1. Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για το σχολικό έτος 2016-2017 προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές 20 εκπ/κοι των κλάδων ΠΕ70-Δασκάλων και ΠΕ60-Νηπιαγωγών για τη στελέχωση των σχολείων της Α/θμιας Εκπ/σης με πιστώσεις ΕΣΠΑ. Προσλαμβάνονται, επίσης, ως προσωρινοί αναπληρωτές, πλήρους και μειωμένου ωραρίου, 45 εκπαιδευτικοί, κλάδων/ειδικοτήτων ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ07, ΠΕ08, ΠΕ11, ΠΕ14, ΠΕ16, ΠΕ17, ΠΕ18 και ΠΕ19-20, για την κάλυψη λειτουργικών κενών σε δημόσια σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με χρηματοδότηση από τον Τακτικό Προϋπολογισμό.

2. Νομοθετική ρύθμιση για τη θεσμοθέτηση επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων για υποψηφίους που ασθενήσουν σοβαρά και δεν μπορέσουν να προσέλθουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του Ιουνίου σε κάποιο ή κάποια από τα εξεταζόμενα μαθήματα αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων. Οι διαφορές του νέου συστήματος επαναληπτικών σε σχέση με το παλιό σύστημα είναι οι εξής: α) Οι νέες επαναληπτικές προσφέρονται όχι μόνο για τους υποψήφιους των ΓΕΛ αλλά και των ΕΠΑΛ. β) Προσφέρονται και στα ειδικά μαθήματα και στις πρακτικές δοκιμασίες των ΤΕΦΑΑ. γ) Οι νέες επαναληπτικές μπορούν να λύσουν το πρόβλημα ασθένειας, γιατί πραγματοποιούνται τον Σεπτέμβριο και όχι λίγες μέρες μετά τις κανονικές πανελλαδικές. δ) Οι υποψήφιοι των επαναληπτικών θα εξετασθούν αφού ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των υποψηφίων των εξετάσεων του Ιουνίου. ε) Προϋπόθεση για την εισαγωγή των υποψηφίων των επαναληπτικών σε κάποιο τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση είναι να λάβουν σε αυτές τις εξετάσεις βαθμολογία τουλάχιστον ίση με αυτήν του τελευταίου επιτυχόντα των πανελλαδικών εξετάσεων του Ιουνίου στο συγκεκριμένο τμήμα.

3. Αλλαγές από τη νέα σχολική χρονιά στο πρόγραμμα της Α΄ τάξης του Γενικού Λυκείου και εκείνο της Α΄ ΕΠΑΛ, ώστε να έχουν μικρές διαφορές και κοινά μαθήματα επιλογής, ανασχεδιασμό της επαγγελματικής εκπαίδευσης με αναμόρφωση της δομής της και νομοθετικές παρεμβάσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου σε συνέντευξή του στην “Εφημερίδα των Συντακτών”.

4. Ο Πρόεδρος της ΟΕΦΕ, Γιάννης Βαφειάδης δήλωσε ότι έκπληκτος πληροφορήθηκε από ένα απαράδεκτου ύφους και περιεχομένου δελτίο τύπου, ότι ο Γ.Γ του Υπουργείου Παιδείας, κ. Γιάννης Παντής, θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά εις βάρος του για δηλώσεις που έκανε σχετικά με τις πανελλαδικές.   Ο Πρόεδρος της ΟΕΦΕ τόνισε ότι η προσπάθεια εκφοβισμού δε θα περάσει.

5. Η ΔΔΕ Δράμας ανακοίνωσε τη διοργάνωση του 2ου Διεθνούς Βιωματικού Συνεδρίου Εφαρμοσμένης Διδακτικής με θέμα: «Διδακτικές Τάσεις και Προκλήσεις στα Σύγχρονα Περιβάλλοντα Μάθησης» το οποίο θα υλοποιηθεί στη Δράμα, 27-29 Απριλίου 2018 . Η επίσημη ιστοσελίδα του Συνεδρίου στην οποία υπάρχουν οι σχετικές ανακοινώσεις, αλλά και το νέο app του Συνεδρίου είναι http://www.educircle.gr/synedrio.

6. Οι «Ημέρες Εκπαίδευσης», θεσμός τον οποίο καθιέρωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας από το σχολικό έτος 2010-2011, κατά το τρέχον σχολικό έτος 2016-2017 θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με την Δ/νση Πρωτ/θμιας Εκπ/σης Δράμας, από 03 έως 12 Μαΐου 2017.

7. Την Παρασκευή 5 Μαΐου 2017, στις 07.00 μ.μ., στο Μουσικό Σχολείο Δράμας θα γίνει η τελετή βράβευσης των μαθητών και μαθητριών που διακρίθηκαν στον 5ο Πανελλήνιο λογοτεχνικό Διαγωνισμό Εφηβικού Διηγήματος και Ποίησης ¨Γρηγόρης Πεντζίκης”. Οι συμμετοχές στο φετινό διαγωνισμό ξεπέρασαν τις 500 και προέρχονταν από Σχολεία της Ελλάδας αλλά και από ελληνόφωνα Σχολεία του εξωτερικού. Παρόντες στην εκδήλωση θα είναι ο Συγγραφέας Ανδρέας Μήτσου και ο Συνθέτης Μιχάλης Τερζής τραγούδια του οποίου θα παίξει ορχήστρα του Σχολείου και θα τραγουδήσει χορωδία 100 μαθητών της πρώτης Γυμνασίου .του Μουσικού Σχολείου. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ακόμη βράβευση των μαθητών/τριών που διακρίθηκαν, απαγγελία των έργων τους από τους ίδιους ή από λέσχες ανάγνωσης, ομιλία από τον Συγγραφέα Ανδρέα Μήτσου και πολλές εκπλήξεις.

8. Το Σάββατο 8.4.2017 και ώρα 20:00 στη Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων στο Νικηφόρο Δράμας θα πραγματοποιηθεί ομιλία της Επίκουρης Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Παυλίδου Βασιλικής με θέμα: «Κυνηγώντας τους φωτεινούς δραπέτες: Ξεκλειδώνοντας τα μυστικά των γιγάντιων μελανών οπών από το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα». Αμέσως μετά την ομιλία, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να παρατηρήσουν τα αστέρια με τηλεσκόπια. Την εκδήλωση διοργανώνει ο Δήμος Παρανεστίου σε συνεργασία με το Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας «Ο Πήγασος».

Χρήστος Χαρακόπουλος*
Φιλόλογος

© schooltime.gr