράδοσης, τα κατορθώματα, όμως και οι ικανότητές του μας τους θυμίζουν. Ποιος ξέρει τι να έχει περάσει μέσα στην συλλογική μας μνήμη μέσα στους αιώνες και πώς να έφτασε ο “Σαρανταένας” στον γέρο-γκαραγκούνη μπάρμπα-Αχιλλεύ…

Θα συναντήσουμε σ’ αυτό στοιχεία κι από άλλα λαϊκά μας παραμύθια. Κάθε παππούς παραμυθάς έλεγε τη δική του εκδοχή χωρίς να υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα ή άλλους περιορισμούς. Η αλήθεια είναι ότι έχω ψάξει σε διάφορες συλλογές μήπως το βρω, είτε το ίδιο είτε κάποιο παρόμοιο, όμως δεν τα κατάφερα. Το καταθέτω, λοιπόν, εδώ, όπως το άκουγα -και όσο το θυμάμαι, μετά από τόσα χρόνια- από τον παππού μου και τον πατέρα μου.

Κι έζησαν αυτοί καλά, κι εμείς καλύτερα…

Κατεβάστε το βιβλίο: «Ο Σαρανταένας / Λαϊκό Παραμύθι»

Άδειες: Το ψηφιακό βιβλίο διανέμεται δωρεάν αποκλειστικά από τον δικτυακό τόπο schooltime.gr

Αναδημοσίευση: Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του έργου (ολική, μερική ή Περιληπτική), με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ή άλλο, χωρίς τη γραπτή άδεια του Εκδότη.

Διευκρίνιση: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του ψηφιακού αρχείου σε οποιονδήποτε δικτυακό τόπο (συμπεριλαμβανομένου του δικτυακού τόπου scribd). Σε κάθε περίπτωση αναδημοσίευσης αρχείων κινούνται άμεσα -χωρίς προειδοποίηση στον διαχειριστή του δικτυακού τόπου ή του λογαριασμού- όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία των δικαιωμάτων του συγγραφέα και του εκδότη.

© schooltime.gr