1.  Με τροποποιητικό Προεδρικό Διάταγμα έγιναν αλλαγές στον τρόπο εξέτασης των Αρχαίων Ελληνικών στις γραπτές Προαγωγικές και Απολυτήριες Εξετάσεις.

2. Ψηφίστηκε με αρκετές νομοτεχνικές βελτιώσεις το νέο πολυνομοσχέδιο που αφορά σε διάφορα θέματα των τριών βαθμίδων της εκπαίδευσης. Στο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για το Λύκειο και την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επίσης, στο νομοσχέδιο ψηφίστηκε άρθρο μετά από τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Παιδείας, με το οποίο μετατίθενται οι επαναληπτικές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των ΓΕΛ από τον Σεπτέμβριο στον Ιούνιο.

3. Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως ο νόμος «Ρύθμιση θεμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και άλλες διατάξεις».

4. Το ΑΠΘ είναι ένα από τα 12 Ελληνικά Πανεπιστήμια που επιλέχθηκαν από το «The Greek Diaspora Fellowship Program», για να φιλοξενήσουν 21 ερευνητές, γεννημένους σε Ελλάδα και Κύπρο, ώστε να συνεργαστούν σε προγράμματα που ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες ανάγκες των πανεπιστημίων και των κοινοτήτων τους.

5. Ύστερα από την πετυχημένη ολοκλήρωση της Α΄ Φάσης των Επαναληπτικών Θεμάτων η ΟΕΦΕ προσκαλεί, όσους φροντιστές επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή  στις επιτροπές θεματοδότησης να προβούν το συντομότερο δυνατόν στη συμπλήρωση της Αίτησης Ενδιαφέροντος για τις επιτροπές, ώστε να συγκροτηθούν οι ομάδες εργασίας για την υλοποίηση της Β΄ Φάσης (2-4 έως 23-4-2017).

Εκπαιδευτικά Νέα» με μία ματιά!
6. Η Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του ΥΠ.Π.Ε.Θ. προκηρύσσει Πανελλήνιους Ενδοσχολικούς Αγώνες Καλαθοσφαίρισης 3 επί 3 για το σχολικό έτος 2016-17 για μαθητές/τριες και των τριών (3) τάξεων των Γυμνασίων της Χώρας με κεντρικό σύνθημα «τάπα στη βία και το ρατσισμό».

7. Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard με το Πανεπιστήμιο Πατρών, χορηγούνται δύο υποτροφίες ύψους 5.025 Δολαρίων Η.Π.Α. έκαστη, μία από το Κ.Ε.Σ. και μία από το Πανεπιστήμιο (Επιτροπή Ερευνών).

8. Το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου πραγματοποιεί  Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών με τίτλο «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία». Το πρόγραμμα αξιοποιεί τα εργαλεία της σύγχρονης γλωσσολογίας και της θεωρίας της λογοτεχνίας στη μελέτη της ελληνικής λογοτεχνίας, με έμφαση στην κλασική περίοδο, στη διαχρονική της εξέλιξη και στη διδακτική της. Παρέχει μια διεπιστημονική θεώρηση που συνδυάζει φιλολογικές, πολιτιστικές, κοινωνιολογικές/ ανθρωπιστικές και γλωσσολογικές προσεγγίσεις, διαπλέκει τη γλωσσολογία με τις φιλολογικές σπουδές και αξιοποιεί την κειμενογλωσσολογία, την κοινωνιογλωσσολογία και την ανάλυση λόγου στη μελέτη της λογοτεχνίας. Αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται έως τις 29/3/2017.

Χρήστος Χαρακόπουλος*
Φιλόλογος

© schooltime.gr