Το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας AIDFF διεξήχθη από τις 2 έως τις 8 Φεβρουαρίου του 2017. Φιλοξένησε πάνω από 150 ταινίες από 30 χώρες, ενώ 60 από αυτές έκαναν την πρεμιέρα τους στην Ελλάδα Στο φεστιβάλ περιλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες του Νέου Σινεμά: Μυθοπλασία μικρού και μεγάλου μήκους, video art, video dance, experimental, ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους.

Το Φεστιβάλ αξιοποιώντας την διεθνή αναγνώριση απένειμε, για δεύτερη φορά, και το βραβείο Rising Star Award, σε συνεργασία με το βρετανικό ίδρυμα MMBF. Το βραβείο Σκηνοθεσίας χορηγεί η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, ενώ η ΑΛΚΥΟΝΊΣ New Star Art Cinema θα διασφαλίσει σε βραβευθέντα από το Φεστιβάλ διανομή.

Το φετινό πρόγραμμα αναπτυχθηκε στo Αλκυονίς New Star Art Cinema και στο Studio New Star Art Cinema. Περιλαμβανε ένα αφιέρωμα σε νέους Ισπανούς και Ιρανούς σκηνοθέτες, με ιδιαίτερο ύφος και θεματολογία, απολαύσαμε ταινίες από το Edge hill university, που για τέταρτη χρονιά οι σπουδαστές του τις δημιούργησαν ειδικά για το Φεστιβάλ και από φέτος εντάχθηκαν στο διαγωνιστικό στην κατηγορία: Σπουδαστικό– Νέοι σκηνοθέτες.

Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Δια Βίου Μάθηση πραγματοποίησε το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας το Σάββατο στις 4 και τη Δευτέρα στις 6 Φεβρουαρίου. Οι απολαυστικές ταινίες του αφιερώματος καθήλωσαν με τις μαγικές τους εικόνες, τόσο τους μεγάλους όσο και τα παιδιά, φέρνοντας μας σε επαφή με εκπληκτικά τοπία, πανέξυπνα ζώα και πουλιά και επιστημονικές πληροφορίες που ανατρέπουν όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τη φύση που μας περιβάλλει.

Για το Αφιέρωμα το Φεστιβάλ είχε εξασφαλίσει, για Πρώτη Προβολή στην χώρα μας, ταινίες εξαιρετικής ποιότητας, διεθνείς παραγωγές με θέμα το περιβάλλον , οι οποίες απαίτησαν μακρόχρονα γυρίσματα και φέρνουν στην κινηματογραφική οθόνη εικόνες από μακρινά και απάτητα μέρη. Το αφιέρωμα ενισχύθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Το ειδικό πρόγραμμα των προβολών πλαισιώθηκε από ένα πάνελ συζήτησης με κύριο θέμα τον ρόλο των ταινιών-ντοκιμαντέρ στη διάδοση των περιβαλλοντικών επιστημών, ερευνών και ανακαλύψεων, επίσης ένα ιδιαίτερο (workshop) με τίτλο «Περιβαλλοντική εκπαίδευση με τη δύναμη των νέων μέσων παραγωγής και διακίνησης».

Ο Θανάσης Πάνου απέσπασε το βραβείο στην κατηγορία Video Art με την ταινία του «Film Noir»
Ο τακτικός Αρθρογράφος του schooltime.gr, συγγραφέας και εικαστικός Θανάσης Πάνου* απέσπασε το βραβείο στην κατηγορία Video Art με την ταινία του  «Film Noir» σε μουσική Σάκη Παπαδημητρίου.

Το film noir αντλώντας στοιχεία και αισθήσεις που ωθούν τον ακροατή να ταξιδέψει από το στημένο κάδρο της οθόνης μαζί και μέσα στο αυτοκίνητο, στην τρελή πορεία του πρωταγωνιστή, στοχεύει σε μια πρωτότυπη και πολύμορφη επικοινωνία των δημιουργών με το κοινό.

Η μουσική (Σάκης Παπαδημητρίου) μέσα από την σύντηξή της με τον ποιητικό λόγο και το τραγούδι (Γεωργία Συλλαίου) όπως και την συστέγασή της τόσο με το σχέδιο και την ασπρόμαυρη φωτογραφία όσο και στοιχείων των Road Movies ανασυνθέτει κατά ένα δημιουργικό τρόπο τη μαγεία του κλασικού film noir.

