Διακοπές σημαίνει χαλάρωση και ελεύθερος χρόνος για να κάνουμε όσα μας ευχαριστούν. Είναι η περίοδος που τόσο η εργασία για τους ενήλικες, όσο και η καθημερινότητα του Σχολείου για τους νεότερους, μπαίνουν για τα καλά στο συρτάρι και τη θέση τους παίρνουν τα βιβλία.

Η αγάπη για τα βιβλία πρέπει να καλλιεργείται από τη μικρή ηλικία. Η ανάγνωση λογοτεχνικών, ιστορικών και γενικότερα εξωσχολικών βιβλίων θα πρέπει να είναι μια ευχάριστη συνήθεια, ιδιαίτερα για τους νεαρούς αναγνώστες. Εύλογο είναι οι γονείς να κάνουν ερωτήσεις στα παιδιά τους μετά την ανάγνωση, με σκοπό εκείνα να εκφράσουν όλα τα συναισθήματα που βίωσαν διαβάζοντας μια ιστορία. Η φαντασία τους θα έχει μεγαλώσει τόσο πολύ, που οι γονείς θα εκπλαγούν. Σημαντικό είναι το παιδί ακούγοντας κάποιον τρίτο να διαβάζει, να αποτυπώνει εικόνες και να σκιαγραφεί τους δικούς του χαρακτήρες, όπως το ίδιο τους φαντάζεται.

Το βιβλίο αποτελεί ίσως τον πιο πιστό φίλο για τον άνθρωπο. Οι εικόνες που γεννιούνται μέσα από τις λέξεις και τις φράσεις μάς ταξιδεύουν σε άλλους κόσμους, σε χώρους που κυριαρχεί η φαντασία, η σκέψη και το όνειρο. Η ψυχή μας ταξιδεύει και γαληνεύει, ταυτόχρονα. Διαβάζοντας βιβλία που συμπίπτουν με τα ενδιαφέροντά μας, η θέληση μας για ανάγνωση γίνεται μεγαλύτερη.

Η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη από διάφορες δραστηριότητες, όμως πάντα μπορεί να βρεθεί λίγο χρόνος να αφιερώσουμε. Τα παιδιά πολλές φορές, γκρινιάζουν και βαριούνται την ανάγνωση εξωσχολικών βιβλίων, όμως οι διακοπές είναι η πιο ξεκούραστη περίοδος για να αφιερωθεί ο νους ολοκληρωτικά στην ανάγνωση.

Ανδριάνα Μανίκα*

 © schooltime.gr – Ροή ειδήσεων Facebook •Twitter •Google+