Διαβάζετε παραμύθια στα παιδιά σας; Αν όχι, είναι καιρός να ξεκινήσετε, αφού το παραμύθι εκτός από την ψυχαγωγική του διάσταση αποτελεί ένα εργαλείο μάθησης και αγωγής. Συμβάλει στην ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού, επειδή ακριβώς επιτυγχάνει να έχει παιδοκεντρικό χαρακτήρα, με το παιδί να έχει ρόλο και ευθύνη στην εξιστόρηση.
10 καλοί λόγοι για να του διαβάζετε παραμύθια
- Ενδυναμώνεται ο συναισθηματικός κόσμος του παιδιού μέσα από την αφήγηση και την ταύτιση με τους ήρωες των παραμυθιών.
- Μέσα από το παραμύθι το παιδί αντιμετωπίζει δύσκολα θέματα, όπως ο θάνατος, ο αποχωρισμός, η ασθένεια κ.ά. και απελευθερώνεται από το φόβο.
- Αναπτύσσει τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και την κριτική του σκέψη.
- Καλλιεργούνται αξίες και πρότυπα συμπεριφοράς, όπως η αλληλεγγύη, η συμπαράσταση, η κατανόηση, ο σεβασμός κ.λπ., συμβάλλοντας στην ηθική του ανάπτυξη.
- Εμπλουτίζονται οι κοινωνικές εμπειρίες και το ομαδικό πνεύμα, ενώ αναπτύσσονται κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες.
- Ενδυναμώνεται η σχέση με το γονέα.
- Απολαμβάνει την ακρόαση των παραμυθιών, ψυχαγωγείται, χαίρεται και ενθουσιάζεται.
- Τα παραμύθια βοηθούν στη γλωσσική του ανάπτυξη, ενώ βελτιώνεται και ο γραπτός λόγος βοηθώντας το παιδί να περάσει μεγαλώνοντας πιο ομαλά στην ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων.
- Αποκτά αβίαστα γνώσεις για τον κόσμο, αυτογνωσία και ενισχύεται η μνήμη, η συγκέντρωση, η προσοχή του και άλλες γνωστικές λειτουργίες.
- Ενισχύεται η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση του παιδιού συμβάλλοντας στην ομαλή αναπτυξιακή του πορεία στην ενηλικίωση.
Συμβουλές για τους γονείς
- Να διηγείστε στο παιδί σας παραμύθια με το δικό σας ύφος και προσωπικό στυλ.
- Να εμπλουτίζετε τις ιστορίες με τραγουδάκια, ερωτήσεις που θα απαντά το παιδί, γρίφους κ.ά., τολμώντας να αλλάζετε την ιστορία των παραμυθιών προσαρμόζοντάς τα στη δική του πραγματικότητα.
- Αφήστε το παιδί να παρεμβαίνει, να καθοδηγεί και να αλλάζει το παραμύθι ενισχύοντας με ερωτήσεις τη νέα εξέλιξη.
- Δημιουργήστε παραμύθια μαζί του και ενθαρρύνετέ το να αφηγείται δικά του σε εσάς και τους φίλους τους, επιβραβεύοντας την προσπάθεια που καταβάλει.
- Αποφύγετε τα τελικά συμπεράσματα, τις ερωτήσεις για το τι κατανόησε το παιδί και τις ερμηνείες. Καταστρέφετε τη μαγεία και παρεμβαίνετε στη φαντασία του. Αφήστε το να το απολαύσει και έχετε εμπιστοσύνη στη δύναμη των παραμυθιών.
Πάτροκλος Παπαδάκης*
Ψυχολόγος