Η ομάδα HIPPO δραστηριοποιείται στο χώρο του παιδικού θεάτρου και του Εκπαιδευτικού Δράματος και χαρακτηρίζεται από μια “avant-garde” αισθητική που σέβεται τις αναζητήσεις της σύγχρονης παιδαγωγικής επιστήμης. Με αφορμή την επικείμενη έναρξη της παράστασης «Η ΑΥΓΗ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΟΣ» στον πολυχώρο ΕΝΩ (Θεσσαλονίκη, 29 Οκτωβρίου), τα μέλη της ομάδας, Φώτης Δούσος και Αλέξανδρος Ράπτης μιλούν στο schooltime.gr

***

“Η Αυγή και ο Ανθός” : Ποια είναι τα πρόσωπα αυτής της ιστορίας;

Η Αυγή και ο Ανθός είναι δυο δίδυμα αδέλφια που χωρίζονται όταν είναι μωρά και έκτοτε ψάχνουν να βρουν το ένα το άλλο. Είναι μυθικά πρόσωπα που η πορεία της ζωή τους εκπληρώνει μια παλιά προφητεία περί κοινωνικής ελευθερίας. Στο παραμύθι εμφανίζονται επίσης ένας «κακός» βασιλιάς που εξουσιάζει τον κόσμο με τη βοήθεια μιας «μοχθηρή» μάγισσας, και δύο υπερβατικά όντα: ένας μαύρος καβαλάρης και ένας τεράστιος δράκος. Στα πρόσωπά των δύο αδερφιών εντυπώνεται μια αλληγορία που έχει να κάνει τόσο με τις καταλυτικές δυνάμεις της φύσης όσο και με την ανάγκη της ελευθερίας απέναντι στην πολιτική καταπίεση.

Πρόκειται για ένα κείμενο του Θωμά Βελισσάρη που είναι βασισμένο σε λαϊκά παραμύθια, παραλογές και τον Λάμπρο του Δ. Σολωμού. Για ποιο λόγο επιλέξατε ένα τέτοιο κείμενο για να έρθετε κοντά στα παιδιά;

Ο συγγραφέας έπλεξε την ιστορία συνθέτοντας πολλά και ετερόκλητα στοιχεία. Η αφήγηση που προκύπτει είναι συμπαγής, πληθωρική και ευφάνταστη. Μας αρέσει να προτείνουμε στα παιδιά κείμενα που εξάπτουν την φαντασία τους και ενδείκνυνται σε πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης. Θεωρούμε το παιδικό ακροατήριο πολύ απαιτητικό κοινό, με οξυμμένο και λεπτό αισθητικό κριτήριο που δεν του αξίζει μασημένη τροφή.

Hippo
Η Hippo είναι μια διεθνής ομάδα που ασχολείται κατά κύριο λόγο με το θέατρο για παιδιά. Για ποιους λόγους επιλέξατε να επικεντρώσετε το ενδιαφέρον σας σ’αυτό το είδος θεάτρου;

Το παιδικό θέατρο διαθέτει μια ιδιάζουσα αυτονομία απέναντι σε άλλες μορφές τέχνης: συνδιαλέγεται με ένα κοινό που δεν είναι διατεθημένο να κρύψει ή να καλλωπίσει τις αντιδράσεις του απέναντι σε αυτό που παρακολουθεί. Αντιμετωπίσαμε αυτή την πρόκληση με σεβασμό και μπήκαμε στον χώρο κάνοντας προσεκτικά βήματα, αλλά χωρίς να χάσουμε τον αυθορμητισμό μας. Στην πορεία είδαμε ότι το στυλ θεάτρου που προτείνουμε είχε και έχει μεγάλη απήχηση στο ανήλικο ακροατήριο και στους εκπαιδευτικούς και αυτό μας έδωσε ώθηση να συνεχίσουμε. Δεν σταματάμε να δοκιμάζουμε νέα πράγματα έκτοτε. Μας ενδιαφέρει ο πειραματισμός, η ποικιλία στην έκφραση, η σύνθεση ετερόκλητων και αντιφατικών παραστατικών στοιχείων. Έτσι τα τελευταία χρόνια έχουμε προσανατολιστεί σε ένα προσωπικό στυλ σωματικού θεάτρου που το ονομάζουμε χαριτολογώντας «kinemo» (η λέξη προέχρχεται από το kinetic και emotional). Με αυτό το εργαλείο εξετάζουμε τη σουρεαλιστική σχέση που μπορεί να έχει το σωματικό θέατρο με μια ελεύθερη περιγραφικότητα.