Credits:

Georgia Sylleou voice and text,

Sakis Papadimitriou piano and composition,

Christos Yermenoglou drums,

Vittorino Curci alto sax,

Vincenzo Mastropirro flute,

Agamemnon Mardas doublebass,

CD Musica Lontana, Leo Records

6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας
Το Φεστιβάλ διεξάγεται με την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και την Υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων. Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τoν Οργανισμό KOYINTA και Tickets Tickets και έχει συνεργαζόμενες εταιρείες και πολιτιστικούς ανταποκριτές σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και σε διάφορες χώρες του κόσμου. Το Rising star award θα ανακοινωθεί στο website του φεστιβάλ τις επόμενες μέρες.

Τα βραβεία:

Τιμητικές Διακρίσεις

Τιμητική διάκριση Ευγενίας Χατζίκου -Σπουδαστικό Νέοι Σκηνοθέτες

Γυμνά σώματα του Γιώργου Λινάρδου

 

Μεγάλου Μήκους Μυθοπλασία

Ειμαρμένη του Ανδρέα Μαριανού

Ουτοπία του Νίκου Κουρού

 

Ντοκιμαντέρ μεσαίου και μεγάλου Μήκους

Σιωπηλός Μάρτυρας σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου

 

Μικρού μήκους Ντοκιμαντέρ

Κηφισιά Ομόνοια του Μενέλαου Κυρλίδη

 

Μυθοπλασία μικρού μήκους

Κάλαντα σκηνοθεσία Θάνος Ψυχογυιός

Ο κλειδαράς σκηνοθεσία Μιλτιάδης Χρηστίδης

Αόρατος του Κώστα Γεραμπίνη

 

Video Art Film Noir του Θανάση Πάνου

 

Video Dance Imago Ep.II: Symmetry Dani Joss

 

Experimental-Πειραματικό Μύγες Νάντια Ζυγούρη – Άρης Παυλίδης

 

Μια ιδιαίτερη Τιμητική διάκριση δόθηκε από το Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας στην ταινία Συναντήσεις που δημιούργησαν οι μαθητές του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (Φυλακών) Τρικάλων

Τα βραβεία του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας
Βραβεία

Διαγωνιστικό Σπουδαστικό Νέοι Σκηνοθέτες

Πρωταπριλιά σε σκηνοθεσία Αποστόλη Ηλιόπουλου

Βραβείο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους στο Through the Pane της Dawn Westlake από τις Ηνωμένες Πολιτείες

Βραβείο Ντοκιμαντέρ Μεσαίου και μεγάλου Μήκους Πνοή ζωής των Δημήτρη Βερνίκου και Πόλυς Βλάχου

Animation Νενικήκαμεν –the runner Ζάχος Σαμολαδάς

Βραβείο Μουσικής στον Γιώργο Ραμαντάνη για την ταινία Phantom Limb σε σκηνοθεσία Μιχάλη Φελάνη

Φωτογραφία ο θεατής Πέτρος Αντωνιάδης σε σκηνοθεσία Θοδωρή Βουρνά

Σενάριο Dove σενάριο σκηνοθεσία Κωνσταντίνος Χαλιάσας

Στολισμένος βραβείο μοντάζ στους Δημήτρη Πολύζο και Μιχάλη Ρουμπή

Ανδρική ερμηνεία στον Μάκη Παπαδημητρίου για την ταινία Ο κύβος σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Σκούρα

Γυναικεία ερμηνεία Αριέττα Μουτούση για την ταινία Γενέθλια σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Κατσιμίρη

Βραβείο Σκηνοθεσίας στην ταινία Ο κύβος του Αλέξανδρου Σκούρα (το βραβείο είναι χορηγία της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών)

Βραβείο Καλύτερης ταινίας διεθνούς τμήματος Ardak Esmaeil Monsef από το Ιράν

Βραβείο Νέοι σκηνοθέτες διεθνούς τμήματος Bartosz Kruhlik από την The National Polish Film School in Lodz

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ Ψηλά του Χρυσόστομου Μπάρμπα

© schooltime.gr