Όλοι μας έχουμε ακούσει τουλάχιστον έναν με φωνή τόσο πλούσια και όμορφη που να απολαμβάνουμε να τον ακούμε να μιλάει με τις ώρες, πολλές φορές αγνοώντας τι ακριβώς λέει. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια μικρή καθοδήγηση και κάποιες ειδικές πρακτικές.

Έτσι, αν θέλετε να αναπτύξετε μια τέλεια φωνή, ξεκινήστε με το βήμα 1…

Βήμα 1

Υιοθετώντας σωστές φωνητικές συνήθειες

1

 Μίλα. Είναι σημαντικό να ακούτε την φωνή σας όταν μιλάτε, έτσι ώστε να καταλαβαίνετε πότε χρειάζεται να υψώσετε τη φωνή σας! Εάν έχετε την τάση να ψιθυρίζετε, μουρμουρίζετε ή να μιλάτε με το κεφάλι προς τα κάτω, είναι ευνόητο ότι οι συνομιλητές σας θα μιλούν πάνω σας ή θα σας αγνοούν.

• Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να φωνάζετε – μάλλον, θα πρέπει να μάθετε να μεταβάλλετε η ένταση της ομιλίας σας, ανάλογα με την κατάσταση. Για παράδειγμα, αν είστε σε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων θα πρέπει να μιλάτε δυνατά, προκειμένου να ακουστεί η φωνή σας.

• Όμως, μιλώντας πολύ δυνατά στην κανονική, καθημερινή συνομιλία είναι ανούσιο και μπορεί να δώσει τη λανθασμένη εντύπωση.

2

Μείωσε ταχύτητα.  Μιλώντας πάρα πολύ γρήγορα είναι μια κακή συνήθεια και μπορεί να είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να σας παρακολουθήσουν ή ακόμα και να καταλάβουν τι λέτε. Αυτό από μόνο του είναι αρκετό να σας κρατήσει εκτός συνομιλίας και να σταματήσουν (/αδιαφορήσουν) να σας ακούν.

• Είναι πολύ σημαντικό να επιβραδύνετε την ομιλία σας λέγοντας όσα  πιο θέλετε πιο αργά (μικρές φράσεις) και να σταματάτε μεταξύ των φράσεων – αυτό βοηθά να προσθέσετε έμφαση σε αυτό που λέτε και σας δίνει την ευκαιρία να πάρει μια ανάσα!

• Από την άλλη πλευρά, δεν είναι πάντα καλή ιδέα να μιλήσει πάρα πολύ αργά. Μιλώντας πάρα πολύ αργά μπορεί να είναι μονότονη η ομιλία για τους ακροατές σας, ώστε να γίνουν ανυπόμονοι για να σας σταματήσουν να μιλάτε.

• Ο ιδανικός ρυθμός ομιλίας είναι κάπου μεταξύ 120 και 160 λέξεις ανά λεπτό. Ωστόσο, αν δίνετε μια ομιλία, είναι  καλή ιδέα να αλλάξετε την ταχύτητα με την οποία μιλάτε ανάλογα με τον σκοπό – μιλώντας αργά μπορεί να σας βοηθήσει για να τονίσετε ένα σημείο, ενώ μιλώντας πιο γρήγορα μπορεί να μεταδώσετε πάθος και ενθουσιασμό.

3

Προφορά. Μιλήστε με όσο πιο σωστή προφορά μπορείτε, είναι ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης σωστής ομιλίας. Θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή σε κάθε λέξη που λέτε – προφέροντας πλήρως και σωστά.
• Φροντίστε να ανοίγετε το στόμα σας, χαλαρώστε τα χείλη σας και κρατήστε τη γλώσσα και τα δόντια σας στη σωστή θέση, καθώς μιλάτε. Αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εξάλειψη ή συγκαλύψει ακόμα και ένα μικρό  «ψέλλισμα» . Μπορεί να αισθάνεστε περίεργα στην αρχή, αλλά αν κάνετε συστηματικά προσπάθεια να προφέρετε τις λέξεις σας σωστά, θα έρθει σύντομα η γενίκευση.

4

Εξασκηθείτε στη βαθιά αναπνοή. Η βαθιά αναπνοή είναι απαραίτητη για την πλήρη, πλούσια φωνή. Η πλειοψηφία των ανθρώπων αναπνέουν πολύ γρήγορα και ρηχά όταν μιλούν, γεγονός που οδηγεί σε ένα πιο αφύσικο, ρινικό τρόπο ομιλίας.
• Η αναπνοή πρέπει να προέρχεται από το διάφραγμα, και όχι από το στήθος, το θώρακα σας. Για να καταλάβετε αν έχετε αναπνοή σωστή, τοποθετήστε τη γροθιά σας στην κοιλιά σας, ακριβώς κάτω από το τελευταίο πλευρό σας – θα πρέπει να αισθάνεστε το στομάχι σας να επεκτείνετε και να δείτε τους ώμους σας να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν καθώς αναπνέετε.
• Εξασκήστε την αναπνοή σας εισπνέοντας βαθιά, επιτρέποντας τον αέρα να γεμίσει το στομάχι σας. Εισπνεύστε καταμετρώντας πέντε δευτερόλεπτα, στη συνέχεια, εκπνεύστε για άλλα 5. Συνηθίστε με αυτή τη μέθοδο της αναπνοής, στη συνέχεια, προσπαθήστε να λειτουργείτε έτσι και  στην καθημερινή σας ομιλία.
• Να θυμάστε ότι όταν κάθεστε ή να στέκεστε, να έχετε το πηγούνι σας ελαφρά προς τα πάνω και τους ώμους σας προς τα πίσω, θα σας βοηθήσει να αναπνέετε βαθιά και να ακούγεται η φωνή σας πιο εύκολα. Θα σας δώσει επίσης έναν αέρα της εμπιστοσύνης, όπως μιλάτε.

5

Βάλτε ποικιλία στον τόνο ομιλίας.
Ο τόνος της φωνής σας μπορεί να έχει πραγματικό αντίκτυπο στην ποιότητα ομιλίας σας και φυσικά στους ακροατές σας. Σε γενικές γραμμές, μιλώντας με ένα ασταθές τόνο δίνετε την εντύπωση ότι διακατέχεστε από νευρικότητα, ακόμα και όταν η φωνή σας είναι κατευναστική και πειστική.
• Αν και δεν πρέπει να προσπαθήσετε να αλλάξετε το φυσικό τόνο της φωνής σας (Darth Vader), θα πρέπει να κάνετε μια προσπάθεια για τον έλεγχό της. Μην αφήνετε τα νεύρα σας να βγάζουν από  στόχο σας για σωστό τόνο ομιλίας.
• Μπορείτε να ελέγξετε τον τόνο σας  μια μελωδία, ή απλά διαβάζοντας ένα κομμάτι του κειμένου φωναχτά στον εαυτό σας. Λάβετε υπόψη ότι δεν είναι απαραίτητο να διατηρείτε ένα σταθερό τόνο ανά πάσα στιγμή – κάποιες λέξεις πρέπει να εκφραστούν σε ένα υψηλότερο από το συνηθισμένο.

Χαρά Αναστασοπούλου*
Λογοπαθολόγος-Λογοθεραπεύτρια

© schooltime.gr