Ο τρόπος ζωής παίζει τεράστιο ρόλο στην υγεία της φωνής μας, ώστε να προσπαθήσουμε και να ακολουθήσετε μερικούς απλούς κανόνες:

1. Αναπνεύστε σωστά – ανάσα από το διάφραγμα και αναπνεύστε πριν μιλήσετε. Μην μιλάτε συνεχώς μέχρι να εξαντληθούν τα περιθώρια αέρα. Εάν έχετε μια αναπνοή ρηχή (από το στήθος σας, όχι από το στομάχι σας), τότε δεν χρησιμοποιείτε την αναπνοή σας σωστά και δεν αποδίδει μεγάλη δύναμη για την ομιλία όπως θα μπορούσατε. Απαιτούνται ασκήσεις αναπνοής για να σας διευκολύνουν.

2. Έχετε μια καλή στάση του σώματος – η καλή στάση του σώματος θα βοηθήσει με την τεχνική αναπνοή σας.

3. Μείνετε ενυδατωμένοι – πίνετε άφθονο νερό συνεχώς μέσω της ημέρας. Αποφύγετε να πίνετε πάρα πολλά καφεϊνούχα ποτά ή με πάρα πολύ αλκοόλ.

4. Προσπαθήστε να χαλαρώσετε – μια σημαντική αιτία των διαταραχών φωνής είναι το άγχος. Η υπερβολική ένταση θα μπορούσε να επηρεάσει τη στάση σας, την αναπνοή σας, τους μυς του λαιμού και του αυχένα που επηρεάζουν τη φωνή σας. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα φωνής, βρείτε χρόνο κάθε μέρα για να χαλαρώσετε.

5. Αποφύγετε την εκκαθάριση του λαιμού ή ψιθυρίζοντας σας – πολλοί άνθρωποι με δυσκολίες φωνή αισθάνονται την ανάγκη να καθαρίζουν συνεχώς το λαιμό τους, και συχνά το κάνουν χωρίς να το σκέφτονται. Το καθάρισμα μπορεί να επιδεινώσει πραγματικά τη φωνή. Προτιμήστε μια γουλιά νερό αντί για το καθάρισμα του λαιμού. Σε αντίθεση με ό, τι πιστεύουν πολλοί άνθρωποι, ψιθυρίζοντας δεν είναι καλό για την προστασία και την υγιεινή της φωνή σας, επειδή οι φωνητικές χορδές πρέπει να εργαστούν σκληρότερα, όταν ψιθυρίζετε.

6. Σταματήστε το κάπνισμα – ή προσπαθήστε να σταματήσετε ή να μειώσετε το κάπνισμα, καθώς ο καπνός περνά ακριβώς πάνω από τις φωνητικές χορδές. Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος, καρκίνο του λάρυγγα και άλλα προβλήματα που μπορούν να έχουν αντίκτυπο στη υγιεινή της φωνή.

7. Οι ανάγκες του επαγγέλματος σας – Η εργασία σας περιλαμβάνει πολλή ομιλία; Εκτός από την αλλαγή σας στη δουλειά, υπάρχουν μια σειρά από πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσει στην προστασία της φωνή σας. Πίνετε πολύ νερό και προσπαθήστε η αναπνοή να γίνετε από το διάφραγμα πριν μιλήσετε. Προσπαθήστε να αποφύγετε να μιλάτε ή να φωνάζετε όταν δεν είναι απολύτως απαραίτητο και βρείτε κάποιες φορές μέσα στην ημέρα για να χαλαρώσετε και να ξεκουραστείτε. Εάν το επάγγελμά σας περιλαμβάνει την εισπνοή της σκόνης και / ή αναθυμιάσεις, δοκιμάστε να βρείτε κάποιο τρόπο να μειώσετε την έκθεσή σας.

8. Παίρνετε φάρμακα; – ορισμένα φάρμακα, όπως οι εισπνοές μπορεί να επικαλύψουν το φάρυγγα και τις φωνητικές χορδές και να προκαλέσουν την εξωτερική τους ξήρανση . Ένας τρόπος για να βοηθήσετε, είναι να μείνετε καλά ενυδατωμένοι και να πίνετε άφθονο νερό. Συζητήστε με το γιατρό σας αν αισθάνεστε ότι τα φάρμακά σας επιβαρύνουν τη φωνή σας.

9. Μήπως πάσχετε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση; – Εάν ναι και είναι έντονη το βράδυ, αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα στη φωνή . Ίσως κάποια σχετική φαρμακευτική αγωγή βοηθήσει λίγο την κατάσταση παράλληλα με ειδικό διαιτολόγιο.

10. Αποφύγετε περιβάλλοντα εργασίας που υπάρχει καπνός ή σκόνη.

11. Φροντίστε την υγεία σας και τη διατροφή σας και αποφύγετε δραστηριότητες που ασκούν πιέσεις στην φωνή σας.

Χαρά Αναστασοπούλου*
Λογοπαθολόγος-Λογοθεραπεύτρια

 Αν θέλετε να ενημερώνεστε μέσω facebook για όλες τις νέες δημοσιεύσεις, ακολουθήστε τη σελίδα μας επιλέγοντας τον σύνδεσμο: schooltime