1. Με έκθεση «καταπέλτη» για την ελληνική εκπαίδευση η Κομισιόν παρουσιάζει τις δυσλειτουργίες του εκπαιδευτικού συστήματος στην Ελλάδα και ζητά από την ελληνική κυβέρνηση την επανεκκίνηση μεταρρυθμίσεων στις τρεις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Πιο συγκεκριμένα, η Κομισιόν θεωρεί λανθασμένη την αναστολή της αξιολόγησης των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων, χαρακτηρίζει το νέο τύπο των ολοήμερων σχολείων ως υποβάθμιση και αξιολογεί ως χαμηλές τις δεξιότητες των μαθητών σε ανάγνωση και μαθηματικά. Η Κομισιόν κάνει λόγο για γηρασμένους και κακοπληρωμένους εκπαιδευτικούς, αποτυχημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και περιορισμό των δαπανών για την Παιδεία.

2. Από 1η Ιανουαρίου 2017 θα διδάσκονται ως ξένη γλώσσα επιλογής τα Ελληνικά στα σχολεία της Ρωσίας, σύμφωνα με απόφαση της Ρωσίδας υπουργού Παιδείας, Όλγα Βασίλιεβα. Η εκπαίδευση στα Ελληνικά ως δεύτερη ξένη γλώσσα θα παρέχεται σε όλη την επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας και συγκεκριμένα στην Ε΄και Στ΄ Δημοτικού και στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου.

3. Με νέο Ψηφιακό Περιβάλλον εμπλουτίζεται η Πύλη του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας. Το περιβάλλον ονομάζεται «Πολύτροπη Γλώσσα» και σκοπό έχει τη διδασκαλία της ελληνικής, ιδιαίτερα στο Λύκειο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν το νέο περιβάλλον στην ιστοσελίδα: http://politropi.greek-language.gr/

4. Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος διοργανώνει το 19ο Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με τίτλο: «Διδάσκοντας για το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα». Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις8 και 9 Δεκεμβρίου 2016 στο Καρπενήσι. Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα του Μουσείου: www.jewishmuseum.gr

5. Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας και ο Επιστημονικός και Πολιτιστικός Σύλλογος eκπ@ιδευτικός κύκλος, προκηρύσσουν για το σχολικό έτος 2016-2017 τον 5ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Εφηβικού Διηγήματος και Ποίησης «Γρηγόρης Πεντζίκης».

6. Το 1ο βραβείο στο Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής, που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα, απέσπασε ο Δραμινός, Παναγιώτης Χατζημιχαήλ με κατασκευή προσομοιωτή αγωνιστικών παιχνιδιών.

Χρήστος Χαρακόπουλος*
Φιλόλογος

© schooltime.gr