Οι πανελλαδικές εξετάσεις ολοένα και πλησιάζουν και το άγχος κτυπάει κόκκινο. Όλα για όλα για μια θέση στον ήλιο. Όλα; Ακριβώς όλα. Ακόμη και το καλοκαίρι που τόσο πολύ περιμένουν όλοι οι υποψήφιοι για να ηρεμήσουν μετά από τον «Γολγοθά» που έχουν τραβήξει.
Τι εννοώ με αυτό; Πολύ απλά ότι έτσι όπως δείχνει, με τα ως τώρα δεδομένα, να διαμορφώνεται η κατάσταση, δυστυχώς πολλοί υποψήφιοι θα επιδιώξουν ποικιλοτρόπως να «αρρωστήσουν», κρίνοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα έχουν τη ευκαιρία να διαβάσουν καλύτερα στο διάστημα των δύο μηνών που το υπουργείο απλόχερα τούς προσφέρει. Κι όπως πολύ σοφά λέει ο λαός μας κοντά στα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Κάθε χρόνο υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών που για πολύ σοβαρούς λόγους ανανεώνουν το ραντεβού τους για λίγες μέρες αργότερα, για τις επαναληπτικές. Τώρα για δύο μήνες.
Και αναρωτιέμαι. Εάν εκείνη τη στιγμή που το παιδί, βλέποντας τα θέματα, αντιληφθεί ότι μάλλον δε θα ανταποκριθεί τόσο καλά όσο τουλάχιστον θα περίμενε στο συγκεκριμένο μάθημα, δε θα έμπαινε στον πειρασμό να «αρρωστήσει»; Φανταστείτε τι μεγάλο κίνητρο είναι δύο επιπλέον μήνες προετοιμασίας. Από τα καλύτερα δώρα θα έλεγα.
Θυμάμαι μερικές εβδομάδες πριν που ο υπουργός έλεγε ότι αρκετοί υποψήφιοι προσποιούνται πάσης φύσεως αδιαθεσία για να κερδίσουν λίγες μέρες διαβάσματος. Τώρα που το έπαθλο θα είναι δύο μήνες; Βλέπω να αδειάζουν οι αίθουσες. Σαφώς κι ένας «συνειδητοποιημένος» μαθητής που έχει ως στόχο μια υψηλόβαθμη σχολή δε θα διστάσει να θυσιάσει το καλοκαιράκι του, αρκεί βέβαια να πείσει αυτούς που θα εξετάσουν το μέγεθος της αδυναμίας του να παραστεί τη συγκεκριμένη στιγμή στις εξετάσεις. Με λίγα λόγια πρέπει να φανεί καλός ηθοποιός, γιατί φαντάζομαι ότι θα υπάρξει κι ο κατάλληλος έλεγχος, με τα πλέον αυστηρά κριτήρια.
Σεπτέμβριο, λοιπόν, μαζί με τους ομογενείς, όπως τουλάχιστον δείχνουν τα πράγματα. Κάτι είναι κι αυτό. Ο δείκτης δυσκολίας των θεμάτων όμως; Θα είναι ο ίδιος; Γιατί η κοινή λογική υπαγορεύει ότι μάλλον πρέπει να έχουν μεγαλύτερο δείκτη δυσκολίας τα θέματα του Σεπτεμβρίου. Με λίγα λόγια, στην περίπτωση που θα είναι κοινά με τα θέματα των Ελλήνων του εξωτερικού, οι τελευταίοι την «έβαψαν», για να το πούμε λαϊκά.
Και κάτι άλλο δεν πολυκατάλαβα. Τι σημαίνει ακριβώς ότι οι συμμετέχοντες στις επαναληπτικές εξετάσεις θα εισάγονται στις σχολές καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων; Δηλαδή κάθε σχολή θα έχει τη δυνατότητα να εντάξει στους κόλπους της όλους του επιτυχόντες που θα έχουν υπερβεί τις βάσεις του Αυγούστου; Και αν αυτοί είναι πάρα πολλοί; Αν οι προδιαγραφές μιας σχολής είναι να έχει 150 για παράδειγμα πρωτοετείς φοιτητές και μετά τις επαναληπτικές αυτός ο αριθμός εκτοξευθεί, καθώς πολλοί θα είναι εκείνοι που θα περάσουν τη βάση του Αυγούστου; Τι γίνεται σ’ αυτήν την περίπτωση; Ίσως είναι αφελή τα ερωτήματά μου κι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να αποφευχθούν όλες αυτές οι δυσάρεστες εξελίξεις. Αν όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο;
Πολλά τα ερωτήματα. Και όλα για καθαρά οικονομικούς λόγους. Για τους ηθικούς μπορούμε να κάνουμε κάτι;
Άρης Ιωαννίδης*
Φιλόλογος
- Σχετικό περιεχόμενο: Αρθρογραφία, Εκπαίδευση, Πανελλαδικές
- Συνεχής ενημέρωση: Facebook, Twitter, Google+