1. Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αποφάσισε τη διεξαγωγή επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων τον Σεπτέμβριο για όσους υποψηφίους δεν μπορέσουν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του Ιουνίου λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας, αφού εξέτασε όλες τις παιδαγωγικές, κοινωνικές και νομικές παραμέτρους του σύνθετου προβλήματος της καθιέρωσης επαναληπτικών εξετάσεων στο νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι λεπτομέρειες των επαναληπτικών θα ανακοινωθούν, αφού πρώτα ξεκαθαριστούν ζητήματα νομικής φύσης που βρίσκονται ακόμη υπό εξέταση από τις υπηρεσίες του υπουργείου. Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων του Ιουνίου θα γίνει κανονικά, χωρίς να επηρεαστεί από τη διαδικασία των επαναληπτικών εξετάσεων.

2. Σχολεία και ΑΕΙ της Φλώρινας επισκέφτηκε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου. Αρχικά, επισκέφτηκε το Γυμνάσιο Αμυνταίου, όπου συνομίλησε με τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση μαθητή, ο Υπουργός δήλωσε ότιτο εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα είναι καταπιεστικό, αλλά ταυτόχρονα διαβεβαίωσε τους μαθητές ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, για να το αλλάξει προς το καλύτερο.

3. Το πρόγραμμα σίτισης όλων των μαθητών των δημοτικών σχολείων επεκτείνεται σε οκτώ δήμους του νομού Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τους Δήμους: Αμπελοκήπων, Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Κορδελιού- Εύοσμου, Νεάπολης-Συκεών, Παύλου Μελά, Λαγκαδά και Χαλκηδόνας. Το πρόγραμμα σίτισης που εφαρμόζεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Κοιν. Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει στόχο την κάλυψη των διατροφικών αναγκών των μαθητών στο πλαίσιο της υγιεινής μεσογειακής διατροφής, ώστε να επιτευχθούν η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και η βελτίωση των παιδαγωγικών και γνωστικών αποτελεσμάτων της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται ήδη από πέρυσι στα σχολεία των Δήμων Περάματος Αττικής, Τρικκαίων και Καβάλας.

4. Με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η αποστολή του ΤΕΙ Αθήνας σε πανεπιστήμια της Κίνας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Κινητικότητας του Erasmus+. Η επταμελής αντιπροσωπεία, υπό την ηγεσία του Προέδρου του ιδρύματος, κ. Μιχάλη Μπρατάκου, επισκέφθηκε πανεπιστήμιο της Κίνας, όπου έγινε δεκτή από τον Πρύτανη του ιδρύματος, και συζήτησε θέματα συνεργασίας στους τομείς Διοίκησης και Οικονομίας, Εφαρμοσμένων και Καλών Τεχνών και ιδίως Τουρισμού και της Φιλοξενίας. Ειδικά στον τελευταίο τομέα, συμφωνήθηκε η δημιουργία Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην αγγλική γλώσσα, για Κινέζους φοιτητές στην Αθήνα. Επιπροσθέτως, στον ίδιο τομέα, συμφωνήθηκε η από κοινού ανάθεση εκπόνησης διδακτορικών διατριβών για Κινέζους κι Έλληνες φοιτητές, με επιβλέποντες από την Κίνα και την Ελλάδα, με έναρξη υλοποίησης το Σεπτέμβριο του 2017.

5. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Λυκείου Δράμας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το Δήμο Δράμας, δια μέσου του Υπευθύνου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ.Δ.Ε. Δράμας, θα υλοποιήσει Διημερίδα με θέμα: «Διαχείριση Άγχους Εξετάσεων», που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας τη Δευτέρα 27 και την Τρίτη 28 Μαρτίου 2017 στις 18:00μ.μ.Το σεμινάριο απευθύνεται σε Εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, γονείς-κηδεμόνες μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου.Στόχος του σεμιναρίου είναι η σωστή διαχείριση και αντιμετώπιση του άγχους των πανελληνίων εξετάσεων από τους εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές του Λυκείου.

Χρήστος Χαρακόπουλος*
Φιλόλογος

© schooltime.gr