1. Σχέδιο της κυβέρνησης για κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων και την εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με βαθμό απολυτηρίου σε βάθος τριετίας ανακοίνωσε ο υπουργός παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Ο υπουργός τόνισε ότι οι εξετάσεις είναι αδιάβλητες, δεν έχουν όμως παιδαγωγικό χαρακτήρα.

2. Αλλαγές σημειώνονται στο μηχανογραφικό δελτίο του 2017. Το τμήμα Πλαστικών Τεχνών μετονομάζεται σε τμήμα Εικαστικών Τεχνών και η εισαγωγή σ’ αυτό γίνεται με ειδικές εξετάσεις το Σεπτέμβριο. Επανιδρύονται το Τμήμα Τουριστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με έδρα τη Χίο.

3. Επάρκεια προσόντων για τη διδασκαλία της αντίστοιχης ξένης γλώσσας μετά από επιτυχή παρακολούθηση προγράμματος διδακτικής των ξένων γλωσσών, ίσου με 30 ECTS χορηγείται στους πτυχιούχους του Τμήματος Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του ΔΠΘ, του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, του Προγράμματος Σπουδών «Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμός» της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΕΑΠ, με έτος εισαγωγής από το 2013 και εξής, του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιόνιου Πανεπιστημίου και του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

4. Τον Σεπτέμβριο θα σταλούν στα σχολεία τα καινούργια βιβλία των θρησκευτικών για όλες τις τάξεις.

5. Το Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ διοργανώνει στις 22 Φεβρουαρίου 2017 στο Αμφιθέατρο Ι του κτιρίου της Επιτροπής Ερευνών (κτίριο ΚΕΔΕΑ) Ημερίδα Σταδιοδρομίας, με συμμετοχή εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Πληροφορικής.

6. Ξεκίνησαν οι εγγραφές για το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2016-2017 στο εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό πρόγραμμα (Μ.Α.) «Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης Γλώσσας». Η διαδικασία των εγγραφών θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017.

7. Κυκλοφόρησε από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ο 20ός τόμος του Λεξικού της Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας 1100-1669 («Λεξικό Κριαρά»), συνταγμένος –όπως και οι πέντε προηγούμενοι– από ομάδα συνεργατών υπό τη διεύθυνση του Ι. Ν. Καζάζη.

8. Στις 22 Φεβρουαρίου 2017, στις 7:00 μ.μ. στην Αίθουσα Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Δράμας θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα: Βυζαντινοί Αυτοκράτορες  και Αξιωματούχοι στη Δράμα: ιστοριογραφικές, σιγιλογραφικές και επιγραφικές μαρτυρίες. Ομιλητής θα είναι ο Νικόλαος Γεωργιάδης, Φιλόλογος, Διδάκτωρ Βυζαντινής Ιστορίας.

9. Είκοσι τέσσερις μαθητές Λυκείου, δεκαέξι από το Νικηφόρο και δεκαοχτώ από το Παρανέστι Δράμας με συνοδεία δύο καθηγητών παρακολουθούν το πρόγραμμα Euroscola στο Στρασβούργο.

Χρήστος Χαρακόπουλος*
Φιλόλογος

© schooltime.gr