Στα παρακάτω χωρία να δικαιολογήσετε τη χρήση όλων των σημείων στίξης πλην της τελείας και του κόμματος.

1. Λοιπόν, πού καταλήγουμε με τον υπόδικό μας; Να δεχθούμε ή να καταδικάσουμε τον τεχνικό πολιτισμό;

Τι ανόητη ερώτηση! Σαν να λέμε ότι έχουμε υπόδικο τον ήλιο και ρωτάμε: Να επιτρέψουμε άραγε στον ήλιο (αν σας ενοχλεί η παρομοίωση πάρετε το φεγγάρι) να συνεχίσει την πορεία του ή να μην του επιτρέψουμε;

Δεν είναι στα χέρια μας να αποφασίσουμε εάν ή όχι η τεχνική πρόοδος θα συνεχιστεί. Η τεχνική πρόοδος θα συνεχιστεί είτε το θέλουμε είτε δε θέλουμε∙ έχει μέσα της τη δύναμή της. Μπορεί κάποτε να σταματήσει. Θα σταματήσει όμως όχι από μια απόφασή μας «εν ψυχρώ» αλλά από μια μεγάλη καταστροφή. Αλλά καλό θα είναι να μην την ευχόμαστε αυτή την καταστροφή. Γιατί η «σωτηρία» από τις ενοχλήσεις της τεχνικής προόδου θα μας κόστιζε πάρα πολύ: όσο κοστίζει ο αποκεφαλισμός σαν σωτηρία από τον πονοκέφαλο!

2. «Ο κίνδυνος βρίσκεται, προπάντων, στη συγκέντρωση τέτοιων ποσοτήτων όπλων σε χέρια τόσο αδύναμα και τρεμάμενα και αναξιόπιστα, όπως τα δικά μας ή των αντιπάλων μας ή όποιας άλλης ύπαρξης», προειδοποιεί ο Τζωρτζ Κένναν, άλλοτε πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα.

Αλλά πώς τα «αναξιόπιστα» χέρια ν’ αφήσουν αυτά τα όπλα που έχουν τόση οικονομική αξία; Μόνο το εμπόριο των όπλων πραγματοποιεί «τζίρο» που φτάνει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Και οι μεγαλύτεροι προμηθευτές αυτών των πολύτιμων μηχανών είναι – τι σύμπτωση!- οι ΗΠΑ (47%), η Ε.Σ.Σ.Δ. (27%) και η Γαλλία (11%).

3. Κάθε μάνα που μεγαλώνει μικρά παιδιά και που έχει μία από τις εκατομμύρια συσκευές τηλεόρασης που κοσμούν (;) τα ελληνικά σπίτια ξέρει πολύ καλά πόσο χρήσιμη, ευχάριστη και αποτελεσματική είναι η ΤV σαν baby sitter. Θέλει να πάει για ψώνια; Στο κομμωτήριο; Να μαγειρέψει; Να κουβεντιάσει με μια φίλη της; Δεν είναι ανάγκη να κρέμεται κι ο μπόμπιρας απ’ τη φούστα της ή να μπαίνει διαρκώς ανάμεσα στα πόδια της.

Γιούλη Φούρλα*
Φιλόλογος

© schooltime.gr