ΝΟΟΠΑΙΔΕΙΑ

Νοοπαιδεία νοείται η συνειδητή εκπαίδευση του νου και η σταθερή στροφή αυτού προς γόνιμες κατευθύνσεις.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

εναλλακτικός, -ή, -ό

ο ενδεχόμενος/δυνητικός αντικαταστάτης /ο σύγχρονος, ο μη παραδοσιακός, ο καινοτόμος

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Το σύνολο των ενεργειών και των μέσων που χρησιμοποιούνται για να αντιμετωπιστεί μια ασθένεια ή άλλη ανεπιθύμητη κατάσταση και να αποκτήσει ξανά (η ζωή) και ο οργανισμός την καλή του υγεία. / (Γενικότερα) το σύνολο των ενεργειών και των μέσων που χρησιμοποιούνται για να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα.

ΡΕΙΚΙ

Η ενέργεια είναι «τροφή»

Εκεί που εστιάζει ο νους, εκεί ρέει η ενέργεια.

Ενέργεια (ανάμεσα σε πολλά) απλά και συνοπτικά σημαίνει παράγω έργο. Κάθε έργο προκειμένου να ολοκληρωθεί απαιτεί και χρειάζεται ενέργεια. Η ζωή (στο σύνολό της) είναι και παράγει ενέργεια.

Ζω καλύτερα όταν γνωρίζω που, πότε και πόσο να προσφέρω και από πού, πότε και πόσο να λάβω.

Θεωρητικά το Ρέικι εντάσσεται στις εναλλακτικές θεραπείες. Πρακτικά το Ρέικι είναι ένας τρόπος διδαχής ορθής αξιοποίησης του νου (χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν άλλοι) ο οποίος διδάσκει αυτοπειθαρχία, ενώ παράλληλα αυξάνει (σταδιακά) την ικανότητα της νοητικής εστίασης.

Περιγράφοντας τι είναι ή τι δεν είναι Ρέικι, μπορούμε να προβούμε σε διάφορες ερμηνείες, μεταφυσικές ή μη, που στην ουσία καθόλου δεν προσεγγίζουν την πραγματικότητα, διότι αυτό που υπάρχει, προσφέρεται και λειτουργεί μέσω αυτού, είναι απλούστατα η εκμάθηση συγκέντρωσης και προσοχής του ατόμου προς τον ίδιο του τον εαυτό (στις ανάγκες και υποχρεώσεις του), καθώς επίσης και στην σταθερή απόφαση να προσφέρει σε αυτό τον εαυτό όσα λείπουν ή νομίζει ότι λείπουν.

Ρέικι σημαίνει διάθεση φιλότητας και αυταγάπης.

Καμία διαφορά δεν υπάρχει ανάμεσα στο πράττω και δεν πράττω φιλικά και αγαπητικά προς το άτομό μου, όταν ο «πάσχων» δεν αντιλαμβάνεται την διαφορά. Ωστόσο ο άνθρωπος που έχει πλέον αποφασίσει να στρέψει την προσοχή του προς τα κενά και τις ανάγκες του εαυτού, δημιουργεί αυτόματα τις προϋποθέσεις αυτοθεραπείας του. Διότι ο ασκός, αν δεν γεμίσει με την συγκεκριμένη ποσότητα «αέρα» που χρειάζεται ώστε να είναι παραγωγικός και λειτουργικός, πάσχει, και καθίσταται ανίκανος να προσφέρει οποιοδήποτε έργο.

Η αυτοπροστασία είναι η τέχνη της επίγνωσης

Φαύλος κύκλος

Η ποιότητα των σκέψεών μας, συνδέεται και επηρεάζει άμεσα την ποιότητα των συναισθημάτων μας. Τα συναισθήματά μας καθρεπτίζονται στο σώμα μας. Καθρεπτίζονται στις επιλογές μας, στις πράξεις μας.

