1. «Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις όχι μόνο δεν καταργούνται, αλλά θα πρέπει να συμβιβαστούμε με αυτές», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Ελεύθερο Τύπο». Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 6 Ιουνίου, αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι ενδοσχολικές και ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, καθώς από φέτος μόνο οι κατέχοντες απολυτήριο Λυκείου θα μπορούν να λάβουν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

2. Οι πρυτάνεις των κεντρικών πανεπιστημίων ζητούν μείωση κατά 50% των εισακτέων σε σχέση με τον αριθμό που έδωσε το υπουργείο Παιδείας για το τρέχον έτος. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Εθνος”, στις εισηγήσεις που απέστειλαν προς το υπουργείο Παιδείας κάνουν λόγο για υποχρηματοδότηση, κενά στο διδακτικό προσωπικό λόγω συνταξιοδοτήσεων, αλλά και αυξημένο αριθμό φοιτητών λόγω των μετεγγραφών.

3. Το Τμήμα Εθνικής & Στρατιωτικής Εκπαίδευσης ΓΕΕΘΑ ενημερώνει τους υποψηφίους μαθητές και αποφοίτους σχετικά με την λειτουργία Τμημάτων και Σχολών των ΑΣΕΙ – ΑΣΣΥ για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 ότι παύουν να λειτουργούν και να δέχονται υποψηφίους η Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΤΥΑ), η Σχολή Υπαξιωματικών Διοικητικών (ΣΥΔ) και η Σχολή Ιπτάμενων Ραδιοναυτίλων (ΣΙΡ) και ιδρύεται η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ), στην οποία συγχωνεύονται οι προηγούμενες Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) της Πολεμικής Αεροπορίας. Στη ΣΜΥΑ, θα λειτουργούν τρεις (3) κατευθύνσεις: Κατεύθυνση Τεχνολογικής Υποστήριξης, Κατεύθυνση Επιχειρησιακής Υποστήριξης, Κατεύθυνση Διοικητικής και Εφοδιαστικής Υποστήριξης. Στο Μηχανογραφικό Δελτίο του ακαδημαϊκού έτους 2017-2018 για την εισαγωγή σπουδαστών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα συμπεριληφθούν και οι τρεις (3) κατευθύνσεις της ΣΜΥΑ, ώστε οι υποψήφιοι σε αυτή να μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή τουλάχιστον σε μια (1) κατεύθυνση της Σχολής. Η ΣΜΥΑ και για τις τρεις (3) κατευθύνσεις θα συμπεριληφθεί στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών). Οι λοιπές Στρατιωτικές Σχολές παραμένουν ως έχουν.

4. Το Υπουργείο Παιδείας εξετάζει την προσαρμογή των ωρολογίων προγραμμάτων των Ειδικών Νηπιαγωγείων και Ειδικών Δημοτικών Σχολείων με τα αντίστοιχα των γενικών σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανόμενων και των Ολοήμερων προγραμμάτων, εν όψει της επέκτασης του ολοήμερου προγράμματος σε όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας.

5. Το Γραφείο Διασύνδεσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τα Κέντρα Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Θεσσαλονίκης, διοργανώνει για δέκατη χρονιά την εκδήλωση με θέμα: «Οι Σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης».

6. Ενεργό και εποικοδομητική συμμετοχή είχε η Ο.Ε.Φ.Ε στην έναρξη του διαλόγου για το Νέο Λύκειο και τις αλλαγές στην Εκπαίδευση στη βάση του πορίσματος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, που δόθηκε στην δημοσιότητα πρόσφατα. Η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος συμμετείχε στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, στην οποία καλέστηκε και κατέθεσε τις προτάσεις της.

7. Το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη ξεκινά το 2017 με σκοπό να αποτελέσει μια διεθνή επιστημονική συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιείται σε ετήσια βάση. Διοργανώνεται από το Αρχείο Καβάφη και το Ίδρυμα Ωνάση και είναι η πρώτη διοργάνωση αυτού του είδους αφιερωμένη αποκλειστικά στον ποιητή Κ.Π. Καβάφη και στον αντίκτυπο του έργου του. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι μέχρι τη Δευτέρα 20 Mαρτίου 2017.

Χρήστος Χαρακόπουλος*
Φιλόλογος

© schooltime.gr