1. Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων εξέδωσε ανακοίνωση σε απάντηση δημοσιευμάτων σχετικά με την υπουργική απόφαση που καθορίζει τον αριθμό εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2017-18. Το υπουργείο Παιδείας διευκρινίζει ότι ο συνολικός αριθμός των εισακτέων για το 2017-18 (παρά τα αιτήματα των πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων για μεγάλη μείωση των εισακτέων) έχει μειωθεί μόνο κατά 500 θέσεις: είναι 69.150 εισακτέοι, έναντι 69.650 που ήταν την προηγούμενη χρονιά.

2. Την κατάργηση της διαγωγής στα σχολεία, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, σημειώνοντας πως “πρόκειται για μία για εντελώς αναχρονιστική διάταξη που χρησιμοποιήθηκε ενάντια στους αριστερούς και δημιουργικούς πολίτες της χώρας.

3. Δημοσιεύτηκε η επιτελική σύνοψη της μελέτης για τη μαθητική διαρροή στην ελληνική δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση από το Παρατηρητήριο για θέματα καταγραφής και αντιμετώπισης της Μαθητικής Διαρροής του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ). Η παρακολούθηση της πορείας των μαθητών/τριών αφορά δεδομένα από το σχολικό έτος 2013-14 μέχρι και το προηγούμενο σχολικό έτος 2015-16. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης η μαθητική διαρροή από το σχολείο παρουσιάζει διαχρονικά σημαντική μείωση.

4. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια πρωτοβουλία στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, η οποία στηρίζει περαιτέρω τη μάθηση και την κινητικότητα των νεαρών Ευρωπαίων. Η πρωτοβουλία αυτή, με την ονομασία«Move2Learn, Learn2Move», θα δώσει σε τουλάχιστον 5.000 νεαρούς πολίτες τη δυνατότητα να ταξιδέψουν με βιώσιμα μέσα μεταφοράς σε μια άλλη χώρα της ΕΕ – μόνοι τους ή μαζί με τη σχολική τους τάξη. Η πρωτοβουλία θα υλοποιηθεί μέσω της ηλεκτρονικής αδελφοποίησης (eTwinning). Η πρωτοβουλία απευθύνεται σε όλες τις σχολικές τάξεις μαθητών ηλικίας 16 ετών και άνω, οι οποίες συμμετέχουν στην ηλεκτρονική αδελφοποίηση. Οι τάξεις αυτές καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή για τα δωρεάν εισιτήρια που θα διατεθούν για τα καλύτερα σχέδια ηλεκτρονικής αδελφοποίησης σε κάθε συμμετέχουσα χώρα.

5. Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο διοργανώνει για το ακαδημαϊκό έτος 2017-18 νέο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός» με κατευθύνσεις: «Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Έργων Υποδομής», «Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Πόλεων και Κτιρίων», «Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής». Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά μέσω του διαδικτύουαπό 13 Μαρτίου 2017 έως τις 24 Απριλίου 2017. Κατά τη διάρκεια του ιδίου διαστήματος από 13 Μαρτίου έως τις 24 Απριλίου, γίνεται και η ταχυδρομική αποστολή του φακέλου των δικαιολογητικών.

6. Η διεθνής κοινότητα Mathematics Education and Society (MES) και το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνουν το 9ο Διεθνές Συνέδριο Mathematics Education and Society (MES9) που θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 12 Απριλίου 2017 στο ξενοδοχείο Valis Resort στην Αγριά Βόλου. Στο συνέδριο θα συμμετέχουν επιστήμονες από 29 χώρες του κόσμου και θα παρουσιαστούν 4 προσκεκλημένες ομιλίες, 3 ανοιχτές ομιλίες, 62 research papers, 18 projects, 9 symposia, 6 posters, τα οποία θα αφορούν και θα εγείρουν προβληματισμούς για την κοινωνικές, πολιτικές και ηθικές διαστάσεις της μαθηματικής εκπαίδευσης και της έρευνας για την μαθηματικής εκπαίδευση.

Χρήστος Χαρακόπουλος*
Φιλόλογος

© schooltime.gr