Ο νους είναι εργαλείο, είναι όπλο, αξεπέραστης αξίας. Όπλο ικανό να προσφέρει στον άνθρωπο την αίσθηση της ατομικότητας. Ο νους είναι το χρυσό κλειδί αυτός ανοίγει τις πύλες, αυτός τις κλείνει. Η εργασία του νου, είναι να σκέφτεται, συνεχώς και συνεπώς καμία δύναμη δεν είναι ικανή να σταματήσει την λειτουργία του. Ο νους χρειάζεται εκπαίδευση, ώστε να μάθει να σκέφτεται γαλήνια και ορθά, παράγοντας έργο υψηλής απόδοσης. Ο νους συλλαμβάνει και γεννά ιδέες. Ο άνθρωπος ο οποίος αναγνωρίζει την αξία της ενίσχυσης του εαυτού με όσα γίνονται ικανά να του παρέχουν ευτυχία, συνδέει και συνδέεται με ανώτερες σκέψεις και ιδέες. Μαθαίνει να απαλλάσσει και να απαλλάσσεται από ό,τι θολό, θαμπό και σκοτεινό, ενώ αυτόματα συντονίζεται με την ομορφιά, η οποία με την σειρά της τον σπρώχνει προς αναζήτηση ανώτερων στόχων και σκοπών.

Η θέση του Ρέικι είναι σαφής και ξεκάθαρη. Λειτουργεί άνευ όρων και ολοκληρώνει το κύκλο του όταν το άτομο αντιληφθεί όλα όσα περικλείονται στην πρόταση: Από το κέντρο μου βασιλεύω και διοικώ τον κόσμο μου.

Τρόποι:

Υπάρχουν δύο τρόποι απόλαυσης του Ρέικι:

α)Λαμβάνοντας ατομική θεραπεία από ειδικευμένο θεραπευτή (ο οποίος οφείλει να ενημερώσει από πριν, τον τρόπο διαδικασίας και στις δύο περιπτώσεις) και

β)Μαθαίνοντας.

Προσωπικά προτιμώ τον δεύτερο, διότι παρέχει στο άτομο την δυνατότητα της ανεξαρτησίας.

Το Ρέικι προσφέρει χαλάρωση και γαλήνη. Συνδέει το άτομο με τα συναισθήματα και τις σκέψεις του. Ο γαλήνιος άνθρωπος γίνεται ικανότερος να επιλέξει (τι θα αφήσει και τι θα κρατήσει) γλυκά, απαλά και συνετά. Ο γαλήνιος άνθρωπος αναγνωρίζει ευκολότερα ποιες καταστάσεις λειτουργούν κατά ή προς όφελός του.

Διδασκαλία:

Χωρίζεται σε τρεις βαθμούς. 1ο , 2ο και 3ο . Ο τρίτος βαθμός χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος το άτομο μαθαίνει να συντονίζεται με την ενέργεια του Ρέικι, (σε βαθύτερο επίπεδο) ενώ στο δεύτερο μέρος μαθαίνει πώς να διδάσκει.

Επίσης χρειάζεται να τηρείται χρονική απόσταση από βαθμό σε βαθμό.

Κάθε τάξη χρειάζεται το χρόνο της.

Κάθε άτομο χρειάζεται διαφορετικό χρόνο μεταξύ των βαθμών.

Κόστος:

Οι τιμές καθορίζονται από τους θεραπευτές. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ρέικι, μπορεί να προσφέρει προστασία και απαντήσεις,

Ο δάσκαλος – θεραπευτής, είναι υποχρεωμένος να παραμείνει δίπλα στο άτομο καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας – μαθητείας.

(το Ρέικι δεν είναι μαγεία, δεν είναι θρησκεία και κυριότερα δεν συνδέεται με αλλοπρόσαλλη φαντασία και νοσηρή μυθοπλασία).

“Το Reiki βελτιώνει το σώμα και το πνεύμα”

Οι πέντε βασικές αρχές του Ρέικι

-Μόνο για σήμερα Μην ανησυχείς

-Μόνο για σήμερα Μη θυμώνεις

-Τίμα όλους τους ανθρώπους

-Κέρδιζε τίμια το ψωμί σου

-Δείχνε ευγνωμοσύνη σε κάθε έμβιο ον

“Ακολουθήστε τις βασικές αρχές είναι συναρπαστικό αγχολυτικό”

“Όλοι μπορούν να κατακτήσουν το Ρέικι, γιατί (η βούληση) ξεκινά από μέσα μας”

Μικάο Ουσούι

Ο Μικάο Ουσούι, 15 Αυγούστου 1865 – 9 Μαρτίου 1926), ήταν Ιάπωνας Βουδιστής, ιδρυτής του Usui Reiki Ryoho, γνωστού ως Reiki σύστημα και της κοινότητος Usui Reiki Ryoho Gakkai.

Ο Ουσούι ονόμασε το σύστημά του, το οποίο χρησιμοποιεί την ενέργεια του σύμπαντος Usui Reiki Ryoho και την ενέργεια αυτή, Reiki.

Λουκία Πλυτά*

© schooltime.gr