Ποια ερεθίσματα παίρνουν τα παιδιά μέσα από την παράστασή σας; Ποιο είναι το θέμα του έργου;

Κεντρική θέση στην προβληματική του έργου παίζει το δίπτυχο ελευθερία – καταπίεση. Σε μια φανταστική χώρα οι άνθρωποι έχουν πάψει να ονειρεύονται, αφού ο βασιλιάς έχει φυλακίσει τα όνειρα τους μέσα σε ένα φυλαχτό με την βοήθεια της μαγείας. Οι πολίτες έχουν χάσει την προσωπικότητα τους, δεν έχουν πια επιθυμίες, έχουν γίνει υποχείρια στη θέληση του βασιλιά. Εκεί που η απελπισία κυριαρχεί, εμφανίζονται δύο ήρωες που αγωνίζονται για την ελευθερία και ανατρέπουν τα δεδομένα. Πρόκειται για μια περιπέτεια με πολύ χιούμορ, συγκίνηση, ζωντανή μουσική, έντονη σωματικότητα και γρήγορους ρυθμούς. Τα παιδιά διασκεδάζουν και ταυτόχρονα προβληματίζονται με έννοιες όπως ελευθερία, καταπίεση, αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη.   

ομάδα HIPPO
Πώς θα χαρακτηρίζατε με πέντε μόνο λέξεις την παράσταση αυτή.

Περιπετειώδης, αστεία, συγκινητική, λυτρωτική, διαδραστική.

Πείτε μας λίγα λόγια για τους συντελεστές της παράστασης.

Συγγραφέας είναι ο Θωμάς Βελισσάρης, ένας πραγματικός άνθρωπος του θεάτρου που δεν χρειάζεται διαπιστευτήρια. Έκανε την τιμή να μας εμπιστευτεί το έργο του και είχαμε άψογη συνεργασία μαζί του. Ηθοποιοί είναι ο Κυριάκος Βλάχος, η Μαριάννα Παπασάββα και η Κορνηλία Προκοπίου, ένας συνδυασμός νέων και έμπειρων ηθοποιών που με πολύ κέφι και φαντασία ζωντανεύουν τους χαρακτήρες και αποδίδουν με τον καλύτερο τρόπο τις αφηγηματικές και διαλογικές αρετές του κειμένου. Στα σκηνικά και τα κοστούμια είναι η μόνιμη συνεργάτης της ομάδας μας Κατερίνα Χατζοπούλου, που με την προσεγμένη αισθητική της προσέγγιση εξάπτει την φαντασία των παιδιών. Στο εκπαιδευτικό κομμάτι που ακολουθεί την παράσταση (όπως και όλες μας τις παραστάσεις) έχουμε συνεργαστεί με την εκπαιδευτικό, συγγραφέα και δασκάλα Drama Καλλιόπη Φύκαρη. Την μουσική όπως συνηθίζουμε την έχουμε γράψει εμείς (Φώτης Δούσος, Αλέξανδρος Ράπτης) και φυσικά υπογράφουμε και την σκηνοθεσία.

*Επιμέλεια: Γιώργος Β. Σκάθαρος

Δείτε περισσότερα για την παράσταση:

«Η ΑΥΓΗ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΟΣ» στον πολυχώρο ΕΝΩ κάθε Σάββατο από 29/10

_____________________________

Η ομάδα HIPPO ιδρύθηκε το 2009. Έχει 8 παιδικές παραστάσεις στο ενεργητικό της που πρωτοανέβηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λονδίνο, ποικίλα θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια για παιδιά και νέους, αλλά και παραστάσεις για ενήλικες που πραγματοποιήθηκαν σε Ελλάδα και Η.Π.Α.

Η ομάδα έχει παρουσιάσει δουλειές της σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, σε θεατρικούς χώρους, σε φεστιβάλ και σε Πανεπιστήμια. Επίτευγμα θεωρείται η παρουσίαση της παράστασης Νιάρα στο Πανεπιστήμιο του YALE, ενώπιον φοιτητών του τμήματος νεοελληνικής γλώσσας.

Φώτης Δούσος και Αλέξανδρος Ράπτης

© schooltime.gr